Jahodové tiramisu s likérovým vínem
Jahodové tiramisu je typický letní dezert, který je variací na klasický dezert tiraminu.
Ovšem suroviny se liší, v této receptuře se nepoužívá žádná káva, žádné kakao, ani likér amaretto. Tyto suroviny jsou v receptuře nahrazeny jinými. Jinak je ovšem postup práce zcela totožný s originální recepturou na klasické tiramisu.
V některých recepturách najdete klasické tiramisu doplněné o jahody. To je však kontraproduktivní, protože klasické tiramisu je dokonalý dezert již sám o sobě a s přidáním jahod jej jen degradujete. Chuť jahod se pak tluče s kávou, kakaem a amarettem a výjimečnost receptu a dokonalost chuti je tak nenávratně pryč.
O přípravě klasického dezertu tiramisu se dočtete zde:
Jahodové tiramisu je dezert, který je vhodný pro všechny, kdo mají rádi jahody, inovace a zejména pak tiramisu. Díky jahodám bude tento, jinak poněkud tučnější dezert, svěží a voňavý.
Recept je velmi jednoduchý a vy si jenom rozmyslete, jestli si ho uděláte do skleniček po jedné porci, nebo klasicky do skleněné mísy či do dortové formy. V obou variacích však bude chutnat výtečně.

Receptura na přípravu dezertu jahodové tiramisu
Suroviny potřebné pro přípravu tiramisu
Rozpis je na čtyři porce dezertu.
- Jahody čerstvé – 500 g
- Sladké likérové víno – 200 ml – viz níže
- Vejce – 2 ks
- Cukr moučka 100 g
- Sýr mascarpone 500 g
- Smetana ke šlehání 150 ml
- Cukrářské piškoty (savoiardy) – 20 ks

Postup práce při přípravě tiramisu
- Očistíme si jahody a nakrájíme je na plátky.
- Vaječné žloutky vyšleháme s polovinou cukru a lžící horké vody do pěny.
- Poté přidáme mascarpone a ručně vše vyšleháme v hladký krém.
- Vyšleháme smetanu ke šlehání.
- Z bílků vyšleháme sníh.
- Ke žloutkové směsi přidáme smetanu ke šlehání a sníh z bílků.
- Vše lehounce vymícháme v homogenní krém.
- Likérové víno dáme nejlépe do misky.
- Nyní máme vše připraveno a můžeme začít s kompletací dezertu.
- Cukrářské piškoty, jeden po druhém, vždy na pár sekund z obou stran vykoupeme ve sladkém likérovém víně, je potřeba správně odhadnout čas, aby do sebe stihly nasáknout dostatek tekutiny a zároveň se úplně nerozmočily.
- Nasáklé piškoty skládáme na dno, nejlépe skleněné formy, případně sklenice.
- Vrstvu piškotů překryjeme vrstvou krému.
- Zde se musíme rozhodnout, zda dáme jahody pouze nahoru, či je budeme také vkládat přímo do jednotlivých vrstev dezertu, a poté pokračujeme další vrstvou piškotů tak dlouho, dokud nám nedojdou suroviny.
- Vrchní vrstvu dezertu zakončíme krémem, na který položíme jako, ozdobu plátky jahod.
- Poté celou formu s dezertem důkladně posypeme moučkovým cukrem.
- Dezert dáme vychladit, minimálně na několik hodin, nejlépe přes noc, do lednice, aby se chutě propojily.

Jaké zvolit likérové víno?
Do této receptury patří sladké likérové víno s výraznou chutí a vůní, které bude nejlépe fortifikované, tedy dolihované, ale to není podmínkou.
Může to být například:
- Marsala – Marsala – Fortifikované víno ze Sicílie – ALKOHOL DRINK. Do italského receptu se nejlépe hodí toto sicilské víno.
- Portské víno – Co je Portské víno? – ALKOHOL DRINK.
- Slámové víno – Slámové víno, intenzivní chuť i vůně – ALKOHOL DRINK.
- Ledové víno – Ledové víno – vzácná delikatesa – ALKOHOL DRINK.
- Ad. – více se dočtete zde – Fortifikovaná vína – ALKOHOL DRINK.
A co k si dát k tomu tomu dezertu k pití?
Zde je volba velmi jednoduchá. Když už jste láhev likérového vína otevřeli, abyste ho mohli dát do receptury, bude toto víno také ideální k jeho párování.
Jahodové tiramisu je dezert, který je velmi tučný a také velmi sladký a tak se k němu sladká chuť likérového vína velmi hodí. Budete překvapeni, o jak lahodnou a dokonalou kombinaci se jedná.
Rozhodně neplatí, že by se sladké chutě sčítaly v přeslazenou kombinaci, je tomu právě naopak.
Více se dočtete zde:
