Pití alkoholu, vstřebávání alkoholu a kocovina 1/2

Ať už je pro vás návštěva večírku, nebo jiného alkoholického dýchánku jen občasná záležitost, nebo takto alkohol konzumujete pravidelně, jistě se vám hodí zopakovat si, jak si i se skleničkou alkoholu v ruce zachovat relativně čistou hlavu, jak předejít bolehlavu, vyhnout se kocovině a jak minimalizovat její následky, pokud už nastane, abyste měli opět co nejdříve čistou hlavu.

Nepijte alkohol na prázdný žaludek

Některé potraviny zabrání vzniku kocoviny tím, že do sebe tzv. absorbují alkohol. Pijete-li na prázdný žaludek, alkohol se okamžitě přes jeho vnitřní stěnu vstřebává do krve, kvůli čemuž začnou jeho toxiny působit výrazně rychleji, než kdybyste se před večírkem pořádně najedli.

Jídlo můžete brát jako taková nárazníková zóna zpomalující nežádoucí efekt alkoholu, tedy nevolnost a kocovinu. Správná volba konzumovaných potravin může tento efekt ovlivnit.

Mezi lidmi koluje mnoho mýtů o tom, co konzumovat před pitím alkoholu. fáma, že na alkohol je potřeba mít v žaludku tučný základ, tedy ideálně nějaké masové a smažené jídlo. Je pravda, že čím těžší jídlo sníte, tím více žaludek zaměstnáte a oddálíte možnou nevolnost. Těžší jídlo nicméně neznamená prázdné kalorie s minimem živin. Citlivé osoby si tučným jídlem mohou přivodit žaludeční potíže.

Mnohem lepší službu vám udělá vhodně zvolený jídelníček bohatý na živiny, vitamíny a minerální látky, které tělu poskytnou to, co následně ztratí při konzumaci alkoholu, a vy se po takovém jídle budete cítit o poznání lépe.

Jaké občerstvení připravit na večírek

Co vhodného servírovat na ke konzumaci alkoholu. Důležité je zvolit jídlo s dostatkem bílkovin a konzumovat jej průběžně, během pití alkoholu.

  • Vhodné jsou ryby, maso všeho druhu nebo různé druhy sýru, sýrové a uzeninovém obložené mísy.
  • K občerstvení můžete zvolit třeba i klasické chlebíčky, pokud je budete konzumovat v běžném množství.
  • Pokud se chcete pouštět do vaření či pečení, můžete ugrilovat kuře, nebo z něj udělat kuřecí roládu, z hovězího masa se dá připravit roastbeef.

Všechna tato jídla jsou relativně bezpečná a postarají se o to, aby se tělo s přísunem alkoholu co nejlépe vyrovnalo.

Alkohol tělo dehydratuje, proto by součástí občerstvení na alkoholové party měly být potraviny, které mu vrátí tekutiny, nejlepší volba je tedy především čerstvé ovoce a zelenina.

  • Podávat můžete třeba zeleninové saláty, například populární fastfoodový Coleslaw. Vhodné jsou i špízy z rajčat a mozzarelly.
  • Dostatek tekutin vám také dodá například vodní meloun, jahody, nebo třeba různé druhy exotického ovoce a ovocné saláty třeba z citrusů.

I tak ale nezapomeňte dodržovat pitný režim a po celou dobu alkoholového večírku doplňovat také nealkoholické nápoje.

Pijte nealkoholické nápoje

Když pijete alkohol, tělo spolu s tekutinami ztrácí i důležité minerální látky a také vitamíny. Pro jejich doplnění pijte minerální vody a vhodné je také doplnit nealkoholické nápoje, například vodu šumivými vitamíny a minerály.

Je vcelku jedno jaké nealkoholické nápoje pijete. Zcela nevhodná je pouze káva, která odvodní organismus a kofein jej nabudí, čímž zvýší účinky alkoholu. A nevhodné jsou také energetické nápoje, kterém by se s alkoholem vůbec neměly kombinovat. Místo kávy je tak vhodnější dát si raději bylinkový čaj.

Co se pak samotného alkoholu týče, nezapomeňte na základní poučku – různé druhy alkoholu nemíchejte, ideálně se držte jen jednoho po celý večer.

Na kocovinu zkuste vyprošťovák

Pokud se přes všechny rady bojíte, že kocovině neuniknete, připravte se předem.

Budete potřebovat následující:

  • Dostatek tekutin po ruce, nejlépe vodu, minerálku nebo neslazený čaj
  • Zažívací sodu
  • Doplňky stravy – minerální látky – např. šumivé tablety
  • Doplňky stavy – vitamíny – např. šumivé tablety

Vše mějte připravené po ruce a použijte i jako prevenci třeba hned po návratu domů z večírku.

A na druhý den, až kocovina lehce pomine si můžete předem připravit vydatnou polévku, nejlépe zeleninový vývar, nebo třeba gulášovou, která vám zažene hlad.

Za jak dlouho vyprchá alkohol

Český zákon říká jasně, že před jízdou automobilem se řidič nesmí napít alkoholického nápoje. Tzv. nulová tolerance je sice přísná, ale má své důvody – v alkoholickém opojení totiž chybí potřebná pozornost i rychlé instinkty za volantem.

Možná jste to také zažili. Večer jste se zúčastnili party se svými přáteli popíjeli alkohol. Druhý den ráno potřebujete řídit automobil, tramvaj, nebo třeba vlak. Ať už se jedná o cokoliv, potřebujete být střízliví.

Jak ale poznáte, že už při případné kontrole nenadýcháte?

Odbourávání alkoholu je závislé na množství enzymu alkoholdehydrogenázy a také tělesné hmotnosti. Ženy mají tohoto enyzmu méně než muži, mohou tudíž mívat také vyšší hladiny alkoholu při požití stejného počtu drinků a zároveň také méně váží.

Alkohol je vstřebáván z celého zažívacího ústrojí, a to včetně sliznice úst, jícnu i žaludku a tenkého střeva. Polovina vypitého množství se vstřebá už za 15 minut, asi za půl až jednu hodinu po požití alkoholu dosahuje koncentrace etanolu v krvi maxima.

Koncentrace alkoholu v krvi po ukončení absorpce klesá konstantní rychlostí o 0,1 až 0,2 promile za hodinu, což znamená, že u osob, které si dají alkohol příležitostně, se jeho obsah odbourává stabilní rychlostí 100 mg ethanolu/kg tělesné hmotnosti u mužů a 80 mg ethanolu/kg tělesné hmotnosti u žen za jednu hodinu.

Všechny díly