Pijete s mírou? – A znáte ji?

Zažitá představa o rozdělení alkoholu na tvrdý a měkký stojí tak trochu na vodě. Nic takového vlastně neexistuje. Alkohol je jen jeden, liší se ale jeho koncentrace v nápoji. Ve velkém dvanáctistupňovém pivu je ho například víc, než ve velkém panáku vodky.

Jednotné účinky, jednotná rizika, avšak různě vysoká spotřební daň. Taková nerovnost může ve spotřebitelích snadno vyvolat dojem, že některé druhy alkoholu jsou méně rizikové než jiné. Nejsou, a zejména při popíjení alkoholických nápojů s menší koncentrací alkoholu se člověk mnohem snadněji opije. To platí zejména pro sladké koktejly, které dokáží množství alkoholu dokonale maskovat.

Kde je více alkoholu?

Půllitr piva, dvojka vína, velký panák – to jsou míry, kterým lidé rozumějí více než nutričním tabulkám. Samy o sobě ale ještě nic neříkají o obsahu čistého alkoholu. Z průzkumu pro vyplynulo, že přes 90 % Čechů neodhadne, ve kterém nápoji je alkoholu nejvíc.

„Alkohol, ať už ve víně, pivu či lihovině, je chemicky stále totožný. Vzniká kvašením ovoce, obilí nebo třeba brambor, kdy se cukr mění na ethanol.

Koncentrace alkoholu v jednotlivých druzích nápojů

U 10° piva je to okolo 4 %, u 12° piva o procento víc, v běžném víně je nejčastěji 10 až 12 % alkoholu a v lihovinách to nejčastěji bývá okolo 40 %. Čím více alkoholu v sobě nápoj má, tím se ho pije zpravidla méně. Lihoviny se servírují v množství centilitrů (tzv. malý panák jsou 2cl, tzv. velký panák 4cl), víno se pije obvykle v objemu decilitrů (v lidovém jazyce se často používá výraz deci nebo dvě deci) a u piva je nejčastější mírou půllitr.

Ve výsledku má potom nejvíce alkoholu „velká dvanáctka“ (25 g alkoholu), o pomyslnou druhou příčku se dělí „velká desítka“ a „dvojka vína“ (shodně 20 g alkoholu), teprve pak následuje „velký panák“ vodky s 16 g alkoholu.

Znáte svou míru?

Průzkumy ukazují, že když mají lidé odhadnout, který alkoholický nápoj v obvyklé míře obsahuje alkoholu nejvíce, přes 90 % lidí tipuje špatně.

Znalost obsahu alkoholu v gramech spotřebitel při běžné konzumaci nepotřebuje, každý by měl znát především svou míru a prokládat konzumaci alkoholu nealkoholickými nápoji a jídlem. Někdy se ale počty hodí. Například ti, kteří si hlídají kalorie, by měli vědět, že 1 gram alkoholu představuje asi 20 kJ.

Další praktickou informací je, že například zdravý dospělý muž má v sobě po vypití jednoho piva asi 0,4 promile. Za jednu hodinu tělo průměrného muže odbourá asi 0,15 promile.