Povídaní o víně 2/4

Réva vinná

Réva vinná je rostlina skromná, ale citlivá, vyžaduje teplejší polohu, dostatek slunce a vyhřátou půdu. Když se léto sklání k podzimu, přináší své plody, které jsou vynikajícím ovocem, a zároveň základem pro nápoj, který mnozí po právu nazývají božským.

Hrozen

Tvoří rozvětvená stopka nazývaná třapina na níž jsou rozložené bobule. Slupka bobule má rozmanitou barvu. Uvnitř je vodnatá dužnina s jedním až čtyřmi semeny. Některé odrůdy vinné révy, především ty, které jsou pěstované pro produkci rozinek, jsou bezsemenné. Pecičky obsahují tuk a třísloviny a mají příznivý vliv na střevní peristaltiku. Slupka bobulí obsahuje z významnějších složek třísloviny, pektiny a barviva. Červená barva vína vzniká nakvašením slupek modrých odrůd, dužninu mívají i ony většinou bezbarvou. Hrozny mají velmi příznivé celkové účinky na organismus. Stolní hrozny mají poměrně nízkou energetickou hodnotu, 272 kJ na 100 g (, tj asi 65 kCal).

Dužnina

Obsahuje především vodu s obsahem cukrů, glukózy a fruktózy, organických kyselin a jejich solí, převážně kyseliny jablečné a vinné. V dužnině jsou zastoupeny pektiny, aminokyseliny, fermenty a barviva, obsahuje též minerální látky, v první řadě draslík, fosfor, ale i železo a vápník. Vitamínů nemá víno mnoho. Vitamínu C je v 100 g plodů obsaženo nejvíce 10 mg, dále nalezneme ještě vitamíny A, B1 a B2.

Účinky

Lékaři chválí hroznové víno pro jejich příznivý vliv na žaludeční sekreci, vyměšování, střevní peristaltiku a zlepšování činnosti jater. Mají příznivý účinek i na zlepšení dýchání a srdeční činnosti, stejně jako na rozšiřování cév. Jejich konzumování příznivě ovlivňuje i výměnu vody v těle, protože stimuluje činnost ledvin. Někteří lékaři proto doporučují hroznovou kúru, při níž se během 3 až 4 týdnů postupně zvyšují denní dávky z 250 g až na 2 kg. Kůra pomáhá zejména u žaludeční neurózy, při zácpách, zánětech ledvin, zánětech průdušek, jaterních chorobách, urychluje rekonvalescenci po některých onemocněních. Bohužel není přístupná pro diabetiky.

Podobně účinky jako hrozny čerstvé mají i sušené plody, tedy rozinky. Mají pěti i vícenásobnou energetickou hodnotu, ale jsou velmi zdravé, a velmi oblíbené jako součást obilných snídaní.

Kapitolou samou pro sebe by mohl být burčák, je to zkvašený révový mošt ve stadiu bouřlivého kvašení. Má řadu příznivců. Aby konzumentům prospěl a neuškodil, je třeba ho pít zásadně čerstvý a podobně jako samotné víno, s mírou.

Nápoj víno

A konečně víno, nápoj známý už více než 5 000 let. To, že pití vína v mírných dávkách je pro zdravého člověka prospěšné, už bylo dávno potvrzeno. Víno ničí ve střevním traktu některé škodlivé mikroorganismy a chrání střevní výstelku, zvyšuje sekreci žaludečních šťáv, žluči a tím zlepšuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje činnost ledvin, příznivě ovlivňuje duševní stav, působí kladně na metabolismus jódu, povzbuzuje dýchací centra a podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí. Jak ale říká stará vinařská moudrost:
                                                                  „Víno je žádoucí třikrát ochutnat, ale jen jednou se napít!“ 

Co hledat ve víně?

Zbožnější z nás mohou tvrdit, že víno je důkazem existence vyšší „božské“ inteligence, že je darem lidstvu, který poukazuje na existenci nebeského ráje. Na druhé straně i přísně racionální vědci přiznávají, že střídmí požívači vína žijí déle a jsou zdravější než abstinenti a nemírní pijáci.

Národy žijící kolem břehů Středozemního moře, kde jsou zvláště příznivé podmínky pro pěstování vinné révy, žily s touto rostlinou v pevném spojení, nejen ve vinici. Při každodenním podávání jídel je doprovázelo víno od nejútlejšího mládí, jak ukazuje stará židovské tradice podávání zředěného vína nemluvňatům. Stejně tak se udržel návyk na požívání vína zředěného vodou při každém jídle u jižních národů Evropy dodnes, ostatně je to osvědčený způsob předcházení nadměrnému pití a vyloučení alkoholismu již od útlého věku.

Náš vztah k vínu mohl začít již v raném věku studentských let jako první láska, k níž se vždy vracíme, nebo mohl přijít až ve věku pozdějším, jako sladká letní romance, která se rozhoří s plnou vášní do vztahu, jenž trvá po zbytek života. Milovníci vína současnosti patří ke šťastným lidem žijícím ve zlatém věku vína. Nikdy předtím nemělo tolik lidí možnost těšit se z tak dobrých vín, pocházejících z tolika nejrůznějších končin světa jako dnes.

Mezi vínu zaslíbené končiny patří i Česká republika, která ač je pouhou tečkou na rozsáhlé mapě světových vín, přináší ještě další rozměr a kvalitu do pestré mozaiky mezinárodní nabídky. České a moravské víno má letitou tradici a přes mnohá staletí se mu podařilo uchovat si svou výjimečnost a kvalitu. To je také dáno specifickým charakterem vína, jenž umožňuje v danou dobu a v daném místě vzniknout vínu neopakovatelné kvality. Víno je totiž nápojem skrytých možností, nekonečného množství variant měnících se mimo jiné s geografií, klimatem, technologií výroby, výrobcem i konzumentem.

Víno je živý organismus: zraje, dosahuje vrcholu jakosti a stárne. Víno je nejjemnější realitou, která zobrazuje vlastnosti odrůdy révy vinné a spolupůsobení půdních a polohopisných podmínek na ni, jakož i vlivů ročníkového průběhu počasí. Ale víno není jen produktem přírody, je i výsledkem umění vinaře, je uměleckým výtvorem cílevědomého tvarování keřů na vinici v souladu s podmínkami přírody tak, aby zrající hrozen byl jedinečným produktem, jenž dá konečnému a vrcholnému uměleckému dílu vinaře – vínu takovou náplň, která je svědectvím o přírodních silách a jejich pochopení tvůrcem vín v plné šíři.

O pivu se říká, že abychom si na něm pochutnali, nás nemusí mít rádo. Tohle rozhodně neplatí o víně. Poctivé pití vína znamená navázat s ním partnerský vztah. Kvalitní víno si vyžaduje osobnost, která ho dokáže ocenit. Kvalitní víno nevyjeví svá tajemství těm, kteří ho nejsou hodni. Každá láhev je nový horizont a každý milovník vína je cestovatelem v nekonečném světě nových zážitků a požitků. Pití vína může poskytnout uspokojující potěšení samotáři, ale přesto je vínu nejlépe, když se o něj podělíš s přítelem či přítelkyní. Víno je totiž tak trochu marnivé. Má rádo, když se o něm mluví.

Všechny díly