Dělení míchaných nápojů 3/3

Toto dělení alkoholických míchaných nápojů a koktejlů vychází z tradic, zvyklostí a historické evoluce koktejlů a je typické zejména pro anglosaské země. Druhy jednotlivých nápojů jsou uvedeny v abecedním pořadí.

PUFFS

Míchané nápoje, které se připravují v šejkru ze stejného dílu mléka a likéru. Nalijeme do sklenky a sklenici dolijeme sodovkou. Rychle promícháme a můžeme servírovat.  

PUNCHES

„Punče“ jsou teplé i studené nápoje. V zimě, když jste promrzlí na kost, máte zkřehlé ruce, jsou nejvhodnějšími nápoji pro zahřátí právě teplé punče. Naopak v létě Vás příjemně osvěží studený punč. Punče připravujeme ve speciální punčové terině. Základními surovinami pro jejich přípravu je ovoce, ovocné šťávy, cukr, vína, lihoviny a koření. Pro ochlazení studeného punče dejte přednost velkému kusu ledu před ledovými kostkami a to z jediného důvodu. Chceme, aby zředění punče bylo přece nejmenší.     

RICKEYS

Míchané nápoje, které servírujeme ve sklenici typu „tumbler“ o obsahu cca 20 cl. Suroviny, které jsou potřeba při přípravě: limetová šťáva z 1 limety (v žádném případně nelze použít citrónovou šťávu), 6-8 cl zvolené lihoviny (pokud lihovina není sladká, přidejte lžičku cukrového sirupu), 2 kostky ledu. Sklenici doplníme minerálkou nebo sodovkou. Podáváme s limonádovou lžičkou.   

SANGAREES

„Sangrie“ jsou vychlazená a oslazená vína, piva či likéry, které se podávají ve sklenicích typu „high ball“ a před servisem se nad nimi strouhne muškátový oříšek. Zpravidla jej sladíme cukrovým sirupem. Dalo by se o nich říci, že to jsou tropické speciality.        

SHAMPARELLES

Tyto nápoje jsou velké „pousse cafés“ podávané ve sklenkách na sherry místo v originálních sklenkách na pousse-cafés. Jedna z nejstarších receptur předepisuje postupně stejné vrstvy Orange Curacaa, žluté Chartreuse, anýzového likéru a koňaku nebo Kirsche.

SHOOTERS

V 80tých a 90tých letech patřily tyto nápoje k velkým hitům barových pultů. Jsou to v podstatě pousse-cafés, tedy nápoje vrstvené do sklenek do obsahu maximálně 5 cl. Pijeme je naráz. V ústech je nejprve krátce promícháme a po té je teprve polkneme. Některé shooters se připravují i v šejkru.   

SHRUBS

Připravujeme je z ovocné šťávy, cukru, lihoviny a to několik dní před jejich podáváním. Ukládáme je v dubových soudcích či kameninových džbánech, v nejhorším případě pak v láhvích. Před podáváním je ředíme vychlazenou vodou a zesílíme koňakem nebo rumem.

SLAMMERS

Míchané nápoje, jímž je společná technika konzumace. Připravujeme je přímo ve sklence a k základním surovinám patří lihovina, k níž se přidá nápoj sycený kysličníkem uhličitým. Host si sklenku zakryje dlaní, několikrát s ní uhodí o pevný podklad, a jakmile nápoj vyšumí, rychle – často naráz jej vypije.         

SLINGS

„Slingy“ jsou známé teplé i studené. Vycházejí ze základního předpisu, kde se do sklenice typu „high ball“ odměří cukrový sirup, citrónová šťáva a lihovina. Sklenici doplníme minerálkou, sodovkou nebo tonikem.       

SMASHES

Jsou to long drinky podobné „juleps“. Obsahují taktéž cukr, čerstvou mátu a lihovinu. Míchají se však v šejkru a podávají se ve sklenkách na sour či na víno. Zdobíme je ananasem, lesními plody, plátky citrusů a čerstvou mátou peprnou.         

SODAS

„Sody“ jsou velmi jednoduché míchané nápoje které připravujeme v tumbleru střední velikosti. Do sklenice vložíme několik kostek ledu, odměříme lihovinu a sklenici doplníme velmi chladnou sodovkou.           

SORBETS

„Sorbety“ řadíme do skupiny dlouhých nápojů (long drink). K základním surovinám při jejich přípravě patří led nebo zmrzlina, lihovina dle receptury . Podáváme je ve vychlazených sklenkách na šumivé víno či ve speciálních sklenkách (velmi se podobající miskám na šumivé víno) mající však zvýšené okraje. Sklenky se nejprve naplní asi do 2/3 ledem nebo zmrzlinou, ozdobí ovocem, přidá se lihovina. Přiloží se lžička a sací brčko.      

SOURS

„Soury“ jsou míchané nápoje, které se připravují v šejkru. Do šejkru nejprve vložíme několik kostek ledu, přidáme citrusové šťávy, cukrový sirup a lihovinu dle receptury. Důkladně protřepeme. Ozdobíme řezy citrusů, koktejlovou třešní.        

SQUIRTS

Velmi sladké míchané nápoje z likérů nebo vína, čerstvého ovoce nebo ovocného sirupu. Připravujeme v šejkru.Whisky Squirt – V těle šejkru nejprve rozdrťte polovinu malé broskve, k ní přidejte lžíci cukrového sirupu, lžičku curacaa, 4-5 cl bourbon whiskey. Vložte led, šejkr uzavřete a důkladně protřepejte. Nápoj nalijte do tumblerů a dolijte sodovkou nebo minerálkou.        

SWIZZLES

Vyznačují se spíše technologií přípravy. Speciálním míchátkem, které se na jednom konci dobře otáčí mezi prsty a na druhé straně má jakási křidélka, se nápoj ve sklence promíchává tak dlouho, až se dobře prochladí a stěny sklenky namrznou. Do sklenice typu „tumbler“ nejprve vložíme drcený led. Přádáme lžičku cukrového sirupu nebo sladkého likéru, citrusovou šťávu, rum a střik angostury. Po té vložíme míchátko a host si sám míchá nápoj libovolně dlouho.       

TODDIES

Nápoje, které se podávají teplé (mohou však být i studené). Nejprve do varného skla vložíme plátek pomeranče či citronu. Přidáme cukr, lihovinu a doplníme vroucí vodou. Servírujeme v předehřátých sklenkách. Jsou podobné grogu.          

TROPICANAS

Pocházejí ze zemí tropického pásma a jsou to velmi osvěžující long drinky. Při jejich přípravě jsou hlavními ingrediencemi ovocné šťávy a rum. K dozdobení nápojů se používá vždy tropické ovoce.    

TWISTS

„Twisty“ jsou nápoje, které řadíme do skupiny short drinků. Připravují se z ovocných sirupů nebo nektarů, likéru a destilátu. Servírují se v sektových miskách společně s citrónovou spirálou.        

ZOOMS

Původem francouzské nápoje, které připravujeme v šejkru. Do šejkru nejprve vložíme několik kostek ledu. Přidáme 1 díl medu, 2 díly sladké smetany, 8 dílů lihoviny (Cognac, rum nebo Whiskey). Důkladně protřepeme a přes sítko nalijeme do větší koktejlové sklenice.

Všechny díly