Jahodové tiramisu s likérovým vínem
Jahodové tiramisu je typický letní dezert, který je variací na klasický dezert tiraminu.
Ovšem suroviny se liší, v této receptuře se nepoužívá žádná káva, žádné kakao, ani likér amaretto. Tyto suroviny jsou v receptuře nahrazeny jinými. Jinak je ovšem postup práce zcela totožný s originální recepturou na klasické tiramisu.
V některých recepturách najdete klasické tiramisu doplněné o jahody. To je však kontraproduktivní, protože klasické tiramisu je dokonalý dezert již sám o sobě a s přidáním jahod jej jen degradujete. Chuť jahod se pak tluče s kávou, kakaem a amarettem a výjimečnost receptu a dokonalost chuti je tak nenávratně pryč.
O přípravě klasického dezertu tiramisu se dočtete zde:
Jahodové tiramisu je dezert je to vhodný pro všechny, kdo mají rádi jahody, inovace a zejména tiramisu. Díky jahodám bude tento, jinak poněkud tučnější dezert, svěží a voňavý.
Recept je velmi jednoduchý a vy si jenom rozmyslete, jestli si ho uděláte do skleniček po jedné porci, nebo klasicky do skleněné mísy či do dortové formy.

Receptura na přípravu dezertu jahodové tiramisu
Suroviny potřebné pro přípravu tiramisu
Rozpis je na čtyři porce dezertu.
- Jahody čerstvé – 500 g
- Sladké likérové víno – 200 ml – viz níže
- Vejce – 2 ks
- Cukr moučka 100 g
- Sýr mascarpone 500 g
- Smetana ke šlehání 150 ml
- Cukrářské piškoty (savoiardy) – 20 ks

Postup práce při přípravě tiramisu
- Očistíme si jahody a nakrájíme je na plátky.
- Vaječné žloutky vyšleháme s polovinou cukru a lžící horké vody do pěny.
- Poté přidáme mascarpone a ručně vše vyšleháme v hladký krém.
- Vyšleháme smetanu ke šlehání.
- Z bílků vyšleháme sníh.
- Ke žloutkové směsi přidáme smetanu ke šlehání a sníh z bílků.
- Vše lehounce vymícháme v homogenní krém.
- Likérové víno dáme nejlépe do misky.
- Nyní máme vše připraveno a můžeme začít s kompletací dezertu.
- Cukrářské piškoty, jeden po druhém, vždy na pár sekund z obou stran vykoupeme ve sladkém likérovém víně, je potřeba správně odhadnout čas, aby do sebe stihly nasáknout dostatek tekutiny a zároveň se úplně nerozmočily.
- Nasáklé piškoty skládáme na dno, nejlépe skleněné formy.
- Vrstvu piškotů překryjeme vrstvou krému.
- Zde se musíme rozhodnout, zda dáme jahody pouze na nahoru, či také do jednotlivých vrstev dezertu, a poté pokračujeme další vrstvou piškotů, dokud nám nedojdou suroviny.
- Vrchní vrstvu dezertu zakončíme krémem, na který položíme jako, ozdobu plátky jahod.
- Poté celou formu s dezertem důkladně posypeme moučkovým cukrem.
- Dezert dáme vychladit, minimálně na několik hodin, nejlépe přes noc, do lednice, aby se chutě propojily.

Jaké zvolit likérové víno?
Do této receptury patří sladké likérové víno s výraznou chutí a vůní, které bude nejlépe fortifikované, tedy dolihované.
Může to být například:
- Marsala – Marsala – Fortifikované víno ze Sicílie – ALKOHOL DRINK. Do italského receptu se nejlépe hodí toto sicilské víno.
- Portské víno – Co je Portské víno? – ALKOHOL DRINK.
- Slámové víno – Slámové víno, intenzivní chuť i vůně – ALKOHOL DRINK.
- Ledové víno – Ledové víno – vzácná delikatesa – ALKOHOL DRINK.
- Ad. – více se dočtete zde – Fortifikovaná vína – ALKOHOL DRINK.
A co k si dát k tomu tomu dezertu k pití?
Zde je volba velmi jednoduchá. Když už jste láhev likérového vína otevřeli, abyste ho mohli dát do receptury, bude toto víno také ideální k jeho párování.
Jahodové tiramisu je dezert, který je velmi tučný a také velmi sladký a tak se k němu sladká chuť likérového vína velmi hodí. Budete překvapeni, o jak lahodnou a dokonalou kombinaci se jedná.
Rozhodně neplatí, že by se sladké chutě sčítaly v přeslazenou kombinaci, je tomu právě naopak.
Více se dočtete zde:
