Alkoholová encyklopedie – L

Alkoholová encyklopedie obsahuje slovník pojmů a výklad rozličných nápisů a zkratek.

Tyto bývají nejčastěji uvedeny přímo na etiketách a vinětách rozličných lahví s destiláty, likéry, víny a vůbec lihovinami všeobecně. Setkat se s nimi také můžete v nápojových lístcích barů a restaurací. Některé z nich pak označují geografické určení, zemi původu, technologii výroby a specifický způsob zpracování produktů.

Jejich znalost vám usnadní výběr alkoholu tak, abyste při jeho nákupu a objednávání vždy věděli, co přesně si kupujete a vyhnuli se tak případnému překvapení, či snad dokonce zklamání.

  • La Zafra

Jedná se španělský výraz pro sklizeň. Období sklizně cukrové třtiny se liší ostrov od ostrova např. Guadeloupe – prosinec až červen, Mauricius – července až prosinec.

  • LBV

LBV – Latte bottled vintage neboli pozdě stáčené víno, je označení pro portská vína. Portská vína označená LBV jsou ponechány v sudech déle. Díky tomu dlouhému oxidačnímu stárnutí víno zraje déle. Portská vína LBV se dají pít ihned po uvolnění a není potřeba je dekantovat.

  • Lag fáze

Označení klidové fáze v procesu kvašení. Je to úvodní část fermentace po inokulaci, kdy vypadá že se s kvasem nic neděje. Kvasinky se přizpůsobují novému prostředí a připravují se na intenzivní růst.

  • Lehký rum

Obsahuje méně kongenerů – aromatických a chuťových složek. Jeho chuťový profil není tak výrazný jako u těžkého rumu. Chuť i dochuť rychle odeznívá.

  • Lennox Shaun Caleb

Lennox Shaun Caleb, Master Distiller, má ve společnosti Demerara Distillers Limited (DDL) veškerou odpovědnost za destilaci rumů El Dorado. Na pozici Master Distillera společnosti přešel po více než desetiletém působení na různých jiných

postech. Shaun předtím navštěvoval Princetonskou univerzitu a v roce 2007 absolvoval bakalářské studium chemického inženýrství s vyznamenáním. Poté uplatnil své hluboké znalosti a praktické zkušenosti s destilací jako asistent tehdejšího mistra destilatéra George Robinsona, který měl více než čtyřicetileté hvězdné zkušenosti s destilací.

Shaun Caleb se vrátil do destilérie v hektické době, kdy se navrhovaly a stavěly dvě nové destilační zařízení pro výrobu rumu El Dorado: plně integrovaná, vícetlaková, pětisloupcová destilační kolona a dvousloupcová destilační kolona Coffeyho typu. Tehdy se jako inženýr integrálně podílel na návrhu a projektování, instalaci a uvedení destilačních kotlů do provozu. Harmonicky tak propojil letité tradice a řemeslnou zručnost historických destilačních přístrojů z Demerary s moderností technologicky vyspělých nových destilačních přístrojů – přičemž žádný z nich nebyl na úkor integrity a autenticity toho druhého. Na všech těchto destilačních zařízeních se vyrábí celé portfolio rumů El Dorado (8 – 25leté rumy) a také limitované edice El Dorado Single Still.

  • Líh

Alkohol.

  • Lihovina

Alkoholický nápoj obsahující vyšší či nižší obsah alkoholu, nejméně 15%, nejvíce 79,5 %. Výjimkou je pivo a víno.  

  • Likér

Likér je lihovina vyrobená z lihu nebo destilátu a obsahuje nejméně 100g cukru na jeden litr výrobku. Výjimku tvoří likér z hořce a třešní, kde je nižší minimální množství cukru.

  • Liquor 

Horká voda používaná při sladování americké whiskey.

  • Log fáze 

Nastává po lag fázi. Probíhá intenzivní množení kvasinek.

  • Long Charmat

Metoda Long Charmat je „křížencem“ metody Charmat a klasické metody Méthode Champenoise. Víno spočívá na kalech po dobu 9 až 15 měsíců, zatímco autokláv obsahuje vrtulová míchátka, které kaly znovu míchají. Tímto způsobem získáte víno s  komplexnějším smyslovým profilem, které se vyznačuje silnějším kvasnicovým aroma a jemnějším perlením. Tato metoda se doporučuje pro výrobu šumivých vín z aromatických odrůd jako je například Ribolla Gialla. 

  • Lorena Vásquez

Lorena Vásquez je master blenderkou Guatemalské destilerie Zacapa. Narodila se v Nikaragui a vystudovala chemii a potravinářskou technologii. Pro značku Zacapa pracuje již přes třicet let a významně se zasadila o některé klíčové aspekty stojícími za úspěchy tohoto rumu. Prosadila zde například zrání ve vysokých nadmořských výškách systémem solera a volila také nové typy sudů ve kterých rum dozrává. Dle jejích slov tyto aspekty nejlépe demonstruje rum Zacapa X.O, který je z běžného portfolia značky jejím favoritem. 

  • Louche

Louche je jev spojený s tradiční přípravou Absinthu a některých dalších nápojů na anýzovém základu (Ouzo, Pastis). Při pomalém ředění vodou se Absinth začne ve sklenici postupně zakalovat a měnit svou barvu na mléčně bílou. Mohou za to silice bylin, zejména anýzu a fenyklu, které jsou rozpustné v alkoholu, ale nikoliv ve vodě. Během tohoto procesu se také v plné intenzitě uvolňují aromatické látky, které jsou v nezředěném nápoji poměrně uzavřené, tudíž nejde jen o estetickou součást absintového rituálu, ale i důležitý krok plnému vychutnání tohoto nápoje. 

  • Low wines (lutr)

Produkt první destilace – surový destilát po první destilaci v kotlíku. Druhou destilací se zesiluje a zušlechťuje, získávají se takzvané “high wines”.

  • Lutr

Prvé podíly destilátu mohou obsahovat až 80% obj. alkoholu, s postupující destilací jeho obsah klesá. Průměrná lihovitost prvního destilátu je 20 – 30% obj. Tento surový destilát se nazývá lutr.

  • Lyne arm (Lye pipe)

Trubka vedená z destilačního kotle, která navazuje na “swan neck” a přivádí alkoholové výpary do kondenzátoru. Je to roura – spojení mezi výparníkem a kondenzátorem.

Všechny díly