Punč 3x jinak

Punče, to jsou velmi jemné nápoje úžasné chuti a také velmi aromatické, používané často při slavnostních příležitostech. Kromě klasických (horkých punčů) existují také ty, které se konzumují studené a s ledem. V našich zeměpisných podmínkách však takové nápoje nemají téměř žádnou tradici.

Studené punče se konzumují zejména v tropických oblastech a jejich hlavní složkou bývá zejména třtinový rum. Studené punče se dají použít jako aperitivy, ale hodí se i pro takové to jemné celodenní popíjení, kde ovocná složka převažuje nad alkoholem. Takové nápoje bývají v horkém počasí velmi osvěžující.

V tomto článku se ale zaměříme nejen na punče tradiční, tedy horké, a představíme si i jeden studený. Jedná se o méně známé receptury punčů, kterými můžete hosty překvapit.

Zásady pro přípravu punčů

  • Pro přípravu punčů používáme vždy čerstvou svařenou vodu.
  • Lihoviny nikdy nelijeme přímo do vařící se vody, ale přidáváme je až nakonec, abychom zabránili odpařování alkoholu, které nastává již kolem cca 80 stupňů Celsia.
  • Citrusy, resp. jejich kůru (pokud ji použijeme do rozvaru) je potřeba důkladně omýt od chemického postřiku – použijeme teplou vodu a houbičku.
  • Horký punč naléváme do předehřátých punčových nebo čajových sklenic, popřípadě do sklenic s kovovou objímkou a před naléváním do sklenic vložíme nejprve kovovou lžičku, abychom zabránili prasknutí skla (pokud není určeno na horké nápoje).

Receptury punčů

Punč ze sherry a čaje (anglická specialita, horký)

Krystalový cukr100 g
Horký silný čaj – nejlépe anglický500 ml
Sherry500 ml
Arak (anýzová pálenka)250 ml
Citron – šťáva a nastrouhaná citronová kůra1 citron
Cukr rozpustíme za stálého míchání v horkém čaji, přidáme citronovou šťávu a kůru. Vše zahřejeme k varu a odstavíme. Necháme zchladnout na cca 85 stupňů, poté přidáme sherry a arak. Zamícháme a hned konzumujeme.

Pařížský punč (horký)

Horký černý čaj1000 ml
Armaňak500 ml
Citronová šťáva3 citrony
Pomerančová šťáva5 pomerančů
Cukr200 g
Čaj, cukr a ovocné šťávy citrusů svaříme za stálého míchání, aby se cukr rozpustil. Necháme zchladnout na cca 85 stupňů, poté přidáme armaňak. Zamícháme a hned konzumujeme.

Anglický punč (studený)

Vodka – 0,5 litru
Bílé víno – 1 litr (sladší)
Rum – 1 dl. (lze i tuzemák)
Cukr – 100 g (krystal)
Vanilkový lusk – 1 ks (případně vanilkový cukr, pokud nemáme lusk)
Citron – 3 ks (rozkrájené na menší kousky včetně kůry, nejlépe tenká kolečka – lze využít jako ozdoba při servírování)
Všechny suroviny dáme do mísy, kterou přikryjeme a umístíme v chladu, denně lehce promícháme a po týdnu je nápoj připraven. Podáváme ve velkých sklenicích se spoustou ledu. Tento punč je vhodný zejména na letní zahradní oslavy.