Co vše je brandy

Nejprve něco málo k názvosloví

Brandy v užším slova smyslu je aromatický destilát z bílého vína, mnohými milovaný a vyráběný po celém světě V minulosti byla brandy považována za pití těch nejvybranějších, za luxusní a nedostupný destilát. To se však v současné době již změnilo a brandy je dnes v barech považována za běžné pití, podobně jako je tomu u rumu nebo whisky.

Brandy v širším slova smyslu je veškerý ovocný destilát, tedy nikoliv jen z révy vinné (vitis vinifera). Za brandy lze tedy označit i v Čechách a na Moravě oblíbené destiláty pálené v pěstitelských pálenicích, ale i v průmyslových lihovarech, jako jsou slivovice hruškovice, meruňkovice, ad.

V případě brandy tedy platí jednoduché pravidlo – každý koňak je druh brandy, každý armaňak je druh brandy, ale zdaleka ne každá brandy je koňak, nebo armaňak.

Brandy ve světě

Stejně jako každý jiný alkohol, i destilace hroznů není výsadou pouze Francouzů. V 19. století se brandy uchytila ve východních oblastech kavkazských hor:

  • Ararat – brandy z Arménie pojmenované podle bájné hory všech Arménů (která ale leží v Turecku).
  • Sarajishvili – dvorní dodavatel paláce ruských císařů z Gruzie.

Říká se, že si Winston Churchill roku 1945 na Jaltské konferenci arménskou brandy natolik oblíbil, že mu Stalin do konce života posílal jednu bednu té nejlepší ročně.

Německé společnosti Asbach Uralt a Dujardin nakupují dodnes hrozny z oblasti Charante v Cognacu. Do oblasti Emilia Romagna v Itálii přijíždí počátkem 19. století rodák z Cognacu Jean Bouton, aby zjistil, že se zde pro víno hojně pěstuje odrůda Trebbiano, ve Francii nazývaná Ugni Blanc. Roku 1820 zde zakládá brandy Vecchia Romana, která dodnes patří mezi nejprodávanější italské brandy. Z italských producentů nesmíme zapomenout na Stock, Fratelli Branca nebo producenty grappy Villa Zarri, Marchesi de‘ Bianchi a Giori. Z Řecka pak od roku 1888 pochází u nás velmi rozšířená Metaxa destilující se ze sladkého muškátového vína s bylinkami – technicky tedy pravidla brandy nesplňuje.

Druhé místo v produkci brandy zujímá španělská brandy de Jerez. Staletí zkušeností destilování, více jak 2.500 let historie pěstování vína a unikátní solera systém zrání vytváří vinnou pálenku nepodobnou jakékoliv jiné. Pozitivní vliv sudu prý objevili zcela náhodou. Pro lodní transport se čirá pálenka stočila do sudů po sherry, která se v oblasti též hojně vyrábí. Loď ale sudy neodvezla a ty zůstaly po několik let ležet ve skladu. Po jejich objevení a ochutnání zjistili, jak znamenitě brandy chutná. Tou společností byl Pedro Domecq a rok byl 1818. Brandy de Jerez zraje v sudech po sherry z amerického dubu dodnes. Zmíněný solera systém, jež nyní využívají i producenti rumů, převážně v bývalých španělský kolonií, vznikl též, jak jinak, než náhodou. Na okraji skladu zůstaly mezi roky 1870 a 1874 zapomenuté sudy. Bylo jasné, že takové množství takto výjimečně vyzrálé brandy není možné ihned prodat – čtyři roky v sudu bylo na tehdejší dobu opravdu hodně. Začali ji tedy míchat s novější a prázdné místo v sudu vždy doplnili novým destilátem. Starší brandy tak získala na komplexnosti chuti při míchání s čerstvou. Úspěšně tak vznikl pyramidový systém zrání brandy, který se používá dodnes.

Nejznámější značky brandy

Francouzské

  • Courvoisier
  • Hennessy
  • Martell
  • Napoléon
  • Rémy Martin

Řecké

  • Metaxa

Španělské

  • González
  • Cardenal Mendoza

Portugalské

  • Osborne
  • Sandeman
  • Macieira

Albánské

  • Skënderbeu

Arménské

  • Ararat

Moldavské

  • Kvint

Bulharské

  • Pliska

Značení brandy

  • AC Brandy – brandy nejnižší kvality. V sudech zraje zhruba 2 roky.
  • VS Brandy – VS znamená „very special“. Jsou staré minimálně 3 roky.
  • VSOP – „Very Special Old Pale“ brandy zrály v sudech minimálně 5 let.
  • XO Brandy – Zkratka XO značí „Extra Old“ a brandy byly v dubech stařeny minimálně 6 let. Též se označují jako Vieille Reserve nebo Napoleon.
  • Hors d’Age – Brandy starší 6 let. Většina z nich však zraje po celá desetiletí a jedná se o nejkvalitnější brandy. 

Brandy v širším slova smyslu

Za brandy lze v širším slova smyslu považovat veškeré ovocné pálenky, tedy destiláty z ovoce (nikoliv pouze z révy vinné).

  • slivovice – vyrobená ze švestek, slív nebo blum.
  • jabkovice – vyrobená z jablek, v luxusní formě zvaná calvados.
  • višňovice – vyrobená z višní.
  • třešňovice – vyrobená z třešní.
  • hruškovice – vyrobená z hrušek.
  • vínovice – vyrobená z vinných hroznů nebo z vína tzv. brandy popř. vinných matolin a vinných sedlin tzv. terkelice nebo grappa.
  • persico – vyrobené z jader meruněk nebo broskví.
  • oskerušovice – vyrobená z plodů oskeruše.
  • meruňkovice – vyrobená z plodů meruněk
  • rakije – vyrobená obvykle ze směsi vinných hroznů, fíků a jiného ovoce.
  • pisco – vyrobené z hroznů

Konzumace brandy

Po nalití do ideálně tenkostěnné sklenice na stopce se zužujícím se okrajem postupně přibližujeme střed sklenice k nosu. Přičichujeme jemně a dlouze. Všimněte si znatelného rozdílu aroma mezi středem sklenice a u jejích stěn. Čím více alkoholu v nápoji, tím je u stěn sklenice silnější. Jakmile budeme spokojeni, rozmícháme obsah po stěnách sklenice. Následně proces přičichnutí opakujeme. Pokračujeme ochutnáním. Nejprve si připravíme ústa několika kapkami. Ve druhém kole si na jazyk nalijeme trochu více a rolujeme na patře.

Závěr

Brandy, obzvlášť pak koňak a armaňak byla vždy považována za luxusní pití horní smetánky. Od 80. let minulého století tento dojem začaly koňakové domy postupně měnit. Barmani čím dál častěji míchají koktejly na bázi koňaku, které se pohybují cenově o třídu výš nad koktejly na ginu, whisky nebo rumu.

Koňaky a armaňaky se už jen pro svou cenu nikdy nestanou masovým pitím jako například vodka. Ale na druhou stranu, někdo přece na pomyslném trůnu ušlechtilých destilátů sedět musí.