O šumivých vínech

Šumivé víno má jednu skvělou vlastnost – díky jeho lehkosti, svěžesti a milionům jemných bublinek ho můžete kombinovat s téměř čímkoliv. Hodí se skvěle k polévce, hlavnímu chodu i dezertu. Samozřejmě ho můžete pít i jen tak a to po celý den i po celý večer. A můžete se v něm samozřejmě i vykoupat.

A ve výsledku vás ovšem nemusí omezovat ani denní doba, pokud vám dorazí návštěva dopoledne. V Česku jsou navíc šumivá vína neodmyslitelně spjaty se slavnostními událostmi, vánočními svátky i novoročními oslavami.

Šumivá vína se rozdělují do několika kategorií, z nichž každá má svůj vlastní výrobní proces. Princip však zůstává stejný. Do kvalitního přírodního vína se přidá tirážní likér, který obsahuje kvasinky a cukr. Vše se v uzavřené nádobě (původně v lahvích, dnes nejčastěji v tancích) znovu prokvasí. Vzniklý oxid uhličitý se rozpustí ve víně a znovu se uvolní až po bouchnutí zátky.

Brut nebo demi-sec?

Tyhle dva pojmy nejspíše dobře znáte. Jedná se o dva nejběžnější typy sektů, tedy ty, které se u nás prodávají nejvíce.

U tichých vin je zvykem jejich dělení podle obsahu zbytkového cukru uváděného v gramech na jeden litr.

Tato vína jsou tedy označována jako:

  • suchá
  • polosuchá
  • polosladká
  • sladká

Podobným způsobem rozlišujeme také vína šumivá:

  • „brut nature“ („přírodně tvrdé“) – méně než 3 g/l (cukr nebyl po druhotném kvašení dodán)
  • „extra brut“ („zvláště tvrdé“) – obsah cukru mezi 0-6 g/l
  • „brut“ („tvrdé“) – obsah cukru nižší než 12 g/l
  • „extra dry“, „extra sec“ („zvláště suché“, „extra suché“) – obsah cukru mezi 12-17 g/l
  • „sec“, „dry“ („suché“) – obsah cukru mezi 17-32 g/l
  • „demi-sec“, „medium-sec“ („polosuché“) – obsah cukru mezi 32-50 g/l
  • „doux“, „sweet“ („sladké“) – obsah cukru je vyšší než 50 g/l

Příprava láhve šumivého vína

  • Šumivé víno nechte vychladit. Při podávání by měl mít teplotu kolem 5 °C – tedy teplotu jaké je běžná ve správně nastavené chladničce. Nepoužívejte mrazák.
  • Zvolte vhodné sklenice, nejlépe tzv. flétny, které dokonale vymyjte a osušte, aby perlení trvalo co nejdéle. Alternativou jsou také šampaňské misky, ale v nich už tolik nevynikne ono jemné perlení typické pro šumivá vína.
  • Lahví netřeste. Po vychlazení z ní odstraňte drátěnou sponu – agrafu a nakloňte ji v úhlu 45 stupňů. Zátku držte pevně a pomalými kroutivými pohyby lahve z ní uvolněte zátku.
  • Sklenice plňte do poloviny, aby se ve zbylém prostoru mohla rozvinout vůně a bublinky déle perlily.

A co takhle zkusit sabráž?

Jedná se o slavnostní otvírání sektů s naprosto úžasným efektem vás mohou naučit nejen vinaři, kteří produkují tato lahodná šumivá vína, ale návod najdete i na tomto webu. Jde o sekání hrdel lahví šavlí, ale i jiným více dostupným nástrojem a vůbec vším co je po ruce, jako jsou např. sekyrka, srp, pila, golfová hůl, hokejka, sklenička, talířek nebo dokonce žehlička či bota. Je to hlavně o grifu.

Více o toto způsobu otevírání láhve se dočtete zde – Jak na sabráž – ALKOHOL DRINK

Zajímavosti o šumivých vínech

  • Jeho tradice vznikla ve Francii, v oblasti Champagne, která je domovem šampaňského.
  • Označení sekt je ovšem převzato z Německa, kde bylo používáno od 18. století.
  • Vznikly vlastně náhodou. Francouzští vinaři zjistili, že jakmile nechají víno během zimy uskladněné ve skleněných lahvích, místo sudů, vytvoří se v nich díky kvašení bublinky.
  • Sabráž neboli otvírání sektů šavlí se začalo používat během napoleonských válek. Legenda praví, že když důstojníci francouzské kavalerie odjížděli z divokých večírků od Madame Clicquot (majitelky známého vinařství v oblasti Champagne), obdrželi na cestu lahev šampaňského. Odmítali se zdržovat jejím pracným otevíráním, proto tasili šavle a švihem stínali hrdla.
  • Zlaté medaile v kategorii šumivých vín na soutěži Berliner Wein Trophy 2022 získala tato vinařství: Bohemia Sekt (celkem 7 medailí) za Sekt Prestige 36 brut, vinařství Obelisk z Valtic za šumivá cuvée Pinot & Chardonnay a Cuvée Riesling a Vinselekt Michlovský za Crémagne Blanc de Noir 2010. České sekty se tak řadí ke světové špičce.
  • Na mezinárodní prestižní soutěži vín Concours Mondial de Bruxelles v roce 2022 byla oceněna naše šumivá vína 1 velkou zlatou, 4 zlatými a 5 stříbrnými medailemi. Vinařství Bohemia Sekt za vína z řady Prestige obdrželo velkou zlatou, zlatou a tři stříbrné medaile a za Louis Girardot přidalo druhou zlatou medaili. Dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili si připsalo vinařství Portz Insel a jednu stříbrnou má Vinařství Bronislav Vajbar.

České sekty

Tuzemské sekty se liší od evropské konkurence poměrně širokým využitím odrůd, neboť tuzemští výrobci vedle těch tradičních, jako je Chardonnay či Pinot noir (Rulandské modré), používají pro přípravu bublinek také Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, Rulandské bílé nebo Sauvignon či Sylvánské zelené.

Největším výrobcem sektů v České republice je Bohemia sekt, velice zajímavé sekty vyrábí ale také např. Znovín Znojmo, Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice, Vino Cibulka – Portz Insel, Vinařství Volařík, vinařství Kamila Prokeše, Mikrosvín Mikulov, vinařství Josefa Valihracha, Zámecké vinařství Bzenec, Vinařství Obelisk, Vinselekt Michlovský a mnoho dalších.

V široké nabídce si tak vybere úplně každý milovník bublinek.