Pivo jako gastronomická ingredience 1/2 – Uzeniny na černém pivu
Párování jídla a piva
V dnešní době, kdy můžeme snadno ochutnat snad všechny nejrůznější druhy piv je to snazší, než kdykoliv předtím. Všichni jistě znáte oblíbené chuťovky k pivu, jako je například utopenec, zavináč, nakládaný sýr, a mnoho dalšího. Není náhodou, že tyto pokrmy si nejlépe vychutnáte v kombinaci s pivem.
Stejně jako je tomu u párování vín a pokrmů, je tomu také u piva. každý máme své oblíbené chuťové kombinace. Ale jsou i takové, které vůbec neznáte a piva, o nichž ani netušíte, k jakému pokrmu byste ho měli popíjet. Něco podobného funguje také u pokrmů, u nichž je vhodné vědět, jakým pivem je nejlépe zapíjet.
Když se zahledíte do historie piva zjistíte, že tento zlatavý mok je využíván také v přímé kombinaci s jídlem. To znamená, že se používá přímo při vaření. Typickým příkladem jsou například uzeniny na pivě.
Stupňovitost piva
Párování jídla a piva je do určité míry individuální záležitostí. To ovšem nic nemění na tom, že se vám následující řádky stanou určitou pomůckou při kombinování pokrmů a piva.
Použít můžete například pravidlo stupňovitosti. Čím více stupňů pivo má, tím těžší pokrm byste měli jíst. Z logiky věci pak vyplývá, že u méně stupňového piva jsou ideální lehká jídla.
Párování jídla a piva v bodech
- Tmavé a polotmavé pivo
Tmavá piva jsou ideální ke sladkým dezertům. Kombinace s kávovou příchutí je nezaměnitelná. Polotmavý ležák naopak připíjejte k boloňským špagetám nebo k pokrmům z rajčat.
- Vyzrálé a silně chmelené pivo
Silně chmelené speciály si dávejte v okamžiku, kdy si objednáte nebo připravíte těžší jídla. Platí to především u masitých pokrmů.
- Pivo plzeňského typu
Tento druh piva je ideální především v kombinaci s českou klasikou. Typickým příkladem je pečené maso, selská vepřová plec, nebo guláš.
- Pšeničné pivo
K pšeničným pivům se nejlépe hodí rybími pokrmy.
- Brown Ale
Je vhodný k vepřové pečení a roastbeefu.
- Porter
Tento si objednejte spíše ke sladkému.
- IPA – Indian Pale Ale
Ten je skvělý pro zapíjení sýrů.
Více o párování piva a pokrmů se dočtete zde:
Uzeniny na černém pivu
Pivo se hodí k velkému množství jídel. Někdy však můžete pivo využít jako samotnou ingredienci pro vaření, což dokazují mnohé receptury s pivem jako jednou z ingrediencí.
Uzeniny na černém pivu, to je oblíbená pochutina lahodné chuti, která polahodí vaše chuťové pohárky a je to příjemná změna oproti například běžným grilovaným uzeninám.
Ingredience pro přípravu uzenin na černém pivu
Suroviny | Množství |
Uzeniny dle vlastního výběru | 5 ks |
Česnek | 1 ks |
Šarlotka | 1 ks |
Cibule | 1 ks |
Anglická slanina | 100 g |
Černé pivo | 250 ml |
Sekaná rajčata | 250 g |
Hořčice plnotučná | 20 g |
Chcete-li mít skvělé uzeniny na černém pivu, potřebujete k tomu samozřejmě kvalitní masový základ. Ovšem zde se žádné meze nekladou. Někdo upřednostní špekáček, jiný třeba paprikovou či bavorskou klobásu. Volba je jen na vás.
Co se týká piva – vyberte si vaše oblíbené, nejlépe černé, ale ani to není nezbytně nutná podmínka.
Postup práce při přípravě uzenin na černém pivu
- Uzeniny podélně nařízněte tak, aby se poté daly opět částečně zavřít.
- Jejich vnitřní část vymažte hořčicí.
- Do vnitřku uzenin přijdou ještě další ingredience. Mezi ně patří nakrájený česnek a nakrájené cibule na tenčí plátky.
- Poslední surovinou vloženou do uzeniny bude plátek slaniny.
- Takto naplněné uzeniny následně uzavřete a vyskládejte je vedle sebe na plech či na pekáč.
- Zbytek ingrediencí nasypte na uzeniny.
- Zalijte uzeniny pivem a posypte je sekanými rajčaty.
- Pekáč překryjte alobalem a dejte péci na 180 stupňů Celsia.
- Doba pečení by měla být kolem patnácti minut. Posléze alobal sundejte a dopékejte ještě deset minut.
- Výsledkem se Vám stanou výborné aromatické uzeniny na černém pivu.
Podávat je můžete v kombinaci dle vlastní chuti. Někdo si k nim připraví například vařené brambory či rýži. Jiný sáhne po jednodušší příloze, kterou tvoří měkký, čerstvý a křupavý chléb, či jakékoliv jiné pečivo.
Všechny díly