Pivní styl – Barley wine
- Slad – ječný
- Kvašení – svrchní
- Druh – tmavé, polotmavé
- Barva piva 16 – 48 EBC
- Původ – Anglie
Tohle je pivo, které se vlastně tváří jako víno – přesto se jedná o pivo, a ne jen tak o ledajaké pivo.
Piva tohoto stylu se totiž řadí mezi ta nejsilnější vůbec. Barley wine je ovšem bohaté nejen na alkohol, ale též na chutě a vůně, které lze navíc dále školit v přítmí sklepa. Piva stylu barley wine jsou totiž vhodná i k archivaci.
Výroba a chuť barley wine
Pivo se vyrábí infuzní technologií, s dlouhým chmelovarem, kterým získává i tmavší barvu. Prodej piva bývá časován na zimní období. Před tím pivo leží a zraje 9 až 12 měsíců (vintage ales).
- Barva je žlutohnědá, měděná, až tmavě hnědá.
- Ječné víno má velkou plnost a vysokou zbytkovou sladkost, připomínající marmeládu.
- Silný ovocný vjem je často vyvážen nižší, až střední hořkostí a vysokým obsahem alkoholu.
- Chmelové aroma a chuť jsou slabé až střední.
- Nezbytné v profilu piva jsou karamelové a sherry aromata. Ve vůni lze cítit tmavé ovoce, koření, jablka a dub.
- Pocit v ústech je příjemně jemný, hřejivý, vnímaný s větší viskozitou.
EPM se pohybuje okolo 25° EPM a obsah alkoholu obvykle přes 6% obj., blížící se k 12% obj.. Americká verze je opět více chmelená americkými odrůdami. Hořkost by měla být na úrovni sladového těla a aroma, ale alkohol a estery už by měly být méně znatelné.
Poprvé v dnešní podobě byl tento pivní styl uvařen až v roce 1870 v anglickém pivovaru Bass Brewery sídlícím ve městě Burton upon Trent.
Cílem pivovaru bylo nabídnout zákazníkům silné, sladové a jen lehce hořké pivo, které by konkurovalo fortifikovaným vínům, jako je například sherry.
Historie barley wine
Barley wine (ječné víno, nebo také sladové víno). Jedná se o jeden z nejsilnějších pivních stylů vůbec. Ječné víno bylo historiky a filosofy zmiňováno již v antickém Řecku.
V moderní historii bylo vyvinuto v Anglii jako odpověď na silná aromatická vína, oblíbená mezi místní šlechtou během druhé pol. 18. stol., v té době kvůli válce nedostupná.
Zrání a skladování piva barley wine
Mnohá piva tohoto stylu se nechávají i řadu let zrát v sudech.
Na etiketách takových piv pak najdeme jeho ročník i délku zrání. Piva stylu barley wine je rovněž možné archivovat obdobně jako víno, neboť tato piva mohou zrát i v lahvích. Tak jako u vína se pro archivaci doporučuje chlad a málo světla.
V případě archivace lze očekávat zakulacenější chuť s nižší intenzitou hořkosti.
Skladovatelnost Barley Wine v lahvích je až 25 let, kde se chuť postupně rozvíjí, proto se Barley Wine hodí k archivování.