Dictador – Rum z Kolumbie
Dictador je nejen značka opředená mýty, ale zejména je Dictador považován za jeden z nejlepších rumů v oblasti Karibiku.
Příběh
Název rumu je pojmenován po Severovi Arango y Ferrovi, přezdívaném „El Dictador“, který v 17. století dohlížel na obchod mezi Španělskem a koloniemi. Na konci 18. století přišel Severo Arango y Ferro do Cartageny de Indias v Nueva Granada nacházející se v dnešní Kolumbii.
Měl plány, jak zlepšit systém výběru daní pro Španělsko v amerických španělských koloniích. Jeho silná vůle, urputnost a odhodlání bylo tak silné, že se brzy stal diktátorem. Během pobytu v Nueva Grenada se zamiloval na první pohled a chuť – objevil tam rum. Jeho odhodlání a oddanost tropickému destilátu ho vedly k tomu, že se stal klíčovým dodavatelem exotických lihovin z cukrové třtiny, které byly v té době měnou regionu.
V roce 1913 (téměř 180 let po vzniku přezdívky Dictador) jeden z jeho potomků založil Destilería Colombiana. Don Julio Arango y Parra strávil roky zkoumáním složitostí výroby rumu, aby se stal nejlepším kolumbijským producentem rumu v karibské zóně, a zasvětil svůj život uctění dědictví svého předka.
Dictador distillery se nachází ve městě Cartagena de Indias na pobřeží Karibiku v Kolumbii. Tato poloha vytváří jedinečné mikroklima, ideální pro stárnutí rumu, s okolní teplotou nad 25 stupňů, relativní vlhkostí nad 85 procent ročně. Blízkost moře dává rumu jeho charakteristickou chuť.
Díky své zeměpisné poloze je Kolumbie jedním ze tří největších producentů cukrové třtiny na světě, které zajišťují sklizeň vysoké kvality i velkého množství. Cartagena a její krajina jsou známé jako první oblasti produkce cukrové třtiny v Jižní Americe. Producent rumu třetí generace a Master Blender Hernan Parra pokračuje v odkazu a tradici rodiny.
Výroba
Rum Dictador se vyrábí z tzv. medu z cukrové třtiny, nikoliv tedy z melasy. V procesu výroby rumu se v závislosti na jeho typu podrobuje fermentace takzvanému „medu“ – šťávě získané prvním lisováním cukrové třtiny. Později – v ocelových sloupech nebo měděných alembicích – probíhá destilace. Takto získaný destilát jde do dubových sudů, ve kterých dále zraje. To je místo, kde rum získává ze dřeva všechno co formuje jeho chuť a buket.
Kvůli omezením uloženým vládou na ochranu jejich vlastních lihovarů se rum Dictador neprodává v 98% Kolumbie. Méně než 1% z jeho celkové produkce se dostává na kolumbijský trh. Jde tedy téměř výhradně na export.
Rumy Dictador vznikají ve městě Cartagena de Indias v Kolumbii. Když se zde roku 1913 začalo s výrobou rumu, bylo v Kolumbii 59 destilerií. Bohužel byla destilerie Dictador o 10 let později uzavřená a otevřená byla až roku 1951. Rumy Dictador jsou destilovány ze 70% na Column Still-u a ze 30 % na Coper Pot Still-u. Pro zrání využívají sudy po bourbonu, sherry a po portském.
Rumy
V portfoliu značky Dictator najdete převážně tmavé rumy vyráběné z takzvaného třtinového medu, tedy zahuštěné třtinové šťávy. Ta má bohatší chuť, než tradiční melasa, i když výsledné lahůdky mají o poznání blíž k těm melasovým, než k agricole. Vybírat můžete z rumů dvanáctiletých, dvacetiletých i řady rumů zrajících metodou solera.
Dictador se pyšní také speciální “Best Of” sérií, která nabízí to nejlepší z až stoletých sudů. Od každého ročníku téhle limitované edice je v oběhu průměrně 300 lahví, a proto patří k vyhledávaným sběratelským kouskům. Dictador The Best of 1975 Altissimo 45% je jeden z nejstarších kousků z edice Best of, která se dá ještě sehnat.
Kromě výroby rumů má Dictador také vlastní řadu ginů. A jeden z nich nechal zrát v sudech po rumu.
Současnost v bodech
- Cartagena je na seznamu světového dědictví UNESCO. Ať už se budete procházet dlážděnými uličkami nebo popíjet rum na pláži, zjistíte, že historické a jedinečné prostředí města poskytuje perfektní kulisu pro vychutnání jejich rumů.
- Za zmínku stojí projekt, do kterého se společnost zapojila díky pozvání polského pouličního umělce a profesora M-City, který svolal nadaci Dictador Art Masters Foundation. Sezval skupinu evropských a jihoamerických pouličních umělců, aby uvnitř areálu vytvořili a zanechali ukázky jejich umění.
- Dictador je dynamická a moderní značka, která ztělesňuje dědictví a původ s více než 100letou historií výroby lihovin. Dictador nabízí oceňované prémiové kolumbijské lihoviny, kávy a dominikánské doutníky náročné klientele celého světa.
- Dictador slaví více než 100 let produkce v Destilería Colombiana v Cartageně v Kolumbii, která díky tropickému podnebí produkuje velmi kvalitní cukrovou třtinu. Právě tato magická rovnováha počasí a půdy umožňuje Dictadoru vyrábět výjimečnou řadu kvalitních rumů a ginů oslavujících typického ducha samotné Kolumbie.
- Třetí generace rodiny, odhodlaná předvést úspěch a jedinečný profil rumů v globálním měřítku, se snaží rozšířovat a sdílet po celém světě.
- V roce 2009 vstoupil na scénu polský investor a pomohl z Dictadoru udělat jeden z nejoblíbenějších a nejoceňovanějších kolumbijských rumů na světě.
Dictador Two Masters
Pokud se najde opravdový výjimečný mistr (nejen v rumu), vytvoří nadčasová a pozoruhodná mistrovská díla. Ale co když jedno mistrovské dílo vytvoří dva géniové, dva umělci, dva mistři umění.
Již více než 40 let Dictador pečlivě zdokonaluje umění výroby rumu podle rodinných receptů a technik. Nyní je načase, aby se tyto skvělé rumy dostaly do dílen vybraných mistrů a umělců v oblasti lihovin, kteří odborně vytvářejí mistrovská díla ve světě alkoholu.
Každý z těchto umělců byl pečlivě vybrán, aby reprezentoval svou vlastní kategorii alkoholu založenou na řemeslném zpracování. Aby jeho práce byla bezkonkurenční a výjimečná. Každý vybraný mistr dostane vybrané sudy rumu Dictador a bude pokračovat v jedinečném procesu zrání dle jeho uvážení.
- v jiném sklepě
- na jiném kontinentu
- pod dohledem jiného sklepmistra
Výsledkem je jedinečné dílo, jedinečný rum, který odkazuje k tradicím rumů Dictador a také k umění jednotlivých mistrů. První mistr, kterého vám představím a který se zároveň podílel na všech těchto rumech, je Master Blender značky Dictador – Hernan Parra.
Hernan Parra je zástupcem již třetí generace rodiny vytvářející jedinečný kolumbijský rum. Mistr dohlíží na celý proces výroby rumů dle tradičních rodinných receptů zdokonalených po tři generace. Hernan Parra se těší velkému uznání ve světě a jeho rumy byly mnohokrát oceněny v mnoha prestižních mezinárodních soutěžích, jako jsou World Spirit Awards, San Francisco World Spirit Competition, Miami Rum Festival a mnoho dalších.
Kontakt
Bližší informace o společnosti, portfoliu produktů a možnostech exkurze najdete na webových stránkách společnosti.