Prohibice v USA 3/5 – Zločinnost

Se zavedením Volsteadova zákona zkrachovala řada barů a výčepů, byly uzavřeny podniky vyrábějící alkoholické nápoje, nebo potřeby pro jejich produkci. Tisíce lidí se tak ocitly bez místa. Mnozí z nich se z nouze dali na kriminální dráhu. Ze země odešla řada ekonomických migrantů, pro které byly alkoholické nápoje součástí gastronomické kultury. Šlo především o Italy, Němce, ale také Čechy.

Žíznivé krky našly nové a vynalézavější způsoby, jak se k alkoholu dostat. Nutno podotknout, že svoji žádostivost většinou rychle ukojily. Nelegálním palírnám se dařilo jako nikdy a prodej alkoholu doslova bujel.

Objevili se noví výrobci, maloobchodníci, tajné výčepy, tisíce barů a ve velkém vznikaly organizované skupiny a gangy. Alkohol se také pašoval přes hranice. Známé cesty vedly například z nedaleké Kanady a Střední Ameriky. Éra prohibice doslova nastartovala nárůst trestné činnosti spojené s pašováním.

Nárůst ceny alkoholu

Zatímco před zavedením prohibice utratil průměrný Američan za alkoholické nápoje 17 dolarů ročně, v roce 1930 to bylo již 35 dolarů. Za nárůst může vyšší cena nelegálního alkoholu, nikoliv inflace.

Celý průmysl kolem ilegálního alkoholu se odhadoval na zhruba 3 miliardy nezdaněných dolarů ročně v celých Spojených státech. Výrobě, distribuci a pašování alkoholu se ujala mafie. Účinek prohibice byl tedy přesně opačný, než se očekávalo, když se vyostřil boj konkurenčních gangů.

Jen gangster Chester Le Mare z Detroitu si dokázal pašováním alkoholu ročně přivydělat 215 milionů dolarů.

Nelegální výroba alkoholu

S prohibicí chuť Američanů na skleničku pochopitelně ani náhodou nezmizela. Vyhlášení prohibice v USA znamenalo obrovský nárůst výroby a distribuce nelegálního alkoholu. Lidé si začali vyrábět alkohol tajně doma.

Výsledkem byly požáry způsobené výbuchy domácích destilačních kolon, pokoutní destiláty bývaly nezřídka zdraví škodlivé a někdy i smrtelně jedovaté. Řada lidí oslepla nebo se alkoholem otrávila. Bohatší Američané lační napití proto raději kupovali pašovaný alkohol. Někteří uživatelé alkoholu přešli na mnohem silnější drogy.

Pašování alkoholu

Do USA se dovážel z Kanady, střední Ameriky, ale také z Evropy. Začaly vznikat ilegální bary a nálevny, kde se lihoviny tajně prodávaly. Černý trh s alkoholem měla pod palce mafie, která tak velmi bohatla a prorůstala i legálními vrstvami americké společnosti.

Nelegální bary

Tajným barům se přezdívalo speakeasies – to proto, že jste se za zamčené dveře dostali až po vyslovení tajného hesla. Jen v New Yorku bylo takových podniků přes 30 000!

Některé z barů, které v době prohibice v USA fungovaly nelegálně, dodnes existují. Samozřejmě už jsou legální. Jde například o podniky 21 Club a Landmark Tavern v New Yorku nebo The Green Mill v Chicagu.

Ve Washingtonu, tedy přímo pod nosem federální vlády a úřadů, se počet 300 barů během „suchých“ let zvedl na 700 načerno provozovaných lokálů. V Massachusetts bylo před prohibicí 1000 koncesovaných výčepů, po jejím vyhlášení se číslo zečtyřnásobilo.

Nárůst obliby zažily v době prohibice koktejly, které dokázaly alespoň částečně zakrýt obsažený alkohol.

Ekonomické škody a růst nezaměstnanosti

Autorizovaní výrobci alkoholu museli hledat jiný způsob přežití a drastickému množství se to nepodařilo: z počtu 1300 pivovarů před prohibicí jich bylo po konci zákona v provozu pouhých 31. Což vyústilo v nárůst nezaměstnanosti. Z těch dodnes existujících se Yuengling přeorientoval mimo jiné na výrobu mléka a zmrzliny, Pabst pak vyráběl sýry.

Vinaři se z nouze vrhli na nealkoholické nápoje z hroznů, někteří výrobci bourbonu se snažili přestát dodáváním destilátů v malých lahvičkách do lékáren – na lékařský předpis totiž mohla být kořalka vydávána, takže koloval vtip, že v Kentucky trpí náhle všemožnými neduhy nejméně půlka obyvatel…

Důsledky zavedení prohibice

Nejenže prohibice počestný život nezlepšila – stav věcí zhoršila. Lidé pili náruživěji a nezřídka zdravotně závadné dryáky, ke všemu platili za alkohol na černém trhu podstatně víc peněz. O peníze přišel i stát, který na daních tratil miliardy dolarů.

Všechny díly