Konzumace alkoholu a obezita spolu souvisí 2/2

Alkohol škodí nejen játrům, ale celému tělu

Zejména pro játra představuje alkohol opravdu velkou zátěž. A nemusejí to být hned litry piva nebo řádka panáků denně.

K prvnímu stadiu poškození, ztučnění jater může totiž dojít už po třech až sedmi dnech intenzivního pití. Spektrum poškození jater způsobených dlouhodobou konzumací alkoholu je velmi široké a sahá od prostého ztučnění jater až po alkoholovou hepatitidu a cirhózu.

Pokud pijete opravdu hodně, pak se může již po roce až dvou rozvinout cirhóza jater. Při průměrné konzumaci pak po 10 až 15 letech. A na množství vypitého alkoholu byste si měli dávat opravdu pozor. Takzvaná bezpečná dávka alkoholu neexistuje a každému škodí něco trochu jiného.

Velkou roli při pití alkoholu hraje i to, kolik vážíte. Při nadměrné tělesné hmotnosti se škodlivost alkoholu zdvojnásobuje, tedy dvě láhve vína týdně se z hlediska toxicity stávají pro játra čtyřmi. Podobné je to u infekce virem hepatitidy C. Odbourávání alkoholu se navíc zhoršuje i s věkem a pozor by si na to měly dát především ženy během menopauzy.

Dlouhodobé a soustavné požívání alkoholu způsobuje řadu poruch, které se při abstinenci mohou částečně nebo úplně zlepšit.

Není to jen cirhóza, ale i záněty slinivky a jater či poruchy oběhové soustavy. Alkohol poškozuje i svaly a nervy, podílí se na vzniku nádorů jater a žaludku a může dojít k demenci.

Hubnutí – jak na něj

Při hubnutí bychom se tedy měli vyhnout zejména konzumaci destilátů a sladkých likérů, ale i omezit na minimum příjem piva a vína.

Pokud navíc pijeme alkohol ve večerních hodinách, kdy se metabolismus a trávení zpomalují, o to více množství koncentrované energie škodí a ukládá se formou útrobního i podkožního tuku.

I když se snadno řekne, že to zvládnete, někdy je těžké se uhlídat. Pivo po obědě nebo skleničku sektu na oslavě.

Energetická hodnota alkoholu je vysoká a často srovnatelná s velkou porcí jídla. Pozor ale i na to, čím pití alkoholu nahradíte. Rozhodně by to neměly být slazené nápoje, to byste si, pokud se kalorií týče opravdu přliš nepomohli.

Pijte si raději slabě a středně mineralizované přírodní vody, které nemají žádné kalorie, zato doplňují důležité minerální látky, což se hodí zvláště při hubnutí a pravidelné pohybové aktivitě.

Dejte také pozor na nahrazení alkoholu jinými energetickými náhražkami, například oříšky, smaženými brambůrky, čokoládou, nebo jinými cukrovinkami.

Energetická hodnota alkoholu

Při stanovení a počítání energetické hodnoty alkoholu je potřeba vzít v úvahu především množství daného nápoje a jeho typickou konzumace. Tedy konzumní jednotku.

Stručně řečeno – destiláty a likéry se obvykle pijí na panáky, víno na decilitry a pivo zpravidla na litry.

Samozřejmě, že i z tohoto obecného pravidla existují výjimky.

NápojObsah alkoholuMěrná jednotkaEnergetická hodnota (na měrnou jednotku)Energetická hodnota(100 ml)
rum35 %0,04 l339 kJ848 kJ
tuzemák40 %0,04 l369 kJ922 kJ
vodka velký panák40 %0,04 l370 kJ926 kJ
whisky40 %0,04 l418 kJ1 046 kJ
vaječný likér16 %0,04 l476 kJ1 190 kJ
malé pivo výčepní3,5 %0,33 l511 kJ155 kJ
smetanový likér17 %0,04 l544 kJ1 361 kJ
víno bílé polosuché12 %0,2 l560 kJ280 kJ
malé pivo ležák5 %0,33 l653 kJ198 kJ
velké pivo výčepní3,5 %0,5 l775 kJ155 kJ
velké pivo ležák5 %0,5 l990 kJ198 kJ
Energetická hodnota alkoholických nápojů v závislosti na konzumní jednotce.
  • Na jeden gram alkoholu připadá zhruba 20 kJ energie.
  • Energetickou hodnotu mají všechny látky, které na světě existují.
  • Zjednodušeně se dá říci, že energetická hodnota je množství energie, která se uvolní při spálení určitého množství látky.
  • Základní živiny, které potravinami přijímáme, tedy bílkoviny, tuky a sacharidy, se dají ještě rozdělit na ty, které našemu tělu poskytují stavební materiál, a ty, které tělo zásobují energií.

Všechny díly