Japonské švestkové víno – Umeshu
V našich zeměpisných šířkách je švestkové víno okrajovou záležitostí, když už něco vyrábět ze švestek, tak se nabízejí dva mnohem více zastoupené produkty a sice slivovice a povidla.
Je to tak trochu škoda, protože švestkové víno má krásnou, sytě červenou barvu. Jeho chuť je sladkokyselá a má v sobě decentní nádech dřeva a v závislosti na přípravě v něm můžete cítit i mandle.
Aroma nese vůni švestek. Nejvíce se hodí jako dezertní víno. Pokud je připravené jako polosuché, skvěle doplňuje masité chody.
Poznámka
I když je tento nápoj známý jako švestkové víno, z technického hlediska se však o žádné víno nejedná – nedochází zde ke kvašení švestek, ale švestky se nechávají macerovat v již destilovaném alkoholu.
Tedy se jedná o technologii, která se běžně používá při výrobě likérů, tzv. studená cesta. Proto se japonské švestkové víno umeshu řadí mezi ovocné likéry a nikoliv mezi ovocná vína.
Švestkové víno je tradiční asijský nápoj
S tímto nápojem jste se mohli setkat i u nás – nejčastěji v asijských restauracích, kde jste na závěr dostali náprstek tohoto vína jako digestiv.
Výroba švestkového vína Umeshu má v Japonsku dlouhou tradici. Umeshu se vyrábí ze švestiček umeboshi a má výraznou chuť i vůni.
V souvislosti se švestkovým vínem se často setkáte s japonskou variantou tohoto nápoje, která je spíše likérem než vínem. Vyrábí se ze zelených švestek ume (umeboshi), které padají ze stromů v nepoživatelné formě. I proto byly dlouhou dobu opomíjené, než se začaly zpracovávat do tohoto tradičního nápoje.
Nejčastěji se pije vychlazené pomocí kostek ledu, ale můžete si na něm pochutnat i v ohřáté formě přidáním trochy teplé vody.
Jeho chuť je sladkokyselá a používá se jako aperitiv. Pro jeho nasládlou chuť je velmi oblíbené mezi ženami. Díky švestkám ume má příznivé účinky i na zdraví, pokud se pije s mírou v menších dávkách.
Výroba japonského švestkového vína umeshu
Proslavené je švestkové víno ze švestek původem z Japonska, které ale tak úplně vínem není.
Pokud by se vám podařilo sehnat čerstvé švestky ume, můžete si tuto variantu japonského švestkového vína vyrobit i doma.
Potřebné suroviny:
- švestky ume – 1 kg
- cukr – 500 g
- destilát bez chuti – potravinářský líh, vodka – cca 40% alkoholu, dle potřeby 1,5-2 litry
Postup práce:
- Plody nechte přes noc namočené ve vodě, díky čemuž bude mít nápoj jemnější chuť.
- Sceďte, nechte oschnout a odstraňte stopky.
- Do sklenice dejte vrstvu švestek ume, proložte vrstvou cukru a pokračujte ve střídání těchto dvou vrstev. Nakonec vše zalijte alkoholem aby byly všechny švestky potopené.
- Zakryjte víkem a nechte v chladu a temnu po dobu aspoň šesti měsíců. Čím déle, tím jemnější chuť bude švestkové víno ume mít.
- Poté sceďte a stočte víno do láhve.
Blahodárné účinky švestkového vína na zdraví
Pokud budete pít švestkové víno v rozumné míře, může příznivě působit na vaše zdraví a kondici. Protože je v něm alkohol, denní dávka by neměla překračovat skleničku u žen a dvě sklenky u mužů.
Švestky obsahují spoustu vitamínů a minerálů. K nejvýznamněji obsaženým patří vitamíny C, A, K a magnézium. Jsou významným zdrojem antioxidantů, které bojují proti stárnutí organismu.
Zejména jsou bohaté na polyfenylové antioxidanty, které mají pozitivní vliv na zdraví kostí, pomáhají předcházet srdečním chorobám a cukrovce.