Vyrábíme zelenou – Peprmintový likér
Peprmintový likér, v hospodské řeči zelená či peprmintka patří k českým stálicím a doslova evergreenu českých hospod, barů a náleven.
Likér má stále početnou skupinu fanoušků a příznivců, kteří ho konzumují buď samotný, nebo jako součást koktejlů, jako je Semafor, nebo Magické oko. Opravdoví srdcaři pak nedají dopustit na hospodskou hru zvanou Cesta do lesa a cesta z lesa.
Více o této hře se dočtete zde – Hospodské hry – Cesta do lesa a zpět – ALKOHOL DRINK
Všechna tato témata jsou již na tomto serveru publikována.
Dnes si ukážeme, jak si lze tento likér snadno a jednoduše vyrobit v domácích podmínkách.
Základem jeho výroby je postup zvaný macerace, tedy louhování za studena. Stejný postup se používá například při výrobě Becherovky, nebo Fernetu. Tam je ovšem rozdíl zejména v množství druhů a složení bylinek.
Tímto způsobem si doma můžete velice levně vyrobit velmi kvalitní likér. V případě některých peprmintových likérů levnějších značek se bylinky vůbec nepoužívají, jen náhražky, tedy syntetické příchuti a umělá barviva.
Potřebné suroviny pro výrobu likéru
- Mátu peprnou – můžeme použít koupenou sušenou, zahrádkáři pak mohou použít vlastní vypěstovanou. Sušená je při stejné hmotnosti cca 2 x silnější, protože neobsahuje již žádnou vodu.
- Alkohol – zde máme na výběr mnoho možností. Většina lidí nejspíše použije jakýkoliv alkohol, který mají k dispozici. Nabízí se zejména chuťově neutrální vodka. Pokud však chceme zachovat originální recepturu, použijeme potravinářský 80% líh, který se dá běžně zakoupit
- Cukrový sirup – slouží k oslazení a zahuštění likéru. Recept na jeho výrobu je uveřejněn na tomto serveru. Nepoužívejte běžný cukr, který se špatně rozpouští.
- Vodu – slouží k naředění likéru. Originál obsahuje pouze cca kolem 20% alkoholu.
- Potravinářské zelené barvivo – není úplně nutné, pak ovšem likér bude mít žlutohnědou barvu. Pokud ho plánujete použít například pro usnadnění práce při míchání koktejlu Cuba libre, lze barvivo vynechat. Pokud ovšem máte v úmyslu míchat koktejly Semafor, nebo Magické oko, nedej bože hrát hru Cesta do lesa a cesta z lesa, je barvivo nutné. Lze použít i to, které je určené na barvení velikonočních vajíček.
Postup výroby likéru
- Mátu dáme do sklenice, pokud je čerstvá, můžeme jí nasekat nožem
- Zalijeme jí alkoholem
- Sklenici uzavřeme a necháme obsah minimálně týden macerovat
- Po této době obsah scedíme – nejlépe se na to hodí papírový kávový filtr, který zaručí, že likér bude čirý
- Výtažek naředíme vodou a osladíme cukrový sirupem – výroba probíhá za studena a tak lze postupně přilévat, míchat a ochutnávat tak, aby výsledek odpovídal osobním chuťovým preferencím. Pokud příliš naředíme, lze upravit přidáním lihu a naopak. Nezapomeňte vždy vše důkladně promíchat.
- Když jsme s chutí spokojeni, přidáme pár kapek potravinářského barviva (pokud je v prášku, předem k němu přidáme pár kapek vody, aby se rozpustilo), vše důkladně zamícháme
- Likér je hotov
- Stočíme ho do lahví a zazátkujeme. Při pokojové teplotě minimálně půl roku vydrží, tedy pokud ho nevypijeme již dříve.