Barmanský jahodový sirup

Sezona českých jahod je už téměř u konce a pokud máte na zahradě nějaké přebytky, je zde způsob, jak si jejich chuť a vůni uchovat i do dalších měsíců – připravte si doma kvalitní jahodový barmanský sirup.

Jeho příprava je snadná a rychlá a sirup využijete nejen při přípravě koktejlů, ale i v běžné gastronomii, při přípravě domácích limonád a dalších nealkoholických nápojů, ochucení zmrzlinových pohárů i při přípravě polev a dezertů. Výroba jahodového sirupu je snadná a rychlá a stačí vám pouze dvě základní suroviny – jahody a cukr.

Správně připravený sirup by měl být výrazně sladký, plný jahod a cukru, mít tmavou červenou barvu, být čirý a výrazně vonět i chutnat po jahodách. Pro ochucení tak stačí použít použít do receptury jen několik kapek sirupu.

Cukr v sirupu slouží jako konzervant, je proto nežádoucí snižovat jeho množství v receptuře. Je možné ho uchovávat při běžné pokojové teplotě, v běžném domácím baru, či kuchyni. Uskladnění v lednici není vhodné, protože sirup by byl pak velmi hustý a špatně se dávkoval.

Receptura na barmanský jahodový sirup

Suroviny potřebné pro přípravu jahodového sirupu

  • Čerstvé jahody
  • Řepný cukr – 2 kg cukru na každý litr vylisovaného jahodového moštu
  • Kyselina citrónová – 20 g na každý litr moštu, ale není nutné, pokud dodržíme správný poměr cukru

Postup práce při přípravě jahodového sirupu

  1. Nejprve jahody důkladně omyjeme, odstraníme nahnilé a jinak poškozené plody a poté odstraníme z jahod stopky.
  2. Nyní je potřeba jahody odšťavnit. Toho je možné dosáhnout několika způsoby, podle toho jaké máme doma vybavení.
  3. Nejsnadněji to jde s odšťavňovačem – pokud ho doma máme, nastavíme ho dle návodu na jahody a celé to jde poté velmi rychle. Výsledkem je jahodový mošt zbavený všech zrníček.
  4. Pokud nemáme odšťavňovač, lze použít běžný mixér, ve které jahody umixujeme po částech jak nejjemněji to jde, na nejvyšší rychlost. Pokud možno nepřidáváme žádnou vodu.
  5. Pokud nemáme ani mixér, jahody jiným vhodným způsobem mechanicky rozmačkáme, například rukou, nebo válečkem přes silnější igelitový sáček.
  6. Poté je potřeba z jahod oddělit mošt, toho dosáhneme například přes cedník, jemné sítko, plátýnko, či silonky. Potřebujeme se zbavit hlavně zrníček z jahod.
  7. Pro jemnou sekundární filtraci je pak vhodné použít papírový kávový filtr.
  8. Pokud máme vylisovaný a přefiltrovaný jahodový mošt, dáme ho do hrnce a začneme ho ohřívat.
  9. Do horkého moštu přidáme cukr a stáhneme plamen, aby se sirup nepřipaloval.
  10. Pokud použijeme méně cukru, přidáme kyselinu citrónovou.
  11. Po celou dobu mícháme ode dna.
  12. Čekáme až se veškerý cukr v jahodovém moštu rozpustí a sirup začne vřít.
  13. Poté ho odstavíme a za občasného míchání necháme chladit.
  14. Ještě teplý sirup stočíme za pomoci trychtýře do lahví.
  15. Lahve opatříme nálevkou, pro snadnější dávkování sirupu.