Čaj s rumem – Česká klasika
Čaj s rumem je populární český horký nápoj, který se skládá zpravidla z černého čaje a tuzemáku. Lze přidat i další aditiva na dochucení.
Použití
Alkohol ještě zesílí hřejivý účinek teplého nápoje a tak je to skvělá volba, třeba na horách, pokud se potřebujeme zahřát, například do celodenním lyžování. Nápoj je to na přípravu velmi jednoduchý a dá se připravit doslova za pár minut.
Často je vyhledáván pro chuť a vůni rumu a je alternativou k punči, grogu, nebo i ke svařenému vínu.
Rum
I když se nápoj nazývá čaj s rumem, nejčastěji se k jeho přípravě používá běžný tuzemák, nikoliv třtinový karibský rum. Pokud chceme opravdu silný nápoj, lze použít rakouský Stroh, který obsahuje až 80% alkoholu.
Klasický recept
Připravíme si základní suroviny
- Rum (0,5 dl) – nejlépe tuzemák
- Čaj – viz níže
- Voda (0,2l)
- Cukr – dle chuti
- Citrónovou šťávu, plátek citronu
Postup přípravy
Vodu přivedeme k varu, počkáme než se přestane vařit a spaříme s ní čaj. Čaj necháme pár minut louhovat, poté až teplota klesne ho vyjmeme a nápoj doplníme rumem. Lze sladit klasicky cukrem, nebo alternativně medem.
Tímto způsobem zabráníme tomu, aby nám z nápoje vyprchal alkohol, který se začíná uvolňovat už při teplotě 78 stupňů Celsia. Osladíme tedy podle chuti, případně nesladíme a přidáme citron, který platí za klasickou součást tohoto nápoje, ale lze vynechat, nebo použít i další aditiva dle chuti – viz níže. Konzumuje se ihned, dokud je nápoj horký.
Jaký čaj zvolit?
Pro tento recept je nejvhodnější použít opravdu silný černý čaj, například ruský, čínský, indický, který chuť rumu vhodně doplní.
Lze samozřejmě použít i ovocné čaje, bylinkové čaje, nebo čaj zelený, ale jejich chuť alkohol přebije a nevychutnáme si je. Rovněž tak čaje červené, například rooibos, maté nebo čaj čínský puerh je lépe vychutnat bez alkoholu.
Alternativní aditiva
Jak už bylo uvedeno výše, lze alternativně použít i jiné suroviny, záleží především na chuťových preferencích a aktuální dostupnosti.
Může se jednat například o:
- plátek pomeranče
- vanilkový lusk (vanilkový cukr)
- skořici
- hřebíček
- badyán
- zázvor
- med
- rozinky
- lesní ovoce