La Mauny – Rum z Martiniku
La Mauny rum přišel na svět roku 1749 na ostrově Martinik – perle francouzských Antil. Riviére Pilote je plantáž v jižní části ostrova známá pro svou krásu a ideální klima. Rumy La Mauny jsou klasifikovány AOC Martinique Origin Certification. Veškeré rumové produkty palírny Maison La Mauny jsou vyrobeny z fermentace a destilace prvního lisu třtinové šťávy.
Historie společnosti v datech
- 1749 – Ferdinand Poulain, hrabě z Mauny, šlechtic z Bretaně a rada francouzského krále přistane na Martiniku. Ožení se s dcerou majitele plantáže v Rivière Pilote na jihu ostrova, kterému dal své jméno: La Mauny Domain.
- 1820 – Až do tohoto data byla hlavní činností panství výroba cukru spolu s Tafií, předchůdkyní rumu. V roce 1820 rozvíjí palírna La Mauny výrobu rumu Agricole vyrobeného z čisté šťávy z cukrové třtiny extrahované z třtiny pěstované na plantážích.
- 1883 – Nemovitost chce získat rodina Tasher de la Pagerie, jejíž dcera Marie Joseph Rose, známá také jako Josephine de Beauharnais, manželka Napoleona a císařovna Francie. Po dlouhých rozhovorech nebyla nalezena žádná dohoda s dědici hraběte z Mauny a prodej neproběhl.
- 1923 – Panství o rozloze 170 hektarů (420 akrů) ve velmi kopcovité oblasti se stává majetkem bratří Bellonie, Theodora a Georgese. Georges věnuje svůj čas destilaci, zatímco jeho bratr Theodore se stará o obchodní část a specializuje se na rum Agricole.
- 1929 – Výrobní jednotka je rozšířena a modernizována instalací destilační kolony, nových drtících mlýnů a parního stroje. Objem výroby pak může začít uspokojovat poptávku spotřebitelů na ostrově.
- 1950 – La Mauny zaznamenává prudký rozmach díky marketingu svých rumů v označených lahvích se sítotiskem. Nápisy La Mauny se na ostrově objevují poprvé v kavárnách, hotelech a restauracích; exportní prodej začíná.
- 1996 – Rumy Maison La Mauny Agricole získaly v roce 1996 označení AOC (chráněné označení původu). vyhrávají mnoho cen za celé své výrobky.
- 2014 -Maison La Mauny vytváří l’Association des Planteurs de La Mauny. Je to první palírna z Martiniku, která vytvořila takovou strukturu, aby vyzdvihla a ocenila práci pěstitelů cukrové třtiny a zajistila udržitelnou činnost cukrové třtiny na ostrově.
- 2015 – La Mauny se znovu objevuje tím, že se stává Maison La Mauny; značka se zaměřuje na své kořeny v Martiniku a svojí plantáž. Značka hrdě zobrazuje barvy Martiniku, reorganizuje a rozšiřuje svůj sortiment, aby zdůraznila své jedinečné know-how.
Produktová řada rumů
- Bílé rumy – Rum Maison La Mauny Agricole se svou ikonickou bílou barvou nabízí nepřeberné množství chutí a vzácných, velkorysých květinových chutí charakteristických pro cukrovou třtinu.
- Zlaté rumy – Rum Maison La Mauny Gold Agricole zrající minimálně 12 měsíců v tunách dubu, rozvíjející lehce dřevité tóny při zachování svěžesti šťávy z cukrové třtiny.
- Stařené rumy – Rumy Aged Agricole, které zrály minimálně 3 roky v dubových sudech, vyvinuly plné a elegantní profily díky našemu rozmanitému původu v sudech.
- Originální výtvory – Original Creations rozšiřují možnosti v oblasti degustací a koktejlů spojením svěžesti rumu Agricole a charakteristických chutí Maison La Mauny… jsou to zejména rumy s různými příchutěmi.
- Limitované edice – Patří k tomu nejlepšímu co palírna produkuje.
Distillerie Maison La Mauny
- Výroba rumu Agricole – Agricole rum se získává fermentací a destilací čisté šťávy z cukrové třtiny. Pouze 5 % celosvětové produkce rumu se vyrábí ze šťávy z čisté cukrové třtiny; zbylých 95 % je vyrobeno z melasy (zbytky rafinované cukrové třtiny).
- Sklizeň cukrové třtiny – Na Martiniku začíná únor výroby rumu: řezání cukrové třtiny a aktivace lihovarů. Panství Maison La Mauny obklopuje palírnu a těží z jedinečného mikroklimatu v srdci teplého a vlhkého zeleného údolí; prší méně a je slunečněji než na zbytku ostrova. V kombinaci se sopečnou černou jílovitou půdou dává tento skvělý terroir cukrové třtině výjimečnou koncentraci cukru.
- Úprava třtiny v lihovaru – Když cukrové třtiny dorazí do lihovaru, jsou zváženy, kontrolovány a vyloženy. Maison La Mauny Distillery také nakupuje 30 % své cukrové třtiny od menších majitelů sousedních plantáží, kteří sdílejí jejich zájem o odpovědné a udržitelné zemědělství. Pro výrobu rumů Maison La Mauny Agricole jsou vybírány pouze třtiny s výjimečným obsahem cukru. Aby se usnadnila extrakce šťávy, cukrová třtina se před mletím na šťávu rozdrtí a rozvlákní. Na výrobu 1 litru zemědělského rumu při 55% ABV je potřeba 10 kg cukrové třtiny.
- Drcení třtiny – Cukrové třtiny se drtí v několika mlýnech. Pro lepší extrakci se cukrové třtiny po každém drcení postříkají vodou; takto nasbíraná třtinová šťáva (také nazývaná vesou) se následně filtruje a přečerpává do kvasných kádí.
- Kvašení – Lihovar Maison La Mauny disponuje 36 fermentačními káděmi o objemu 30 000 litrů. Cukr přítomný v třtinách spojený s kvasinkami kvasí na alkohol; získání vína z cukrové třtiny při 4 až 5 % alkoholu trvá 24 hodin 30 000 litrů kádě dává přibližně 2 000 litrů rumu Agricole při 55 % alkohlu.
- Destilace – Maison La Mauny má vlastní palírnu. Tři destilační kolony, mezi nimiž je jedna celoměděná, umožňují destilaci celého rumů Maison La Mauny Agricole. Víno z cukrové třtiny, přiváděné do horní části kolony, klesá z desky na desku a je ohříváno párou přiváděnou ze spodní části kolony. Alkoholové páry se shromažďují v hlavě kolony a poté se ochladí. Bílý rum Agricole, který vychází z kolony, je křišťálově čistý. Obsahuje 65 až 75 % objemových alkoholu (ABV). Po zředění alkoholu se jedna část použije jako bílý rum Agricole a druhá část se nechá zrát v dubovém dřevě, aby se staly zlatými nebo stařenými rumy Agricole.
- Míchání a stárnutí – Na Martiniku urychluje teplé počasí až trojnásobek procesu stárnutí ve srovnání s kontinentálním stárnutím. Rumy Gold Agricole zrají v dubových tunách po dobu 12 až 18 měsíců, což jim dodává světle zlatavou barvu. Vyzrálé rumy Agricole stráví minimálně 3 roky v dubových sudech, především francouzských, nových nebo bývalých koňakových sudech; Hors d’Age a Millésimes stráví minimálně 6 let v dubových sudech, než jsou lahvovány. Ve sklepech je čas a know-how nezbytné k tomu, aby byly chutě rumů Maison La Mauny Agricole zvýrazněny. Den za dnem dohlíží na vzácné sudy s rumem Agricole Mistr sklepa. Trpělivě ochutnává a všímá si vývoje každého z nich, dohlíží na jejich stárnutí a hledá správnou rovnováhu. Umění prolnutí pak dostává veškerý svůj význam; Cellar Master kombinuje různé ročníky do jediné láhve a dodává jim speciální povrchovou úpravu.
Kontakt
Více informací o produkci, výrobě rumů La Mauny, kompletní portfolio produktů a možnosti exkurze najdete na webových stránkách společnosti.
Návštěva palírny La Mauny
Palírna Maison La Mauny vám ukáže všechny fáze zpracování svých rumů AOC Agricole (rhum agricole) během prohlídky s průvodcem na palubě „Ti Train Maison La Mauny“.
Projedete celou doménu od bývalého koloniálního domu přes pomerančovníkový háj a pole cukrové třtiny až k palírně. Pozemky Maison La Mauny, založené od roku 1749 v srdci zeleného údolí a obklopené poli cukrové třtiny, si zachovaly svou skutečnou autenticitu.
Budete také moci navštívit palírnu a objevit výrobní procesy rumů Maison La Mauny AOC Martinique Agricole.
- Rumová bouda Maison La Mauny – V Rumové boudě si můžete vyzkoušet „Ti Punch“ a koktejly a dozvědět se vše o umění zrání a ochutnat výjimečný stařený rum Agricole; příležitost odvézt si domů suvenýr z Martiniku nebo najít některý z našich dřívějších vydání.
- Restaurace Kay Mimi – Během oběda můžete ochutnat místní jídlo v Kay Mimi, které se nachází v krásném a typickém prostředí s výhledem na lihovar v doméně Maison La Mauny. Na jídelním lístku objevíte místní jídla, jako je „accras“ (tresčí koláč), boudins (krvavá klobása), pečené kuře s cukrovou třtinou nebo čerstvé ryby; které si budete moci vychutnat při sledování práce lihovaru.