Jak si zařídit domácí bar 3/3 – Suroviny a alkohol

V prvním díle tohoto článku jsem si vybrali vhodné místo pro umístění domácího baru, a ve druhém díle jsme si zvolili vybavení, které budeme potřebovat pro přípravu nápojů. Nyní ve třetím a poledním díle se dostáváme k nákupu potřebných surovin a také alkoholu do našeho domácího baru.

Jak vybírat alkohol do domácího baru

Zde je potřeba vzít v úvahu dvě skutečnosti:

  • Jaké jsou vaše preference a co vám osobně chutná.
  • A pak jaké máte povědomí o tom, co pijí vaši přátelé a lidé, kteří vás doma navštěvují.

A pak je také samozřejmě dobré být připraven na nečekané situace, kdy k vám přijdou lidé, o jejichž preferencích nic nevíte.

Je tedy vhodné nakoupit nejen lahve mainstreamového alkoholu, ale je vhodné mít i něco speciálního, co lze nabídnout fajnšmekrům. Prostě mít doma od každého něco a pro každého něco, tak abyste vyhověli drtivé většině vašich hostů.

Vybavení baru není nijak extra nákladná záležitost, kvůli které byste si museli vzít v bance půjčku. Nemusíte kupovat nějaký extra drahý značkový alkohol, ale vyhněte se také tomu, že byste kupovali nějaký laciný alkohol z pochybných zdrojů, nebo snad přelévali například Pražskou vodku do láhve do vodky Absolut, nebo nějaký levný energetický nápoj přelévali do plechovky od Red Bullu jako to dělal známý plešatý youtuber.

Výrobci nápojů často pojmenovávají koktejly podle svých výrobků a tak Bacardi & Coke není nic jiného než rum s kolou, ale vy nemusíte nutně kupovat jen Bacardi, ale mnohdy levněji zakoupíte i mnohem kvalitnější rum a to samé týká koly.

Alkoholické nápoje, které znáte z reklam se často prodávají za mnohem vyšší ceny, jako prémiové, aniž by to reálně zohledňovalo jejich skutečnou kvalitu, která je často jen průměrná. Mnohdy si jen připlácíte za chytrý marketing. A za stejné peníze tak u jiné značky můžete koupit opravdu prémiový a mnohem kvalitnější destilát, protože zde nečiní podstatnou část ceny každí láhve poměrně vysoké marketingové náklady, ale skutečné reálné náklady, spojené s náročností jeho výroby.

Ukážeme si to na příkladu tequily.

Nejmenovaná, velmi známá, značka tequily byla v prodeji za cca 750 Kč za 0,7 láhev. Ovšem na láhvi nebyl uveden nápis 100% blue agáve, který byste na ní, zvláště za tuto cenu, samozřejmě očekávali. To znamená, že agáve, tedy to co dělá tequilu tequilou, mohlo být při výrobě této konkrétní láhve použito třeba jen 51% a ten zbytek, to už mohlo být cokoliv – obilí, brambory, řepa, atd… a stále se podle platné legislativy tento výrobek může jmenovat tequila, přestože obsahuje téměř z poloviny úplně něco jiného. Nejmenovaný řetězec supermarketů pak v rámci akce „Mexický týden“ prodával láhev tequily za 249 Kč za 0,7 litru a na etiketě této láhve nápis 100% blue agáve byl. Jednalo se tedy o 100% tequilu pouze z agáve a ničeho jiného. Zde je názorně vidět, že pokud se řídíte při nákupu alkoholu pouze podle známosti značek, často platíte příliš mnoho peněz za příliš nízkou kvalitu.

Další věc je, že kupovat do koktejlů prémiové a ultraprémiové destiláty a likéry nedává žádný velký smysl. Koktejly se přislazují, často se přidává i kyselá citrusová šťáva a také hořké bitters. Koktejly se zpravidla pijí doslova ledově vychlazené a pokud takový nápoj namícháte třeba z rumu, který zrál 20 let v dubovém sudu, stejně to v té směsi všech těch chutí a podchlazení nápoje nepoznáte. Nic tím nezkazíte, ale takto si prémiové ušlechtilé destiláty nikdy nevychutnáte. Ty se pijí zásadně při pokojové teplotě a ředí se pouze čistou vodou a to ještě jen tehdy, pokud jsou pro přímou konzumaci příliš silné (nad 50% ABV).

Při nákupu se držte zásady od každého něco a od toho, co se u vás pije nejvíc kupte více lahví. Sestavili jsme pro vás seznam, a pokud se ho budete držet, nemůžete sáhnout vedle.

Alkohol do domácího baru

Níže uvedený výčet samozřejmě není úplný, to spíše naopak. Jedná se o jakýsi základ, strategickou rezervu, kterou byste si měli držet doma, průběžně jí doplňovat a přidávat postupně i další láhve, podle vaší preference.

Likéry

  • Tuzemák – jsme v Čechách a pro mnoho lidí se stále jedná o jejich oblíbený likér – alkohol, který už pili v mládí. Dnes už není jen jeden, ale jsou jich desítky značek a liší se i obsahem alkoholu, vybírejte ten, co obsahuje alespoň 37,5% alkoholu. Tuzemák najde také uplatnění v kuchyni.
  • Becherovka – česká klasika, co nesmí chybět v žádném baru, nezbytná pro koktejl Beton.
  • Fernet – opět klasika, co má mnoho příznivců, nezbytný pro koktejl Bavorák.
  • Griotka – oblíbený likér mnoha žen.
  • Zelená – retro je in a mnoho mužů nedá na zelenou dopustit.
  • Vaječný likér – ideální pro vrstvené panáky, např. oblíbený retro semafor, do kávy či najde uplatnění při přípravě dezertů.
  • Bitter – zde můžete volit marketingový Aperol, ale v prodeji je i mnoho jeho alternativ za třetinu ceny, které se také vyrábějí v Itálii. Bitter potřebujete nejen pro přípravu oblíbeného spritzu, ale i do ostatních koktejlů, kterým dodávají hořkost a komplexní chuť.

Destiláty

  • Rum – zde hovoříme o destilátu z cukrové třtiny. Pije se cca 50/50 čistý a v koktejlech. Do koktejlů se nejčastěji používá ten světlý, na přímou konzumaci zase ten tmavý. Proto volte u tmavého raději kvalitní stařený a nebojte se ani exotických značek. Rum se vyrábí všude tam, kde lze pěstovat třtinu.
  • Gin – gin se v 90% případů pije v koktejlech, nejčastěji gin & tonic, případně Negroni. A kupte i ochucený, který je oblíbený zejména u žen. Giny se prodávají v několika kvalitativních hladinách podle způsobu jejich výroby. O tom jak vybrat kvalitní gin se dočte na tomto webu.
  • Whisky – whisky se pije cca z 50% v koktejlech a nejčastěji se míchá s Colou. Na to zcela postačuje základní kvalita. Naopak na přímou konzumace je vhodné vybrat nějakou stařenou a opět se nebojte vybírat i mezi exotickými značkami, Whisky se vyrábí třeba i v Indii, USA nebo Japonsku.
  • Tequila – je dobré mít v baru alespoň jednu láhev tequily.
  • Vodka – vodka se u nás pije z cca 80% čistá. Při výběru tedy dbejte na kvalitu a volte nejlépe tu, která je mnohonásobně opakovaně destilovaná.
  • Koňak a brandy – tento oblíbený digestiv nesmí ve vašem baru chybět.

Víno

  • Bílé tiché víno – vyberte si vaše oblíbené. Pro popíjení ve dvou volte láhve 0.75 litru, pokud budete pořádat nějakou větší akci můžete náklady snížit použitím balení bag in box.
  • Červené tiché víno – vyberte si vaše oblíbené. Pro popíjení ve dvou volte láhve 0.75 litru, pokud budete pořádat nějakou větší akci můžete náklady snížit použitím balení bag in box.
  • Perlivé víno – perlivé víno je u nás velmi oblíbené a často se používá i do koktejlů, například oblíbené spritzy. Dá se koupit jak v láhvi 0,75 litru, tak dnes již v plechovce 0,2 litru. Kupte na zkoušku, ochutnejte a to co vám bude chutnat si pak kupte do baru. A počítejte s tím, že na nějakých větších akcích se vypije i cca kolem dvou lahví na osobu.
  • Šumivé víno – bublinky jsou opět u nás velmi oblíbené a je dobré mít doma permanentně několik lahví. A zvažte i alespoň jednu až dvě láhve šampaňského, nikdy nevíte, kdy třeba uděláte životné obchod, nebo vyhrajete v loterii.
  • Vermut – potřebujete červený i bílý, často se přidává do koktejlů, ale dá se pít i samotný jen s ledem a citrusem.
  • Fortifikované víno – sherry, portské, apod.

Ostatní suroviny

Do baru potřebujete nakoupit kromě alkoholu i další suroviny, zejména pro výrobu koktejlů.

Pojďme se podívat, co vše je potřeba:

Nealkoholické nápoje

  • Tonic – značka je na vašem uvážení.
  • Cola – značka je na vašem uvážení.
  • Sodová voda – láhve, nebo výrobník sody.
  • Ovocné džusy – potřebujete minimálně pomeranč a citrón, zde volte pouze 100%.
  • Nealkoholický bitter – např. Crodino, Sanbitter, ale je i mnoho dalších značek.

Další suroviny

  • Led – při výrobě koktejlů je potřeba opravdu velké množství ledu, což bývá problém vyrobit v malém domácím mrazáku. Řešením je naplnit igelitový pytel vodou a po zrznutí se led nasekat sekáčkem. Větší kusy ledu ochladí nápoj déle.
  • Plátky citrusů jako dekorace koktejlů – limetky, citróny a pomeranče. Citrusy důkladně umyjte, nakrájejte i s kůrou na plátky, vypeckujte, dejte na tácek a nechte zmrznout, Poté je zmrzlé nasypte do vhodné nádoby a skladujte v mrazáku. Takto je máte stále připravené po ruce a koktejl nejen ozdobí a ochutí, ale také ochladí.
  • Koktejlové třešně, olivy, ad. – zde záleží zejména na tom, jaké koktejly hodláte ve svém domácím baru připravovat.

Všechny díly