Hospodské hry – Retro míchačky

České hospodské retro míchačky jsou náš lokální fenomén a jsou také nedílnou součástí hospodského undergroundu. Jejich vznik spadá někam do počátků komunismu, tedy do období Vítězného února a následně padesátých let minulého století, kdy se začal naplno projevovat nedostatek základních surovin nezbytných pro míchání světových koktejlů, a tak se česká mixologie ubírala vlastním, lehce bizarním směrem, kdy se nemíchaly klasické koktejly, ale vizuálně zajímavé vrstvené panáky z tehdy běžně dostupných likérů a základních destilátů.

Dnes české hospodské retro míchačky zažívají svojí renesanci a vzhledem ke skutečnosti, že jejich správná příprava vyžaduje určitý grif, nebo alespoň malý trénink, není pro začátečníky až tak jednoduchá, jak může vypadat.

Tyto retro koktejly se tak stávají vděčnou náplní domácích párty večírků i hospodských dýchánků, kdy mezi sebou konzumenti soutěží a to jak jednotlivě i v týmech, kdo originální koktejl připraví nejlépe. Zpravidla si vítězové i poražení vše vypijí a jede se další runda. Hra je to poměrně zajímavá a pokud se budete držet pouze likérů s nízkým obsahem alkoholu, tak i relativně bezpečná a zabaví vás klidně i na celý večer.

Úplný základ který budete potřebovat:

  • Peprmintový likér
  • Griotka
  • Vaječný likér

Pokud vás to chytí, hra zaujme a párty se rozjede, budete potřebovat ještě další:

  • Vodka
  • Tuzemák
  • Fernet

Recepty najdete na tomto webu v sekci koktejly a pár tipů uvádíme i níže.

Semafor
Mozek

Pár tipů

Semafor
pečlivě a zvolna lij do skla griotku, pak vaječňák a nakonec zelenou (vrstvené „kolínko“ lij po tyčince (na korkovou placičku – zkušení znalci to lejou od ruky)

Mozek
vaječňák nalévej tenkým pramínkem do griotky, čím pomaleji, tím lépe

Šavle meče (táta máma, vrtule, čert, bramboračka)
do sklenice slij rum a griotku (sladší 1 : 1, lépe 2 : 1)

Rudé kladivo
ve sklenici panák rumu a fernetu (slabší povahy nahradí fernet griotkou) dolij červeným, nebo ovocným vínem

Cikán v jeteli (čert ve stromovce, černoch v trávě)
panáka zelené ve sklenici zlehka přelej fernetem

Čambavamba (diesel, Mirek Dušín)
do půllitru vraž panáka od každého druhu (musí jich být jedenáct):
rum, fernet, vodka, slivovice, prostějovská starorežná, výčepní lihovina, becher, zelená, griotka, myslivec, vaječňák, kmínka, …

Vetřelec (cesta do pravěku)
opatrně slij zelenou, fernet a rum

Zelený mozek (četař)
vaječný koňak velmi zvolna vlévej do zelené

Polská vlajka (Polsko, plameňák, růžovka)
do sklenice opatrně vlij na griotku vodku (1 : 2 nebo ad lib.)

Koně v trávě (halí belí)
zelenou opatrně přelij rumem