Kurayoshi – Japonská whisky
Japonská whisky se v poslední době těší ve světě velké oblibě a pevně se uchytila ve věhlasné společnosti skotské a irské whisky. Rozhodně se nejedná o náhlý boom, který rychle opadne, za vše hovoří její úspěchy. Japonské whisky často získávají prestižní světová ocenění.
Počátek výroby japonské whisky se datuje na počátek 20. století, konkrétně do roku 1923, kdy Šindžiró Torri založil v údolí Yamazaki první palírnu. Tato destilerie se stala základem současné společnosti Suntory. Důležitou postavou byl mistr palírník Masataka Takecura, který byl velkým obdivovatelem skotské whisky. A právě skotská whisky v mnohém inspirovala nejenom první generace japonských Master Blenderů, kteří převzali většinu způsobů výroby. Zpočátku byla navíc japonská výroba whisky závislá na dovozu surovin potřebných k výrobě, což nyní již neplatí a Japonsko je zcela soběstačné.
Inspirace skotskou whisky je v Japonsku silně znát dodnes. V obou zemích byla původně mnohem oblíbenější míchaná whisky, ale postupně převládla poptávka po single malt whisky, tedy jednodruhové. Japonská whisky je v chuti velmi rozmanitá, najdeme zde whisky jemné a ovocné, ale i whisky silně nakouřené a plné. Jedna věc však bude japonskou a skotskou whisky spojovat stále, nehledě na tisíce kilometrů, které dělí země samotné a to je skvělý zážitek při jejím vychutnávání.
Palírna Matsui
Není tedy žádným tajemstvím, že i Japonci umějí vyrobit prvotřídní whisky a právě jednu takovou japonskou palírnu si zde dnes představíme. Byla založena již v roce 1910.
Vždy to byla a dodnes je malá palírna, která má jen pár zaměstnanců. Ale o to exkluzivnější jsou její produkty. Filozofie společnosti je vyrábět „Whisky, kterou si každý zamiluje“. Je vyráběna s využitím technologií, které vyvíjeli po mnoho let, neustále a pečlivě zkoušeli inovativní nápady metodou pokusů a omylů. Je to whisky, za kterou je tvrdá práce, vyráběná v souladu s okolní přírodou a zrající v dubových sudech.
Kurayoshi je butiková japonská whisky vyráběná v palírně Matsui v malých dávkách. Ta se nachází v pobřežní prefektuře Tottori, v jižní části ostrova Honšú. Prefektura Tottori je pověstná tím, že 14% její rozlohy pokrývají národní parky.
Palírna Matsui tak může k výrobě používat křišťálově čistou podzemní vodu z pohoří Daisen, což dává whisky Kurayoshi její nezaměnitelný charakter.
Webové stránky palírny: Kurayoshi Distillery – 松井酒造合名会社 (matsuiwhisky.com)
Greeting from the Distiller – „Whisky beloved by everyone“
Whisky
- Kolekce začíná u Kuryaoshi Pure Malt Whisky 3 Years Old.
- Nejmladšího člena rodiny doplňuje stejně starý Kurayoshi Sherry Cask Whisky, která zraje v sudech po sherry.
- Plných osm let zrání má za sebou Kurayoshi Pure Malt 8 Years Old.
- O další 4 roky zrání déle má pak za sebou Kurayoshi Pure Malt 12 Years Old.
- Vrcholem produkce je Kurayoshi Pure Malt 18 Years Old, zrající zatím nejdelší dobu ze všech whisky palírny Matsui.
Whisky Kurayoshi bývají oceňovány na světových soutěžích.