Co s tělem před a po čtyřicítce dělá alkohol

Čtyřicítka, tedy 40 let života člověka je jakýsi přelomový věk, kdy se mění vliv působení alkoholu na lidské tělo. Lidské tělo stárne a i když to ze dne na den téměř nepozorujete, v meziročním srovnání je to už výrazný rozdíl. A právě dle věku člověka se liší způsob. jak na něj alkohol působí.

Nějakou zkušenost s alkoholem má téměř každý dospělý. Stačí jen velmi malé množství, aby se člověk hned cítil lépe, ztratil stud, byl mnohem komunikativnější a uvolněnější. Nesmí se to ale přehánět jak s množstvím, tak s četností konzumace. Alkohol sice povzbuzuje naši mysl a zlepšuje náladu, ale často na úkor zdravého úsudku, chování či uvažování.

Okolo alkoholu, jeho konzumace a působení na lidské tělo neustále vzniká mnoho studií, pojďme se tedy seznámit s nejnovějšími poznatky.

Konzumace alkoholu do 40ti let věku člověka

Mladí lidé jsou vystaveni mnohem větším zdravotním rizikům spojeným s konzumací alkoholu než starší dospělí. U lidí nad 40 let, kteří nemají zásadní zdravotní obtíže, může například malá sklenka červeného vína denně snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice a cukrovky. Největším zdravotním rizikům se konzumací alkoholu vystavují z této skupiny všichni muži, tedy od 15 do 39 let.

Mladí lidé by neměli pít, ale starším lidem může pití malého množství prospět. Očekávání, že mladí lidí nebudou pít, je ale nerealistické, přesto je důležitá informovanost o negativních dopadech.

Negativní dopady alkoholu

V roce 2021 přibližně 1,40miliardy lidí vypilo škodlivé množství alkoholu, uvádí studie návyků lidí z 204 zemí. Více než polovině, přesně 59 procentům, z těch, kdo pili přespříliš, bylo 15 až 39 let, uvádí studie. Mezi časté negativní dopady pití patřily dopravní nehody, zranění v opilosti, sebevraždy a vraždy. Tři čtvrtiny pijáků byli muži.

Studie vyhodnocovala vliv vypitého alkoholu na riziko 22 druhů zdravotních obtíží, včetně úrazů nebo rakoviny. Zjistili, že množství alkoholu, které lze konzumovat, aniž by se zvýšila zdravotní rizika, se v průběhu života zvyšuje.

Za základní jednotku si vědci stanovili deci červeného vína s obsahem alkoholu 13 procent a 375 mililitrů piva s obsahem alkoholu 3,5 procenta. Muži do 39 let mohou podle závěru analýzy vypít jen 0,136 denní dávky alkoholu, aniž by to mělo vliv na jejich zdraví. U žen stejného věku je to 0,273 dávky, v přepočtu tedy necelé půl deci piva.

Konzumace alkoholu po 40. roce života člověka

Pro lidi mezi 40 a 64 lety je pití poloviny až dvou denních dávek alkoholu zdraví prospěšné. U lidí nad 65 let je podle vědců bezpečná hranice téměř trojnásobek denní dávky, tedy zhruba jedno velké a jedno malé pivo.

Podle lékařů alkohol v těle ovlivňuje téměř každý systém a často ne v moc pozitivním smyslu, a to zejména po čtyřicítce.

Alkohol metabolizuje žaludek a játra, tyto orgány se ale s věkem zmenšují, tudíž alkohol v orgánech zůstává déle. Navíc čím jsme starší, tím je organismus méně hydratovaný, alkohol v krvi tedy koluje v mnohem větší koncentraci, tím pádem se i mnohem pomaleji odbourává než třeba ve dvaceti letech.

Alkohol sice na jednu stranu povzbuzuje naši mysl a zlepšuje náladu, ale často na úkor zdravého úsudku, sebepozorování, chování či uvažování, což vysvětluje, proč to, co vypadalo jako skvělý nápad večer, už není další den ráno ideální. V průběhu času se navíc místo dobrých nálad začnou dostavovat úzkosti a deprese.

Odborníci se přitom shodují, že není pravda, že nepravidelné pití alkoholu nezanechává na lidech žádné následky. Všichni tito uživatelé mají po šedesátce jemné poškození mozku. Váš mozek je ovlivněn alkoholem mnohem dříve než vaše játra. Než dojde k cirhóze jater u alkoholiků, nejprve se dostaví deprese a problémy se sebekontrolou. Dobrou zprávou je, že poškození v mozku lze zvrátit již po šesti měsících bez pití.

Co s lidským tělem dělá alkohol

Kůže

U náchylnějších lidí může alkohol vyvolat například tzv. růžovku, chronické zarudnutí kůže, k čemuž dochází při zvětšování krevních cév a zvětšení průtoku krve. Přestože se zčervenání kůže časem může vrátit do původního zabarvení, pokud bude jedinec alkohol užívat dlouhodobě, může se jednat o trvalý problém.

Dále se může objevit také akné a další nedokonalosti pleti. Alkohol totiž u lidí často způsobuje stres a úzkost, během nichž dochází ke zvýšené produkci androgenů (mužských pohlavních hormonů), které stimulují vznik akné. Celkově pak pleť jedince vypadá starší, než ve skutečnosti je.

Kůže je díky alkoholu dehydratovaná, mohou se na ní vytvářet šupinky a otoky kolem očí. Navíc přebytečné cukry, které jsou často konzumovány společně s alkoholem, poškozují DNA a kolagen v kůži, což může vést k rychlejšímu stárnutí pleti.

Srdce

Lidé, kteří pravidelně holdují alkoholu, a to ve větším množství, než je doporučená denní dávka, vypijí tedy denně 3–4 skleničky (u mužů) a 2–3 skleničky (u žen) či se jednou za čas opijí, mají mnohonásobně vyšší riziko cévní mozkové příhody. Alkohol také zvyšuje krátkodobý i dlouhodobý krevní tlak, což zvyšuje riziko infarktu či mrtvice.

Nadměrná konzumace alkoholu také může narušit schopnost srdce pumpovat krev z krevního oběhu a způsobit tzv. kardiomyopatii, jež zvyšuje riziko srdečního selhání.

Sklenka červeného vína denně ale člověku určitě neublíží. Je však důležité striktně se držet tohoto množství.

Játra

Svá játra ohrožují především chroničtí alkoholici a pak lidé středního věku, kteří propijí příliš mnoho nocí.

Játra vždy nejprve ztuční, a pokud dotyčný ve věkové hranici 40–55 let dál pokračuje ve velké konzumaci alkoholu, dochází k jizvení jaterní tkáně, játra se zmenšují a může dojít k cirhóze (ztvrdnutí) jater.

Játra mají samočisticí schopnost, pokud dotyčný několik dní po sobě nevypije vůbec žádný alkohol, dá játrům šanci na regeneraci.

Riziko rakoviny

S konzumací alkoholu jsou nejčastěji spojovány formy rakoviny úst, jícnu, střev, prsu a krku.

Čím víc pijete, tím vyšší je riziko onemocnění. Etanol v alkoholu se totiž rozkládá na acetaldehyd, který poškozuje DNA a přímo ovlivňuje buňky způsobující rakovinu.

Pokud si navíc pravidelně dopřáváte alkohol a k tomu kouříte, pak se riziko rakoviny úst a krku o to víc zvyšuje, protože alkohol způsobuje, že buňky lépe reagují na toxiny v tabákovém kouři, a to bez ohledu na množství zkonzumovaného alkoholu.

Plodnost 

Jak ukázaly mnohé výzkumy, alkohol sehrává důležitou roli i v neplodnosti či v riziku potratu. Nadměrná konzumace alkoholu u mužů například snižuje hladinu testosteronu a negativně ovlivňuje kvalitu i kvantitu spermií.

Cyklus spermií je 70 dní, tudíž pokud se jednoho dne opijete, pak mějte na mysli, že než se zlepší váš spermiogram, může to trvat měsíce.

Hmotnost 

Alkohol zvyšuje hladinu inzulinu a ukládání tuků v játrech. Obsahuje přitom 7 kalorií na gram, což je podobné jako u tuku (9 kalorií na gram).

Zároveň narušuje metabolismus, tělo při něm vždy upřednostní toxiny z alkoholu před výživnými látkami, přičemž nespotřebovanou energii začne ukládat jako tuk.

Alkohol může potlačovat hormon leptin, který ovládá chuť k jídlu, což je i důvod, proč se mnozí lidé při konzumaci alkoholu zároveň přejídají.

Tím, že alkohol navíc zvyšuje hladinu inzulinu, zvyšuje se i ukládání tuku v játrech a ve středním věku i v okolí žaludku (klasický případ tzv. pivního pupku).

Závěr

Studie tedy dospěla k závěrům, že alkohol je škodlivý pro člověka do 40ti let věku a to tím více, čím více ho zkonzumuje a škodlivý je také po 40. roce života člověka a opět tím více, čím více ho zkonzumuje.

A čekal někdo něco jiného?