Durian – nejsmradlavější ovoce

Durian je druh ovoce, o kterém se říká, že ho budete buď milovat nebo nesnášet, ale nic mezi tím. Má pověst nejchutnějšího a také nejsmradlavějšího ovoce na světě.

já sám jsem ho velmi chtěl ochutnat už při své první návštěvě v Asii, ale to se mi nepovedlo, protože jsem ho nikde neviděl prodávat. Vynahradil jsem si to při jedné z dalších návštěv, durian ochutnal a patřím mezi jeho příznivce.

Durian je velmi chutným plodem stejnojmenného stromu, který roste v Jihovýchodní Asii – především v Malajsii, Thajsku, Indonésii a Vietnamu. Pokud tento strom uvidíte na vlastní oči, je mezi všemi ostatními stromy nepřehlédnutelný. Jeho plody na něm totiž visí jako koule na vánočním stromku. A že jsou to opravdu velké koule, protože některé plody totiž mohou dorůst podle druhu až do hmotnosti cca 7 kilogramů a mají vzhled obrovských kaštanů.

V době dozrávání se vůbec nedoporučuje pohybovat se pod stromy. I tak mají pády durianů každoročně celosvětově na svědomí úmrtí několika desítek až stovek osob, zejména mezi místní populací.

Smradlavá vůně a báječná chuť

Chuť durianu je opravdu neobyčejná a velmi lahodná, já sám bych jí přirovnal k vanilkovému smetanovému pudinku s jahodami. Durian má i velmi příjemnou strukturu, je pevný a měkký, není rozpatlaný, ani příliš tvrdý a tak se dobře konzumuje.

Co mnoho konzumentů odradí, to je nicméně zápach tohoto ovoce, který je opravdu příšerný a velmi pronikavý. Zápach by se dal přirovnat ke shnilým potravinám, bolavé noze, gangréně nebo zapáchající žumpě.

Já jsem slupku od durianu vyhodil do venkovního koše a pokaždé když jsem šel později kolem, tak mě zápach už z několika metrů vyloženě praštil do nosu.

Pokud však tento nepříjemný zápach překonáte, tak vás čeká milé překvapení v podobě neobyčejné a lahodné chuti.

Je to opravdu hodně netypické ovoce

Složení a konzumace

Plod durianu se sestává z pevné a ostnaté skořápky, kterou musíte nejprve odstranit. Pak vás už čeká nažloutlá dužina, která se dá konzumovat například lžičkou a několik semen, které jsou po uvaření rovněž jedlá.

Použití durianu je velmi pestré a široké. Můžete ho bez problémů jíst v čerstvém, syrovém stavu nebo ho použít jako přísadu do jídla. V Asii je často používán jako přísada do sladkých jídel nebo koktejlů či zmrzlin, prodávají se i durianové bonbony.

Durian se prodává i již ve vyloupaném stavu, většinou na tácku zabalený do folie. Zpracované ovoce však dlouho nevydrží, takže musí být zkonzumován ihned po otevření. Lze jej jíst ještě před plným dozráním, kdy je dužina mírně křehčí, pevnější a méně aromatická.

Durin je naprosto nevhodné kombinovat s alkoholem, protože obsahuje enzym, který zabraňuje lidskému organismu v odbourávání alkoholu. Asiaté durian používají jako lék a mírné afrodiziakum. Durian také snižuje horečku a hodí se k léčbě kožních problémů.

Bohatá sklizeň Durianu

Cena durianu

Durian není zrovna levné ovoce. Je to dáno mimo jiné tím, že na rozdíl například od borůvek, které se dají zkonzumovat prakticky beze zbytku, u durianu žlutá dužina, která se konzumuje tvoří max. 1/3 hmotnosti plodu a zbylé 2/3 jsou odpad (tedy kůra a velká semena uvnitř dužiny).I když i ta semena se dají po uvaření konzumovat.

V Asii počítejte v přepočtu s cenou od cca 100 Kč za kilogram výše (dle konkrétní země a sezony) a v Evropě si to vynásobte cca 6-7x. Durian koupíte v asijských potravinách, v Praze například v Sapě.

Závěr

Durian je pro nás netypické ovoce, které u nás není příliš rozšířené a ještě se špatně shání. Přesto je velmi známé a při cestě do Asie patří k jedněm z největších cestovatelských zážitků, které by měl vyzkoušet snad úplně každý turista.

Pokud se vám ze zápachu bude zvedat žaludek, zkuste to překonat, nebo si zacpěte nos. Odměnou vám bude lahodná chuť tohoto ovoce. A budete velmi překvapeni jak něco tak strašně smradlavého může tak báječně chutnat.

V mnoha asijských hotelech, veřejné dopravě a ve vozech taxislužeb je durian zakázaný (jeho zápach je fakt příšerný a velmi pronikavý a tak nechtějí riskovat případnou evakuaci). Setkáte se tak se zákazovými značkami, které doporučuji striktně dodržovat, neboť případné pokuty za nedodržení těchto zákazů jsou zejména v Singapuru (kde jsou zakázány a pokutovány mj. i běžné žvýkačky) značné.