Poklad červené víno

Dnes se blíže zaměříme na červené víno a jeho prospěšnost pro naše zdraví. Tedy zejména zda červené víno zdraví prospívá a pokud ano tak proč.

Podíváme se tedy na praktické důvody, proč si skleničku červeného užít ještě více.

Červené víno obsahuje řadu přírodních látek prospívajících tělu. Hrozny jsou bohaté na antioxidanty – kromě známého resveratrolu obsahují i katechin, epikatechin nebo proantokyanidin.

  • Proantokyanidin pomáhá předcházet vzniku srdečních onemocnění a rakoviny.
  • Resveratrol, který se nachází ve slupce hroznů, v těle funguje jako bojovník proti zánětům, zabraňuje nadměrnému srážení krve, snižuje riziko rakoviny a onemocnění srdce.

Ovšem ani nejnovější rozsáhlé studie nezjistily žádnou souvislost se snížením onemocnění srdce, nádorových onemocnění ani dalších nemocí a konzumací červeného vína. Ačkoli se vědci v této věci neshodují tak jedno je jisté – pozitivní účinky může mít pouze v míře 1-2 dcl denně.

Malé množství prý tělu svědčí

Mírná konzumace červeného vína

  • Pomáhá předcházet rakovině. Řada studií prokázala pozitivní vliv střídmého pití červeného vína v předcházení nádorům tlustého střeva, prostaty a vaječníků.
  • Omezuje nebezpečí rozvoje demence a Alzheimerovy choroby.
  • Zlepšuje náladu a zahání depresi. To platí pro pití 2–7 sklenic červeného vína týdně.
  • Podporuje žádoucí odpověď buněk těla na aktivitu hormonu inzulinu. Studie prokázaly, že s tímto účinkem souvisí pokles rizika vzniku diabetu (cukrovky) 2. typu, hlavně u žen.
  • Může snížit riziko vzniku srdečních onemocnění. Pomáhá totiž udržet hladinu „hodného“ HDL cholesterolu v krvi. Může také zmírnit negativní působení „zlého“ LDL cholesterolu. Lidé, kteří pijí 150 ml červeného vína denně, mají podle výzkumů až o 32 % nižší pravděpodobnost rozvoje srdečních onemocnění.
  • Funguje jako prevence cévní mozkové příhody.

Dvě deci červeného denně

Malé množství červeného vína má větší zdravotní přínosy než jakýkoli jiný alkoholický nápoj.

Kolik vína je ještě „mírná“ konzumace?

  • 1–1,5 sklenice denně pro ženu – max cca 3 dl
  • 1–2 sklenice denně pro muže – max cca 4 dl

Alespoň 2 dny v týdnu byste si však měli veškerý alkohol odpustit.

Červené víno obsahuje řadu prospěšných látek. Pokud si rádi dopřejete sklenku kvalitního červeného vína, tak: na zdraví. A abyste jeho chuď dokonale podtrhli, v našich článcích se dočtete jak výborné víno párovat s výborným jídlem. Chuťový zážitek se tak ještě umocní.

Francouzský paradox

Koncem minulého století lékaři zjistili, že u Francouzů se sice vyskytují ve větší míře choroby jater a ledvin, ale na druhé straně netrpí nemocemi srdečního a cévního systému. Tento jev se ve světě medicíny proslavil jako takzvaný „Francouzský paradox“.

Francouzský kardiolog Serge Renaud se snažil objasnit, proč Francouzi mívají třikrát méně infarktů než Američané, přestože snědí o třicet procent více tuků, více kouří a mnohem méně cvičí. Renaud dospěl na základě rozsáhlé studie s několika desítkami tisíc lidí k závěru, že příčinou je pití vína. Tento provokativní závěr zaujal nejen lékaře, ale myslíme si, že ho určitě využilo i mnoho ctitelů tohoto alkoholu jako svoje alibi. Ve Spojených státech však mnozí Američané pochopili jeho slova po svém. Rázem hodili za hlavu všechny poučky o zdravé výživě, vzali útokem supermarkety a prodej červeného vína prudce stoupl. O dalších následcích již zpráva nehovoří, ale myslíme, že nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že se nejspíš zvedl i prodej tabákových výrobků a zvýšila se konzumace hamburgerů.