Obsah cukru v alkoholických i nealkoholických nápojích

Mnoho lidí drží různé redukční programy a diety, popíjejí rádoby zdravé ovocné a zeleninové šťávy a smoothie, a vůbec konzumují a popíjejí jen vše zdravé a nízkokalorické, aby zredukovali svojí hmotnost na přijatelnou hodnotu.

Cukry jsou součástí skupiny sacharidů. Jde o tzv. „dlouhé cukry“, tedy ty, které se rozkládají pomalu, nebo dokonce vůbec (jako vláknina, která mezi ně také patří). Pod označením cukry se uvádí obsah tzv. „rychlých cukrů“, tedy monosacharidů a disacharidů, které jsou snadno rozpustné ve vodě, v těle se rychle rozloží a dodají mu rychle energii. Patří sem glukóza, fruktóza a sacharóza.

Podle Světové zdravotnické organizace je doporučená denní dávka sacharidů 330 g pro ženy a 430 g pro muže, cukrů by ženy měly sníst maximálně 25 g a muži do 50 g denně.

Lidé si někdy vůbec neuvědomují, že podstatnou část cukru přijímají zejména v nápojích.

A i když se zde věnujeme zejména nápojům alkoholickým, lidé běžně konzumují koktejly, které se skládají i ze složky nealkoholické a v takovém případě se samozřejmě obsah cukru sčítá. Ať už se jedná o různé limonády či ovocné a zeleninové šťávy.

Nesmíme také zapomínat na všechny koktejly, které se přislazují a to ať už přímo cukrem, cukrovým sirupem, nebo ochuceným barmanským sirupem.

Voda a soda

Jestliže si hlídáte váhu a chcete, aby mělo vaše tělo ve vedru dostatek tekutin, nejlepší je pít obyčejnou vodu. Ta má ale z hlediska nabídky na trhu více variant. Samozřejmě, že si můžete dát tu, která vám teče doma z kohoutku – a mnohdy je to vlastně ta nejlepší možnost. Ovšem pokud chcete sáhnout po balené, můžete zvolit různě sycenou, tedy perlivou.

Tady je důležité říci, že voda žádný cukr neobsahuje a je vhodná především pro ředění alkoholických nápojů, které cukr obsahují. Například je mnohem vhodnější konzumovat vinný střik, tedy víno se sodou, než samotné víno. A vodou v tomto případě nešetřete.

Coca-Cola a další sladké limonády

Coca-Cola obsahuje opravdu enormní množství cukru – ve 100 ml je ho 11,2 g, což je 5 kostek. Ale je potřeba si uvědomit, že málokdo, vlastně téměř nikdo nezůstane u 1 dl, běžné balení je třetinka, případně půllitr a v toto případě už je to 15, případně 25 kostek cukru v jednom nápoji.

Ostatní sladké limonády na tom nejsou o mnoho lépe, třeba Sprite obsahuje 7 kostek cukru ve dvou deci nápoje. Fanta a dokonce i tonik na tom nejsou lépe a obsahují také obrovské množství cukru. Zde je tedy vhodnější konzumovat colu light, případně colu zero, ovšem třeba při přípravě koktejlu Cuba Libre se používá normální sladká Coca-Cola.

Red Bull s obsahem 250 ml má 27 gramů cukru, což odpovídá necelým sedmi kostkám cukru.

Džusy

Ovocný 100% džus 1 litr = 25 kostek cukru.

Ovocné 100% džusy obsahují sice fruktózu, která je z výživového hlediska zdravější variantou bílého cukru, ale energetická hodnota cukrů je stejná. 1 litr džusu obsahuje kolem 1 800 kJ, což je energetická hodnota jednoho hlavního jídla.

Přidané cukry neobsahují pouze džusy označené jako 100%, ať jde o čerstvou lisovanou šťávu nebo džusy z ovocného koncentrátu. Jinak obsahují ovocné nápoje nebo nektary velké množství přidaných cukrů.

Pokud už chcete pít ovocné džusy, řeďte je co nejvíce vodou.

Barmanské sirupy

Barmanské sirupy jsou doslova nabité cukrem (obsahují ho přes 90%), který u nich plní roli konzervantu. A to samozřejmě platí i pro základní barmanský sirup bez příchutě (simple syrup).

Proto pokud si chcete držet linii, vyhněte se všem koktejlům, u kterých je jednou ze surovin cukrový sirup.

Více se dočtete zde – Barmanské sirupy – ALKOHOL DRINK.

Alkohol v nealko pivu

Mezi nealkoholické nápoje, které se těší mimořádné oblibě, patří nealko pivo a také víno. Mezi ta s označením nealkoholická patří všechno, co má do 0,5 % alkoholu.

A jak je to s cukrem?

  • Nealkoholické pivo Velkopopovický Kozel obsahuje ve 100 ml 2,8 g cukru.
  • Ochucené nealko pivo Birell višeň a ostružina je 4,6 g cukru.
  • Zlatý Bažant Radler Mango nealkoholické obsahuje 2,4 g cukru.

Nealko víno

Nealko variantu najdete i v nabídce vín – ať klasických, nebo šumivých. Postup výroby je stejný, jako u varianty s alkoholem, jen se pak odalkoholizují. Vína bez alkoholu obsahují většinou méně kalorií než běžná a mívají kratší trvanlivost. Jen pro doplnění – Bohemia Sekt rose nealko má ve 100 ml 6 g cukru.

Alkoholické nápoje


Kalorická tabulka alkoholických nápojů
Energetická hodnota (kJ)Sacharidy (g)
Pivo 12° (0,5 l)99021
Pivo 11° (0,5 l)87520
Pivo 10° (0,5 l)77510
Bílé víno polosuché (2 dcl)6102
Bílé víno suché (2 dcl)5260,8
Červené víno (2 dcl)5800,8
Šampaňské, sekt (2 dcl)67038
Rum (panák – 50 ml)4600
Slivovice (panák 40% – 50 ml)3620
Vodka (panák – 50 ml)3650
Whisky (0,04/0,05 l)5230,05

Pokud možno se zcela vyhněte sladkým likérům typu Baileys, vaječný likér, griotka, becherovka, ad. Tyto likéry obsahují enormní množství cukru.

Koktejly s alkoholem

Při hubnutí se doporučuje vynechávat úplně alkohol, a to především pro jeho vysokou energetickou hodnotu.

  • Nejvíc kalorií vypijete v piña coladě nebo long island iced tea.
  • Naopak mojito, aperol spritz nebo vinný střik jsou na tom o poznání lépe.

Závěr

Nejvhodnější je vyměnit alkoholické drinky za nealko nebo alespoň hlídat vypité množství nápojů. Pozor si dávejte také na domácí limonády, kde se může ukrývat velké množství cukru.

Pokud si hlídáte příjem cukru, měli byste si vždy vybírat takové nápoje, které ho obsahují méně než 5 g na 100 mililitrů. Kupované ovocné šťávy a ochucené nápoje lze nahradit obyčejnou vodou, do které přidáte bylinky nebo pro okamžitou či rychlou spotřebu i rozmixované ovoce.

Tajný tip na nejméně kalorický koktejl s alkoholem je pak Skinny Bitch.