Dělení míchaných nápojů 1/3
Toto dělení alkoholických míchaných nápojů a koktejlů vychází z tradic, zvyklostí a historické evoluce koktejlů a je typické zejména pro anglosaské země. Druhy jednotlivých nápojů jsou uvedeny v abecedním pořadí.
APERITIV COCKTAILS
Slovo aperitiv vzniklo od latinského „aperire“, což znamená otevřít. Aperitivní koktejly se podávají před jídlem, přesněji asi 20-30 minut před jídlem, neboť povzbuzují chuť k jídlu. Se skleničkami se nepřiťukává a nápoje by se měly konzumovat pomalu. Z nejznámějších a nejoblíbenějších aperitivů je bílý nebo červený vermut, který je dobře vychlazen, s kolečkem citronu ve sklenici.
BOWLES
Lidově též „Boule“ jsou osvěžující nápoje, které se připravují ve velké skleněné nádobě ve tvaru koule se skleněnou poklicí zabraňující zvětrání nápoje. Této speciální míse se říká terina. Většinou tyto nápoje připravujeme předem jako atraktivní pohoštění, když očekáváme větší počet hostů. K přípravě „Boule“ potřebujeme kvalitní víno, (u některých receptur je možné použít i vína ovocná), dále polosuchý či suchý sekt, minerálku nebo sodovou vodu či jinou průmyslově vyráběnou limonádu. Pokud připravujeme „bouli“ pro dětskou párty, nahradíme víno moštem. K dalším velmi důležitým surovinám patří cukr nebo cukrový sirup, čerstvé či kompotované ovoce a vonné byliny. Skoro téměř všechny měkké druhy ovoce (např. broskve, maliny, meruňky, jahody, ananas) jsou vhodné pro přípravu „boule“. Vždy dbejte na to, aby byla „boule“ dobře vychlazená. V žádném případě však nikdy nedávejte led přímo do nápoje. Jednotlivé porce podáváme v malých skleněných šálcích na „bouli“ se lžičkou.
BUCKS
Připravují se přímo ve sklence, ve které se podávají. Po tyto nápoje je typické, že se při jejich přípravě nepoužívá cukr. Do sklenice typu tumbler vložíme 1/4 citronu, který vymačkáme. Přidáme lihovinu, několik kostek ledu a doplníme Ginger Ale (zázvorovou limonádou). V dnešní době je možné zázvorovou limonádu nahradit i jiným nealkoholickým nápojem.
COBBLERS
Též „Koblery“ jsou nápoje vhodné pro horké letní dny. Mají jednu zvláštnost: řadíme je do kategorie dlouhých nápojů (long drinků) i přesto, že se neprodlužují tonikem, sodovou vodou a ani jinými složkami, které jsou syceny kysličníkem uhličitým. „Koblery“ jsou prodlouženy ledem. K základním surovinám pro přípravu tohoto nápoje patří některá vína (červené, sherry, portské, tokajské), sladké a polosuché sekty a lihoviny (vodka, rum, whisky). „Koblery“ jsou velmi osvěžující nápoje, které vynikají především svým přitažlivým vzhledem. Připravujeme je přímo ve sklence, kterou naplníme mletým nebo vločkovým ledem. Přidáme složky podle receptury a barovou lžičkou promícháme, dokud se na sklence neobjeví ojínění. V závěru si dáme záležet při aranžování ovoce. Použijeme nejlépe sezónní ovoce popř. kompotované ovoce. Servírujeme s lžičkou a slámkou.
COCKTAILS
Koktejly jsou typické objemem jedné porce. Podle pravidel IBA (International Bartenders Association) je jedna porce maximálně 7 cl. Dalším charakteristickým znakem je sklenka (koktejlka), ve které se servírují. Připravujeme je v šejkru či míchací sklenici a do sklenky je naléváme přes strainer. Na výslovné přání hosta je možné „koktejl“ podat s ledem „on the rocks“
COLLINSES
„Kolinsy“ patří mezi nejznámější, ale hlavně nejstarší long drinky (dlouhé nápoje). Jsou nejdelší ze všech dlouhých míšených nápojů. Podávají se ve sklenici zvané „tumbler“ o obsahu nejméně 30 cl. Někdy se také servírují ve větších sklenicích o obsahu 50 cl. Do sklenky se nejprve odměří zpravidla kolem 2-3 cl cukrového sirupu. Po té se přidá šťáva ze středně velkého citronu (asi tak 4 cl) a 8 cl lihoviny. Vše se promíchá barovou lžičkou, přidá se několik kostek ledu a sklenice se doplní předchlazenou sodovkou. Nápoj se znovu opatrně promíchá, ozdobí se plátky citrusů a třešní. Podáváme se slámkou. Tento nápoj je natolik populární, že vytvořily „rodinu“, jejíž „příbuzný“ dostali jména podle použitých bází:
- Colonel Collins – s bourbon whiskey
- Mike Collins – s irskou whiskey
- Pedro Collins – s kubánským rumem
- Jack Collins – s calvadosem
- Pierre Collins – s koňakem
- Sandy Collins – se skotskou
COOLERS
„Kulery“ jsou míchané nápoje, jejichž charakteristickým znakem je suchost. Tuto suchost je však možné podle chuti přisladit cukrovým sirupem či likérem. Servírujeme je ve sklenici zvané „tumbler“, která má obsah 30 cl nebo i více. Do sklenice nejprve vložíme spirálu seříznutou z celého citronu či pomeranče. Někdy můžeme vložit i obě spirály. Jednu část spirály vložíme do sklenice a druhou část zavěsíme přes okraj sklenky. Vložíme několik kostek ledu. V tomto případě zde led plní dvě funkce. V první řadě ochladí nápoj a hlavně pak působí jako stabilizátor kůry. Přidáme lihovinu a sklenici doplníme sodovkou či jiným nealkoholickým nápojem syceným oxidem uhličitým.
CRUSTAS
„Krasty“ řadíme mezi dlouhé nápoje (long drinky) i přesto, že se nedoplňují žádnými nealkoholickými nápoji. Tyto nápoje se podávají především večer. V dnešní době jsou stále více oblíbeny i u žen pro svůj atraktivní vzhled. „Krasty“ poznáte podle charakteristického znaku, který je nepřehlédnutelný. Jedná se o cukrovou ozdobu na lemu sklenice, podobající se ledu (odtud vznikl také název „crustas“, anglické „crust“ znamená pokrytý ledem) která vzniká již při přípravě sklenky. Nejprve vnější okraj sklenky navlhčíme plátkem citronu nebo limety. Do připravené misky s cukrem položíme sklenici okrajem dolů. Do šejkru vložíme kostky ledu, přidáme 1 díl cukrového sirupu, 2 díly citronové šťávy, 1-2 střiky maraschina a 4-8 dílů zvolené lihoviny. Nápoj pak opatrně nalijeme buď do středně velké sklenky na víno, velké koktejlové sklenky, sektové sklenky, či sklenky typu „old fashioned“ a to tak, aby se krusta neporušila. Na závěr vložíme spirálku z citrónové kůry. Pokud chcete být ohleduplný ke svým hostům, přiložíte při servírování také ubrousek k otření rukou, které přišly do styku s cukrem, zvlhčeným sraženou párou na stěně sklenky, a stékající tak dolů.
CUPS
Nápoje, které jsou silnější než bowle. Základními ingrediencemi při jejich přípravě je víno, cukr, ovoce a šampaňské, lihoviny a likéry. Nejvhodnější ovoce pro přípravu jsou jahody, maliny, meruňky, broskve, kiwi a různé typy melounů.
DAISIES
„Dizis“ řadíme opět do skupiny dlouhých nápojů (long drinků). Jsou vhodné zejména v horkých letních dnech, kdy příjemně osvěží. Připravujeme je v šekru a hlavními ingrediencemi je grenadina nebo malinový sirup, citrónová šťáva, lihovina. Důkladně protřepeme a nalijeme do sklenice, kterou doplníme sodovkou a ozdobíme koktejlovou třešní. Přiložíme slámku a lžičku.
EGG NOGS
„Egnogy“ jsou studené a teplé nápoje k jejichž přípravě se používá mléko, smetana a vejce (při jejich přípravě používejte jen čerstvá vejce!). Nejčastěji zastoupenou lihovinou je rum či brendy, ale také destiláty a dezertní vína.Studený „egnog“vzniká v šejkru, kdy se protřepe vejce s cukrem se zvolenou lihovinou. Směs se po té nalijeme do sklenice zvané „tumbler“, dolijeme studeným mlékem a aromatizujeme strouhaným muškátovým oříškem.Teplý „egnog“ vzniká trochu odlišným způsobem. Do sklenice typu „tumbler“ vložíme žloutek, cukr a promícháme vidličkou. Ta neustálého šlehání vidličkou pak přidáme horké mléko, lihovinu a v závěru opět aromatizujeme nastrouhaným muškátovým oříškem
Všechny díly