Jak si doma vyrobit likér Falernum, Velvet falernum
Tajemstvím chuti karibských nápojů je bezesporu likér Falernum, který je známý také pod názvem Velvet Falernum, tedy sametový…
Tento likér je postaven na destilátu z cukrové třtiny – nejčastěji silného rumu (overproof), který je infuzovaný chutí limet, mandlí, zázvoru, hřebíčku a dalším kořením. Samotný název Falernum neznalému příliš nenaznačí. V našich zeměpisných šířkách ani není příliš divu. Jedná se totiž o čistě karibskou a polynéskou záležitost.
Falernum vděčí za své jméno proslulému starořímskému vínu falernian (v latině falernum), ale dnes s vínem nemá vůbec nic společného a dnešní receptura je datována někdy do 18. století.
Charles Dickens jej ve svém literárním časopise All the Year Round roku 1892 popisuje jako podivný likér složený z rumu a limetkového džusu.
Falernum je ingredience, která dodává karibským a polynéským Tiki koktejlům dokonalou chuť. Nejvíce nalezne využití v tropických nápojích, čeho všeho lze pomocí něho dosáhnout je omezeno pouze vaší fantazií
Legenda říká, že likér na bázi cukrové třtiny Falernum vytvořil ve své kuchyni Sir James Mountjoy v roce 1840 a následně ho prohlásil za „vznešený likér pro bohy!“ Jeho potomek John D. Taylor později udělal z tohoto famózního barbadoského produktu základní zboží pro každý místní rum shop. Vytvořil produkt, jež se stal základem mnoha tradičních koktejlů z Karibiku.
Falernum, to je chuť a aroma mandlí, zázvoru, limetek a vanilky, stejně jako hřebíčku a dalšího koření. Se svou jedinečnou osvěžující chutí je tento likér zvláště vhodný k dochucení koktejlů. Lze ho využít i jako základ long drinků, například se sodou nebo s kvalitním tonikem a osminkou limetky vás může skvěle osvěžit.
Použití likéru Falernum
Likér s nezaměnitelnou sladkou chutí je základní ingrediencí koktejlů, např.:
- Zombie
- Corn ‚N‘ Oil
- Planter’s Punch
- Rum Swizzle
- Ad.
Likér Falernum je výborná ingredience, pro zlepšení chuti koktejlů obsahujících citron nebo limety. Srovná kyselost drinku a zároveň mu propůjčí kouzelnou chuť koření. V koktejlech je jeho použití mnohostranné, ale opravdu překvapit dokáže v horkých čokoládách a latté.
Falernum se vyrábí také jako sirup, tedy bez alkoholu, kterým v některých barech nahrazují tento likér. Verze s alkoholem obsahuje silný rum a zdůrazňuje aspekty aromatizace hřebíčku, zázvoru a nového koření pro použití při míchání typicky tropických a Tiki koktejlů.
Pokud si chcete místo likéru připravit sirup, vynechte alkohol a přidejte cukr, který místo alkoholu v tomto případě slouží jako konzervant. Na 1 litr tekutiny jsou u sirupů potřeba cca 2 kg cukru. Sirup vám skvěle poslouží zejména pro přípravu tropických limonád. V závislosti na obsahu cukru je konzistence často hustá, a proto se někdy označuje také velvet Falernum, jako (sametové Falernum), a to právě kvůli pocitu, který zanechává na jazyku. Barva může být bílá až světle jantarová a může být také zcela čirá nebo průsvitná.
Ingredience pro přípravu likéru Falernum
Receptura je přibližně na 1 litr likéru.
- 700 ml – silný rum s vyšším podílem alkoholu (60-75%, bývá označen jako overproof)
- 500 g – třtinový cukr
- 250 ml – voda
- 8 ks – limetka (kůra + 150 ml limetkové šťávy)
- 2 ks – pomeranč
- 2 ks – citrón
- 60 g – zázvor
- 40 ks – hřebíček
- 40 ks – nové koření
- 6 ks – badyán
- 1 kávová lžička – tekutý mandlový extrakt
Postup práce při přípravě likéru Falernum
- Limetky, citróny a pomeranče důkladně omyjeme teplou vodou, abychom z nich odstranili chemický postřik.
- Poté je na jemném struhadle ostrouháme, pouze svrchní, barevnou vrstvu kůry, která obsahuje aromatické esenciální oleje.
- Z limetek vymačkáme šťávu.
- Očistíme a jemně nastrouháme zázvor.
- Veškeré koření, nastrouhanou citrusovou kůru a nastrouhaný zázvor dáme do vhodné nádoby, nejlépe uzavíratelné sklenice, zalijeme rumem, uzavřeme a necháme macerovat. Čím déle tím lépe, ideální je několik týdnů, ale pokud hodně pospícháme, lze to zkrátit i na pár dnů. Denně protřepeme, a nakonec scedíme.
- Do hrnce dáme vařit vodu ke které přidáme scezené koření, nastrouhaný zázvor i citrusovou kůru a vše svaříme na mírném ohni, minimálně 30 minut. Poté opět scedíme, aby nám zůstala jen čistá tekutina.
- Přidáme třtinový cukr, který rozpustíme.
- Poté přidáme limetkovou šťávu a mandlový extrakt.
- Necháme částečně zchladnout a poté do hrnce přidáme rum.
- Promícháme a stočíme do čisté láhve.
Poznámka
- Láhev před naplněním likérem vypláchněte vroucí vodou a nechte vyschnout.
- Pro scezení použijte jemné sítko, případně plátno, pro odstranění i drobných částic.
- Likér se nekazí, je konzervován cukrem a alkoholem, trvanlivost je prakticky neomezená.
- Konzistenci likéru lze upravovat přidáním cukru či rumu tak, aby byla optimální.