Degustace prémiových destilátů

Co je vlastně degustace 

Degustace je zkoumání chutí a vůní daného alkoholu – destilátu. Rozpoznat rozdíl mezi destilátem, který zrál v sudech po Bourbonu, a který v sudech po Sherry. Které složky mi vytvořily chuť jablek, když tam žádné jablka nejsou, je cítit ovoce, vanilku, nebo jiné koření? Důležitý je při degustaci i výběr místa. Mělo by to být místo bez rušivých elementů, jako jsou vůně – aromatické tyčinky, káva nebo zápach z kuchyně, čistící a desinfekční prostředky apod. Důležitý je i hluk, při degustaci potřebujete všechny smysly věnovat vzorku, proto hlasitá hudba není zrovna dobrý nápad. Můžete si k degustaci otevřít odbornou literaturu a přečíst si nějaké zajímavé informace o palírně nebo postupu výroby.

Jak se na ní připravit

Vezměte si papír a dělejte si různé poznámky. Co cítíte, je první ostrost nebo naopak jemnost, a co přichází poté. Nepoužívejte výrazné deodoranty, parfémy a žvýkačky.

Jakou sklenici je vhodné použít

A teď k výběru správné degustační sklenice. Jelikož chcete komplexní chutě a aromata, není klasická oldfashioned glass (whiskovka) zrovna šťastný výběr na degustaci (při popíjení je naprosto v pořádku). Její velmi otevřený tvar způsobuje rychlé vyprchávání aromat a chutí z destilátu. A to při degustaci nepotřebujeme. Proto je ideální malá sklenice tulipánového tvaru z tenkého skla. Nezapomínejte, že každý destilát či víno má svou sklenici. Ale univerzální malá degustační sklenice na stopce, je nejjednodušší řešení a nikdy neuděláte chybu.

Zcela nevhodné jsou pak dekorativní zdobené sklenice, nebo sklenice z broušeného křišťálu. Takové jsou vhodné možná pro běžnou konzumaci, nikoliv na degustace.

Abychom cítili veškeré chutě a vůně vzorku, je nejlepší pokojová teplota alkoholu. Proto by láhev neměla být před degustací v lednici nebo v létě na balkóně. Nezapomínejme však, že v každé zemi je jiná pokojová teplota, kde například ve Skotsku, je to kolem 18°C.

Ředit vodou nebo ledem

Zároveň do vzorku nepřidáváme led nebo sodu (při degustaci). Led nám destilát ochladí a tím „zabije“ některé chutě, které pak už nejsme schopni ucítit. Soda nebo velké množství vody mají stejný účinek, jelikož nám příliš vzorek rozředí. Vodu lze však použít ve správném množství a to pomocí kapátka neboli pipety. Pár kapek vody nám ve vzorku probudí květinové a ovocné tóny, ale přitom vzorek tolik nerozředí. Místo máme, sklenici taky, tak pojďme si už konečně nalít.

Vodu používáme hlavně u vzorků s vysokým obsahem alkoholu (zejména nad 60%).

Jak správně postupovat při degustaci

Pokud degustujete více vzorků, což při řízených degustacích bývá pravidlem, je lepší nalít si pouze cca 2 cl, nechceme se přece opít a navíc alkohol umrtvuje chuťové buňky. Se vzorkem ve sklenici netočíme příliš rychle, jelikož bychom rozvířili aromata a ta by pak rychleji. Točíme sklenicí pomalu kolem destilátu, tím nám vznikne na sklenici film a můžeme pozorovat, jak pomalu stéká dolů.

Hodnocení vzorků při degustaci

Při degustaci se soustředíme na hodnocení jednotlivých parametrů whisky a hledání drobných odlišností mezi danými vzorky. Pokud se nejedná jen o degustaci s cílem ochutnat rozdílné vzorky, ale jde o hodnocení, pořadí vzorků a žebříčky, měla by degustace probíhat naslepo (neznáte jaký destilát zrovna ochutnáváte) a je nutné si v průběhu degustace pořizovat poznámky, protože po několika vzorcích už v tom budete mít zmatek.

Barva

Určování barvy je nejlepší oproti bílému pozadí. Může nám posloužit obyčejný papír nebo látkový ubrousek. Destiláty, které nezrály příliš dlouho dobu a nebo neobsahují větší množství cukru, budou světlejší a rychleji ztečou ze stěn sklenice. Podle barvy lze i rozpoznat, v jakých sudech destilát zrál.

Aroma

Přivoníme ke sklenici cca 10 cm od sklenice s pootevřenými ústy. Ucítíme tak více aromat. Poté přivoníme blíž nebo jen z boku sklenice, ucítíme pokaždé něco jiného. Při degustaci whisky můžeme cítit lehké květinové nebo ovocné aroma, u některých whisky je zase výrazné kouřové aroma. Především u skotských whisky z ostrova Islay, který je znám svou produkcí nakouřených whisky. Naproti tomu u rumů ucítíme těžší vůně, jako káva, čokoláda nebo Sherry.

Chuť

Vzorek „poválíme“ v ústech delší dobu a zkoumáme, co cítíme. Pokud má vzorek vyšší obsah alkoholu, tak vás bude štípat na rtech a v ústech. U lehčích a svěžejších destilátu musíme chutě více hledat. Můžeme u nich najít třeba sadové ovoce, slad nebo citronovou trávu. Sladší destiláty nám v ústech vytvoří spíše výrazné chutě jako káva nebo čokoláda.

Závěr

Po polknutí cítíme takzvaný dozvuk. Ten bývá hodně rozdílný, někdy je cítit déle a někdy zase intenzivněji, může Vás hřát a nebo rychle vymizet. U destilátů, které zrály v sudech po Sherry bude závěr dlouhý a intenzivní s chutěmi karamelu, kandovaného ovoce nebo kávy. U destilátů, které zrály například v sudech po koňaku, bude závěr příjemně lehký a svěží, s lehkými tóny citrusů.

  • Můžete cítit čaj, čokoládu, kouř nebo ovoce.
  • V ústech může být výbuch chutí nebo naopak pozvolný nástup.
  • Pociťovat můžete příjemné zahřátí nebo naopak vysokou štiplavost.