Amrut Distillery – Indická whisky
Amrut Distilleries je indická společnost, která vyrábí destilované nápoje.
Nejznámější je pro svou stejnojmennou jednosladovou whisky Amrut, která je první single malt whisky vyráběnou v Indii. Značka se proslavila poté, co jí světově proslulý znalec whisky Jim Murray v letech 2005 a 2010 udělil hodnocení 82 ze 100.
V roce 2010 Murray jmenoval jednosladovou whisky Amrut Fusion jako třetí nejlepší na světě. John Hansell, redaktor amerického časopisu Whisky Advocate , napsal, že „Indická palírna Amrut změnila způsob, jakým si mnozí myslí o indické whisky– že to byla v minulosti jen levná skotská whisky smíchaná s kdoví čím a prodávaná jako indická whisky. Amrut vyrábí whisky a je velmi dobrá.“
Navzdory slávě, kterou společnost single malt whisky získala, tvořila v letech 2011–12 pouze 4–5 % příjmů společnosti. Převážná část jejích příjmů pochází z prodeje brandy, rumu, vodky, ginu a míchané whisky, zejména brandy Silver Oak, rumu Old Port a whisky Prestige. Amrut Distilleries v současné době prodává Amrut single malt whisky ve 23 zemích, včetně Austrálie, Belgie, Kanady, Dánska, Finska, Francie, Německa, Itálie, Japonsko, Nizozemsko, Norsko, Singapur, Španělsko, Jižní Afrika, Švédsko, Švýcarsko, Tchaj-wan, Spojené království a Spojené státy americké.
Výroba whisky Amrut
Jednosladová whisky Amrut se vyrábí v hlavní palírně Amrut Distilleries, která se nachází na pozemku o rozloze 1,6 ha v Kambipura, vesnici na státní silnici 17. Palírna byla postavena v roce 1987.
Jednosladová whisky Amrut se vyrábí z ječmene a pro některé varianty i rašelinového ječmene. Ječmen se získává z Haryany , Paňdžábu a Rádžasthánu , zatímco rašelinový ječmen se dováží ze Skotska. Rašelina je fosilní palivo tradičně používané ve Skotsku k sušení sladového ječmene před destilací. Dodává whisky výraznou kouřovou chuť.
Odrůdy ječmene, pěstované v Haryaně a Paňdžábu, produkují menší zrna s více chutí. Výrobní proces zahrnuje použití šesti nerezových fermentorů o objemu 10 000 litrů , dvou unikátních kónických 5000litrových měděných kotlových destilačních přístrojů s měděnými kondenzátory a nových a použitých sudů po bourbonu.
Voda použitá ve výrobním procesu se do lihovaru dopravuje nákladním autem ze studny vzdálené 24 km v zemědělské oblasti bez pesticidů, kterou vlastní společnost.
Doba zrání v sudu u jednosladové whisky Amrut je mnohem kratší než u skotské whisky, a to kvůli teplejšímu klimatu Indie. Díky horkému počasí zraje whisky v Indii rychleji než v Evropě nebo ve Spojených státech.
Surinder Kumar, hlavní míchač v Amrut Distilleries, odhadl, že jeden rok zrání v sudu v Indii se rovná třem letům zrání ve Skotsku. Whisky obecně zraje čtyři a půl roku, i když u některých variant může být vyšší. Bangalore, kde se lihovar nachází, zažívá tropické savanové klima s výrazným mokrem a suchem.
Město se nachází v nadmořské výšce 3000 stop nad mořem a obvykle má mírné klima po celý rok. Zimní teploty zřídka klesnou pod 12 °C (54 °F) a letní teploty zřídka překročí 34–35 °C (<100 °F). V důsledku těchto podmínek je whisky připravena k plnění do lahví po 4–5 letech zrání v sudu. Podle Kumara whisky začíná „dosahovat svého vrcholu za čtyři roky“, poté se musí pravidelně ochutnávat, protože „do pěti let začíná mít příliš taninu “.
Frakce ztracená odpařováním během stárnutí, známá jako podíl andělů, je také vyšší v Indii, 11–12 % ročně, než ve Skotsku, kde je roční ztráta vypařováním asi 2 %. Většinu andělského podílu tvoří voda kvůli suchému klimatu Bangalore.
Společnost se rozhodla nepoužívat počítače a automatizaci ve svém lihovaru ve prospěch poskytování více pracovních míst lidem. Lihovar zaměstnává 450 lidí. Většina zaměstnanců lihovaru, kteří se podílejí na stáčení a balení, jsou ženy. Palírna ročně vyrobí 4 miliony beden likéru, z toho asi 25 % tvoří míchaná whisky a asi 10 000 beden tvoří Amrut single malt.
Varianty whisky Amrut
Single malt whisky Amrut se prodává v 11 variantách. Kromě níže uvedených se whisky Amrut prodává také v indické jednosladové whisky Amrut 46 %, indické jednosladové whisky Amrut Peated 46 %, síle sudu Amrut, pevnosti v sudu indické jednosladové whisky Amrut Peated, pevnosti v sudu Amrut Portonova, jediném sudu Amrut a Amrut 100 variant.
Amrut Distilleries neuvádí na lahvích stáří svých single malts, protože se společnost obává, že spotřebitelé, kteří neznají značku nebo rychlejší proces zrání v Indii, by si ji spletli s mladou whisky a nebyli ochotni zaplatit vyšší cenu.
- Amrut Fusion Single Malt Whisky
Amrut Fusion byl uveden na trh v roce 2009. Vyrábí se za použití 25 % skotského rašelinového ječmene a 75 % nerašelinového indického ječmene.
- Amrut Intermediate Sherry
Amrut Intermediate Sherry bylo uvedeno na Whiskey Live Paris dne 25. září 2010. Destilát použitý ve výrobku zraje buď v ex-Bourbonu, nebo v nových sudech a poté v sudech po Sherry dovezených ze Španělska a Portugalska.
- Amrut Kadhambam
Amrut Kadhambam zraje v různých sudech, z nichž každý dodává produktu jedinečné vlastnosti.
Limitované edice Amrut whisky
- Amrut Two Continents Single Malt Whisky
Amrut vydává limitovanou edici varianty Two Continents, obvykle každé dva nebo tři roky. Druhé vydání používalo sudy po Bourbonu s druhou náplní a bylo lahvováno na 50 % abv., zatímco první vydání zrálo v sudech s ex-obilím a lahvováno na 46 % abv. Druhé vydání 1 260 vyšlo v říjnu 2011.
- Amrut Greedy Angels
Amrut Greedy Angels byla limitovaná edice 50% abv, 8 let staré single malt whisky vydaná v dubnu 2013. Amrut Distilleries tvrdí, že je to nejstarší indická whisky, která byla kdy vyrobena. Její název pochází z výrazu angels‘ share, porce whisky ztracené během zrání. Osmileté zrání v Bangalore mělo za následek vysokou ztrátu odpařováním 12 % ročně nebo celkovou ztrátu 274 litrů lihoviny za osm let ze dvou sudů po Bourbonu, které palírna použila. Při plnění v roce 2004 se do sudů vešlo přibližně 360 litrů lihoviny. Na celém světě bylo propuštěno pouze 144 lahví nebo 86 litrů whisky. Greedy Angels byla věnována oslavě 60. narozenin předsedy Amrut Distilleries a MD, Neelakanta Jagdale.
- Amrut Double Cask
Amrut Double Cask byla limitovaná edice 51 pouzder vydaná v březnu 2010.
Kontakt
Webové stránky palírny https://www.amrutdistilleries.com/
Palírna umožňuje exkurze spojené s ochutnávkou. Bližší informace najdete na uvedených webových stránkách a pro milovníky whisky je to při návštěvě Indie téměř povinnost.