Jak na sabráž

Sabráž (francouzsky sabrage) je velmi efektivní a efektní způsob jak otevřít láhev šampaňského. a také je to způsob nejelegantnější. Jedná se totiž o odstřelení samotného konce hrdla šavlí. Zní to jako něco, co chce každý na vlastní oči vidět. A pokud si pozvete hosty, budou velmi překvapeni, protože v našich končinách tento způsob není příliš rozšířený.

Sabráž má kořeny v době napoleonských válek, kdy byly šavle pro vojáky poněkud běžnějším objektem než jsou dnes pro nás. Navíc takhle můžete v mžiku otevřít lahev i během jízdy v koňském sedle. Nicméně sabráž lze provést i jinými předměty s podobným efektem, například lyží, mačetou, nebo golfovou holí. Ale tady bude asi potřeba trénink, nebo předchozí praxe.

Princip ustřelení hrdla je jednoduchý. Tím, že je lahvi šampaňského tlak (zhruba 6 kg/cm2) a nákružek na hrdle je Achillova pata lahve, tak kolmý náraz do tohoto místa způsobí čistý lom, kdy uletí právě hrdlo i se špuntem. Přetlak vyplaví ven i případné drobné střípky, proto se nemusíte bát, úlomků skla v lahvi.

spunt_sabrage

Určitě to není úkon, který lze podcenit, nebo provádět totálně opilý, ale stačí dodržet pár pravidel, a můžete na oslavách sklízet ovace.

Láhev dobře nachlaďte a to opravdu celou, nikdy ji však nemrazte, měla by mít něco mezi 3 – 5°C. Pokud by bylo šampaňské vevnitř teplé, mohla by lahev vybouchnout. Ono ostatně i otevírat teplé šampaňské normálně nedává žádný smysl, kromě toho je to i mimořádně obtížné, natož když na to používáte šavli. A ze stejného důvodu s lahví před sabráží netřeste, aby špunt předčasně nevystřelil. Nejlépe uděláte, pokud jí necháte chvíli stát.

Odstraňte agrafu (kovový drátek, který jistí špunt v lahvi), tedy neodstraňujte jí úplně, je jí posuňte tak, aby vám nepřekážela (je to dobře vidět na videu níže), chytněte šavli do dominantní ruky a láhev do druhé. Držte ji za spodek, kde má lahev prohlubeň (je to mimo jiné nejsilnější část lahve), držte ji v úhlu asi 45° – 50° směrem od sebe.

lahev_sabrage

Pokud máte publikum, zařiďte ať stojí za vámi, případně z boku (zde je podívaná vizuálně nejzajímavější). Počáteční rychlost špuntu může dosáhnout až 300 km/h a doletí i 15m daleko, takže si na sabráž určitě utvořte bezpečný prostor.

Tupou stranou šavle rázným sekem sjeďte po postranním švu láhve až k nákružku na konci hrdla. A máte hotovo. A pokud se bojíte, že na to nemáte sílu, tak vězte, že o síle to opravdu není, klíčem je přesnost a zbytek už zařídí fyzika.

Nakonec opatrně seberte malé střepy, které by mohly případně spadnout na zem. A v žádném případě nepijte z lahve! Hrdlo je po odstřelu ostré, tak opatrně.

ghmumm_sabrage

Sabráž je kouzelný a zábavný způsob, jak otevřít ve společnosti láhev šampaňského. V praxi není tak těžká, jak se může na první pohled zdát, ale rozhodně vyžaduje notnou dávku respektu. Ale výsledkem pak bude zážitek, na který nezapomenete vy ani přihlížející.

Sabráž můžete samozřejmě provést i s jinými šumivými víny. Jsou ale dvě základní a důležitá kritéria, které jsou pro úspěšnou sabráž naprosto nezbytná a obě musí být splněna současně.

  • Správně vychlazená láhev (na 3-5 stupňů Celsia).
  • Tlak v láhvi – šampaňské je jistota, ostatní sekty a šumivá vína musíte pečlivě vybírat. Poznáte je už na první pohled podle silné a těžké láhve. Například některá šumivá italská vína (frizzante) nemají dostatečný tlak v láhvi a třeba francouzské crémanty mají oproti šampaňskému také mnohem nižší tlak v láhvi.

Rozdělení šampaňského podle obsahu cukru

  • Brut mívá dosáž kolem 9 gramů cukru na litr.
  • Extra brut – zde to bývá kolem 4 gramů cukru na litr
  • Demi-sec mívá dosáž kolem 35 g cukru na litr

Z přehledu vidíte, jak velké množství cukru demi-sec obsahuje, kdežto mezi brut a extra brut je již rozdíl minimální.

Zajímavou skutečností, kterou při nákupu šampaňského rozhodně poznáte, jsou, někdy až značně absurdní rozdíly v cenách jednotlivých variant stejné značky, a přitom, kdo by to byl řekl – vždyť jde jen o trochu toho cukru. V ničem jiném rozdíl není (pokud se tedy jedná o stejný ročník). Marketing jede naplno.

Jak na sabráž