Barman nebo robot?

Společenské změny, nedostatek zaměstnanců, futurologická záležitost, nebo jen okázalá show?

Automaty na přípravu míchaných nápojů se dají již zakoupit i u nás. Existují malé pro domácí použití, ale také větší pro hotelové a koktejlové bary.

Po shlédnutí všech videí se však nemohu zbavit pocitu, že takový krám bych doma opravdu nechtěl. Prostě mě žádný nepřesvědčil.

Budoucnost domácí přípravy koktejlů v tom opravdu nevidím, už je kvůli tomu, že koktejly se zpravidla připravují z čerstvých surovin, nezbytné hygienické očistě celého zařízení a nutnosti doplňovat ručně zásobníky s jednotlivými surovinami.

Ve zkratce by mi zabralo čištění a mytí takové přístroje více času než současná příprava koktejlů ručně jako doposud a v tom tedy žádný pokrok nevidím. Je to více práce, času a peněz za objektivně horší produkt.

Další podstatné mínus vidím v tom, že stejně podstatné množství práce spadá do obsluhy takového zařízení. Například nutnost výroby ledu, krájení citrusů na ozdobu, apod. Ale největším mínusem je velmi omezená nabídka, která spočívá v pouhém nalití do sklenice, kde je práce se šejkrem, nebo míchací sklenicí, kde je ozdobná krusta kolem sklenice?

Kdo není ochoten podstoupit rituál, kterým příprava vlastního koktejlu bezesporu je, může v supermarketu zakoupit již namíchané mixdrinky (již namíchané koktejly) prodávané většinou v plechovkách. Není to tedy žádná extra gastronomická bomba, ale na takové to domácí popíjení pro lenochy, nebo v létě v přenosné lednici na pláž je to úplně ideální řešení a ani nemusíte nic čistit.

Pokud by byl k dispozici nějaký opravdu profesionálně provedený robot (a ten čtvrtý to opravdu není), mohlo by to mít budoucnost. Ale musel by být schopen připravit stovky drinků za večer, aby se jeho provoz a zejména denní čištění ekonomicky vyplatilo. Jestli by byl o takové koktejly mezi zákazníky trvalý zájem, to je otázka.

Pokud by to byl nějaký japonský humanoid, dokáži si představit, že by to mohlo mít obrovský úspěch, zejména pokud by uměl předvést u toho míchání i nějakou show a grimasy.

Bartesian

Tohle je asi to nejhorší co lze mezi barmanskými roboty vidět. Například citrónovou šťávu musíte kupovat v kapslích stejně jako dnes například kávu kapslových automatů. Už jen toho odpadu…

Barsys

Už jen to složité vkládání zásobníků…a led neumí vůbec

The Inebriator

Opět neumí led a vypadá to celé jako od nějakého domácího kutila.

Mixo infinity automated cocktail machine

Myslím, že ani toto není řešení, to snad raději ten mixdrink v plechovce.

Závěr

Zatím jsou roboti na přípravu nápojů v plenkách a mají před sebou ještě dlouhou cestu, než budou přijati, už jen proto, že lidé chtějí s barmanem prohodit pár slov. A považují ho za někoho, kdo je vyslechne a komu se mohou svěřit.

Dobrý barman se rozhodně o svojí práci bát nemusí. A ti špatní, ti jsou vlastně zbyteční, protože špatný koktejl vám dokáže namíchat i robot a to už dnes.