O koňaku

Koňak zůstává synonymem luxusního pití, i když ho už objevila i mainstreamová koktejlová scéna a stal se součástí několika koktejlů.

Co si dát po večeři? Koňak! Krásně vám slehne a navíc se díky jeho skvělé chutí naladíte na odpočinek a spánek. Přezdívá se mu král mezi brandy a spotřebitelé ho milují pro jeho ovocnou vůni a chuť. Má příjemné aroma a hrdě v sobě nese odkaz francouzského světového dědictví a kořeny Francie, kde se zrodil v malebném městečku Cognac. Vyrábí se z bílých hroznů vinné révy a často se dobarvuje karamelem.

Základem této brandy je pálenka z kvalitních hroznů. Označení koňak si však musí zasloužit a splnit velmi přísná kritéria:

  • Surovina z konkrétních odrůd révy vinné musí pocházet z okolí západofrancouzského města Cognac.
  • Zrát musí aspoň 2 roky v sudech z dubů z lesů v konkrétních oblastech.
  • Dvojitá destilace výhradně v tradičních měděných kolonách je možná pouze mezi 1. listopadem a 31. březnem.

Prvních 18 měsíců zraje koňak v nových sudech, které mu předají výrazné aroma. Pak putuje do starých sudů, které jeho chuť zjemní. Každý rok se odpaří kolem 3 % objemu, a protože alkoholu to jde rychleji než vodě, obsah alkoholu v koňaku se postupně snižuje z původních 70 až na 40 %.

Délku zrání se dozvíte ze zkratky na etiketě. VS (Very Special) zrál aspoň 2 roky; VSOP (Very Superior Old Pale) nebo Réserve aspoň 4 roky, XO (Extra Old) aspoň 10 let. Nejčastější jsou koňaky blendované, čili míchané z různých ročníků nebo různých destilací jednoho ročníku. Po smíchání si opět nějakou dobu poleží a čekají na svou příležitost. Na opačném pólu je ročníkový koňak z jedné jediné konkrétní destilace nebo dokonce jednoho sudu.

Nejprodávanější značky koňaků – top 10

Hennessy

Se 40 % světové produkce koňaku největší výrobce. V rodině firma zůstala až do roku 1971, kdy se sloučila se značkami Moët Chandon a později s Louis Vuitton. Nezpochybnitelná dokonalost v každé lahvi však zůstala.  Portfolio koňaků je mimořádně široké a všestranné od standardních až po limitované edice. Je to prostě legenda, která je skvělá i pro koňakové začátečníky.

Martell

S 300 lety historie je to opravdový doyen mezi koňakovými domy. Třemi pilíři koňakového mistrovství jsou v tomto případě místo, přesnost a čas. Značka používá hrozny z Borderies, nejmenší a nejvzácnější z cru, pěstované v křemičitých jílovitých půdách, které těmto koňakům dávají výjimečnou hladkost a výrazné květinové aroma.

Rémy Martin

Svou dokonalost značka vybudovala na rodinných vztazích a spojení tradice s inovativními postupy. Jedinečnost je zakořeněna v historii a zacílení na exkluzivitu. Rodina věří, že každý úspěch je formován týmovou prací a každý den je příslibem nového příběhu. Právě talentovaní jednotlivci jsou zárukou prvotřídní kvality a celosvětového úspěchu.

Thomas Hine

Je moc dobře, že se mladý Angličan Thomas Hine vydal z rodného Dorsetu, aby poznal tajemství výroby koňaku. Kdyby zůstal doma, svět by přišel o virtuózní jemný koňak. Pokračovatelé značky nikdy nepřestali věřit, že skvělý koňak dělá především výtečné bílé víno. Dopřejte si výjimečný zážitek s vůní vzácného dřeva, sladké skořice a koření.

Courvoisier

Tento bujně květinový koňak je od roku 1828 ztělesněním radosti ze života a každý jeho doušek je harmonií pro všechny smysly. I proto byl gurmánskou ozdobou mnoha královských stolů. Nikdy neslevil ze své špičkové kvality a vždy a za všech okolností se můžete spolehnout na kombinaci poctivého řemesla s jemnou rafinovaností.

Louis XIII

Skutečný král koňaků. Je směsí 1.200 nejvzácnějších a nejstarších destilátů od Rémyho Martina, které zrají 40 až 100 let. Dodává se v ručně vyrobené karafě z křiťálu, jejíž hrdlo je z 20karátového. Při výrobě tohoto vzácného nektaru je zásadní role času: jednotlivé destiláty pocházejí z různých let a jejich blend  je bez diskusí uměleckým dílem.

Meukow

Ruský car Alexandr II. poslal bratry Meukowovy do Francie, aby zajistili dodávky koňaku pro jeho dvůr a skončilo to vznikem stejnojmenného koňakového domu. Výrazná láhev s černým panterem symbolizuje sílu, eleganci a pružnost. Koňaky zrají v temných a vlhkých sklepech a  jsou sofistikovanou směsí různě starých destilátů s květinovou a ovocnou vůní a doteky dřeva.

Camus

Značka, která si po celou dobu své úctyhodné existence zachovala nezávislost a zůstala v rodině.  Každý z produktů je odrazem kontinuální řemeslné výroby s velkým srdcem, na jejímž konci je koňak výjimečné barvy, úžasné chuti a svůdné vůně. Díky patentované destilační metodě Intensity jsou tyto koňaky údajně až sedmkrát aromatičtější.

Frapin

Nejvyšší úroveň dokonalosti ztělesňuje samotnou podstatu tohoto koňaku ve vlastnictví původní rodiny, která využívá stejné pěstební a výrobní metody už od roku 1270. Jejich unikátní tajemství si předávala z generace na generaci. Ruční výroba koňaků sklizní hroznů počínaje přes destilaci až po zrání se odehrává na rodinném panství.

Gautier

Elegantní a ve všech ohledech štědrý koňak a mottem Pán lesa. Vyplynulo to z blízkému vztahu rodiny k dubům, sudy z nichž jsou klíčovým prvkem k dokonalému zvládnutí dlouhého procesu zrání ve vlhkých sklepech nad řekou Osme. Výrazné a bohaté aroma tomuto koňaku dodává opalování sudů na středně silném ohni.

Jak pít koňak

Žiju tak dlouho, protože piju arménský koňak. To prohlásil Winston Churchill, když po něm chtěli recept na dlouhověkost. Vzhledem k tomu, že se dožil jedenadevadesáti let, mohl si takový bonmot dovolit, přestože je vcelku nelogický.

Koňak může pocházet pouze z francouzské oblasti Cognac. Pokud pil vinný destilát z Arménie, jednalo se o brandy. Ale když mu to chutnalo, tak na názvu zase tak nezáleží. Arméni umí vyrobit prvotřídní brandy.

Napoleon sice tak požehnaného věku nedošel, ale soudky se svým milovaným nápojem si nechal zabalit i při odjezdu na poslední výpravu. která skončila neslavně na ostrově Svaté Heleny, a ani koňak nedokázal císaři zachránit život.

O Napoleonovi se také traduje, že to byl právě on, kdo objevil, že má-li být dobrý koňak skvělým koňakem, musí zrát alespoň šest let. Právě tak dlouho pobýval totiž na jednom ze svých válečných tažení, a když se vrátil domů, nestačil žasnout, jak se pálenka, jež na něj čekala doma v sudech z limousinského dubu, proměnila.

Sudy ze sošných dubů, jež rostou ve francouzském kraji Limousin, dvojitá destilace, specifické odrůdy hroznů, jež zrají výhradně na vinicích Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires, rozkládajících se na kopcích v okolí francouzského města Cognac.

Každý zavilý vyznavač zlatavého nápoje dokáže zpaměti vypočítat kritéria, která jsou už více než sto let zakotvena v zákoně a jež musí být podle pravidel BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac) splněna, má-li být pálenka nazývána francouzským koňakem. A pak hned začne diskutovat o tom, jak onen nápoj servírovat a popíjet.

Nejlepší způsob, jak pít koňak, je ten, který vyhovuje vám, protože není koňak jako koňak. Můžete ho zkusit pít při pokojové teplotě, můžete si ještě ohřát rukama obejmutím a zahřátím sklenice, ale můžete ho zkusit také s kostkou ledu.

Každá jednotlivá sklenice koňaku si zaslouží, abyste si na něj udělali čas. Koňakovku nedržte za nožičku, ale za buclaté tělo, abyste zlatou tekutinu zahřáli dlaněmi. Tak se rozvine vše, co je v něm důmyslně skrytu a jako ohňostroj začne vystřelovat jednotlivé doteky a tóny v ohromující explozi.