Co je Portské víno?

Portské víno (nebo také Porto, Oporto, Vinho do Porto) je víno produkované v údolích podél řeky Douro v severním Portugalsku, původem ovšem pochází z Katalánska. Jedná se typicky o červené víno s vyšším podílem zbytkového cukru, do vína je také přidáván líh, často je prezentováno jako dezertní víno.

Objevuje se v suché, polosuché nebo také bílé variantě. V rámci EU je označení Porto vyhrazeno jako ochranná známka původu pouze pro produkty portugalské provenience. je jeden z klasických evropských druhů vín, který se začal vyrábět v Portugalsku, ale o jeho slávu se v 17. století postarali až Britové.

Pokud bychom chtěli portské víno jednoduše specifikovat, určitě bychom vyzdvihli jeho velmi nasládlou chuť a oproti běžnému vínu, také vyšší obsah alkoholu. 

Díky těmto vlastnostem je s oblibou podáváno po jídle a proto se též často nazývá jako dezertní víno.

Výroba portského vína

Portské se vyrábí výhradně z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v oblasti údolí řeky Douro. Z hroznů se nejprve vylisuje a vyfiltruje mošt, který se nechá kvasit v uzavřených nádržích. Po vykvašení zhruba poloviny cukru (tou dobou má tento meziprodukt přibližně 8 % alkoholu) je mošt přečerpán do sudů, v nichž je už předem připravena vinná pálenka (70 % neutrální alkohol), která okamžitě kvašení zastaví.

Nezkvašený cukr tak již zůstává ve víně a přidáním pálenky se zvedne obsah alkoholu na přibližně 19 až 22 procent. Víno pak ještě před lahvováním dále dozrává v těchto sudech.

Historie portského vína

Již od počátku souvisí oblast Douro úzce s Anglií a s jejími vztahy s Francií 17. století. Anglie odvetně bojkotovala nebo zdaňovala francouzské víno a poskytovala obchodní výhody Portugalsku. Zbaveni svého zamilovaného červeného si angličtí konzumenti brzy zvykli na chuť portského vína z této oblasti.

Vína Douro byla nakonec pojmenována po přístavu, z nějž byla dopravována. Pro ochranu kvality byla oblast výroby vína Douro vymezena v roce 1765, a to jako první na světě.

Uplynulo mnoho let, během nichž se technika výroby vína zlepšována, ale k hlavnímu oživení došlo v 70. letech dvacátého století, kdy mnoho mladých vinařů začalo investovat do know-how a technologie k výrobě některých nových vysoce kvalitních stolních vín. Tato vína jsou nyní široce uznávaná v mnoha mezinárodních soutěžních disciplínách experty z různých zemí.

Na rozdíl od minulosti, kdy bylo Douro spojeno především s produkcí portského vína, se časy změnily. Region produkuje stejně nebo dokonce více stolního vína (bez přísady vinného destilátu) než tradičního portského, měřeno v objemových jednotkách. Vzhledem k rostoucí ceně tradičního portského se ale podíl tržeb za toto portské stále udržuje na hodnotách dvou třetin až tří čtvrtin celkové produkce.

Nealkoholizované víno, tedy víno bez zvýšeného procenta alkoholu, je typicky nazýváno jako “víno Douro”. Tato vína jsou vyráběna z velkého počtu portugalských odrůd (Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Cão a Tinta Barroca), ale také z odrůd jiných zemí.

Oblast Douro získala nejvyšší portugalské vinařské ocenění Denominação de Origem Controlada (D.O.C), neboli “kontrolované označení původu”. Tuto známku získala řada výborných portugalských vín z této oblasti, například označené víno “Alma Grande – DOC 2008 – Reserva, které je vyráběno výhradně z portugalské odrůdy “Touriga nacional”.

Značení portského vína

Jednoznačným znakem pravého portské vína je kolek. Stačí si jednoduše vybrat láhev, která má na hrdle kulatou samolepku „Selo de Garantia“, tedy kolek. Na okrajích tohoto kolku naleznete nápisy „VINHO DO PORTO“, „GARANTIA“ a mezi nimi i číslo šarže, která je zapsaná v IVDP, což je Institut portského vína z Douro. Díky tomu máte záruku, že se jedná o pravé portské víno, protože žádné jiné druhy vín na světě nemohou tuto známku užívat.

Snáze se v portském orientuje dle ročníku sklizně, ale ne každé ho musí mít uvedeno. Mezi ročníková vína patří například Colheita, Garrafeira, LBV, Vintage a Single Quinta Vintage. U ostatních druhů portského vína rok sklizně nenaleznete, protože jsou směsí několika ročníků a není je tak možné náležitě označit.

Druhy portského vína

  • běžná kam patří klasické odrůdy (ruby, tawny a bílé)
  • speciální (Categorias Especiais) – všechna ostatní
  • Tawny

Portská vína tawny jsou vína vyráběná z červených hroznů, která zrají v dřevěných sudech a jsou vystavována postupné oxidaci a odpařování. V důsledku toho postupně dozrávají do zlatavě hnědé barvy. Vystavení kyslíku dodává vínu „ořechovou“ příchuť, která je namíchána tak, aby odpovídala klasické chuti portského vína. Portská vína tawny jsou sladká nebo polosuchá a jsou obvykle konzumována jako dezertní vína.

  • Ruby

Portské víno ruby je nejlevnější a nejrozšířenější produkovaný druh portského. Po fermentaci je uloženo v nádržích vyrobených z betonu nebo nerezové oceli, aby se zabránilo oxidačnímu zrání a zachovala se jeho sytě červená barva. Toto víno se obvykle míchá tak, aby odpovídalo stylu značky, v jejímž rámci má být prodáváno. Víno je před lahvováním zjemňováno a filtrováno za studena a s věkem se obvykle nezlepšuje.

  • Bílé

Bílé portské se vyrábí z bílých hroznů a lze jej vyprodukovat v široké škále stylů. Obyčejné bílé portské tvoří vynikající základ pro koktejl, zatímco ta starší chutnají nejlépe samotná, řádně vychlazená. Existuje celá řada druhů bílého portského, od suchého až po velmi sladké. Pokud bílá portská vína zrají po dlouhou dobu v dřevěných sudech, ztmavnou, případně dosáhnou bodu, kdy je obtížné (podle samotného vzhledu) určit, zda bylo původní víno červené nebo bílé.

  • Speciální

Colheita, Garrafeira, Druhy Reserve nebo vintage charakter, růžové portské, pozdně stáčené vintage (Late bottled vintage, LBV) Crusted, portské ročníkové víno typu Vintage, portské Single Quinta, Vintage, Vintages.

Servírování a párování portského vína s jídlem

Tradičně se podává ke konci stolování se sýry, jako dezert nebo jako digestiv po večeři, i když například bílé portské naopak potěší ve formě aperitivu na úvod stolování. Mnoho kreativních kuchařů využívá portského k přípravě hlavních jídel, omáček, moučníků a k tomu všemu jej lze plně vychutnat s čokoládou a jemným doutníkem.

Portské je považováno za jedno z nejvíce společenských vín, které ozvláštní jakoukoli příležitost, ať je to klidný večer u krbu, neformální setkání s přáteli či formální obchodní večeře.