Přehled historických lihovin 2/4
V tomto přehledu nejsou uvedeny všechny likéry a lihoviny, jedná se o staré receptury a mnoho z nich se už v současné době ani vyrábí, popřípadě mají upravenou recepturu. Jedná se o přehled toho, co bylo dříve v oblibě a co bylo konzumenty vyhledáváno.
Přehled je uveden abecedně Coi – Jag.
Cointreau
Francouzský likér pomerančové příchutě, podobný likéru Curacao.
Cordial
Název pro jemné likéry tabulové a desertní, sladké i nahořklé. Nejznámější je Cordial Medoc, jemně nahořklý, žaludeční likér s přísadou vína.
Curacao
Původně francouzský a holandský likér chuti převážně pomerančové. Curacao jsou cizokrajné plody zelené barvy, z jejichž kůry, podobně jako z kůry pomerančů a citronů se dobývá silice curacaová. Likér pod tímto názvem uváděný je však zpravidla v chuti bohatší a složitější, neboť obsahuje zpravidla různé další přísady, základní chuť pomerančovou doplňující. Bývá přislazen asi 25‒30 % cukru a je buď bezbarvý, nažloutlý nebo zelený, někdy i modrý.
Čert
Známý žaludeční nahořklý žaludeční likér. Je řízný, někdy až pálivý, ač jeho stupňovitost nepřevyšuje obvykle 40 %. Typickou vlastností Čerta jeho značná hustota, která se dociluje tím, že kromě sirupu z cukru řepného přidává se sirup škrobový (bramborový) zvaný glukóza, která se vyznačuje vysokou hustotou při poměrné malé sladivosti.
Barva Čerta je tmavě hnědočervená.
Domaine de Canton – zázvorový likér
Úplně poprvé byl zázvorový aromatický elixír připraven v 19. století v Indočíně ve Francouzské kolonii Siam, (nynější Thajsko) na statku zvaném Domain de Canton.
Původní likér byl připraven macerací zázvorových kořínků ve francouzském bílém koňaku a velmi brzy se stal populární mezi francouzskou koloniální aristokracií.
Likér Canton vyrobil John Cooper, syn známého dovozce Chambord N.J. Sky Cooper.
Tato firma představila původní elixír jako asijský zázvorový likér s názvem Canton v roce 1980.
Původní předpis na likér byl později upraven na základě inspirace tradiční asijskou kuchyní a doplněn medem z pomerančových květů a vanilkou dvakrát macerovanou společně se zázvorem a kořenem žen–šen v koňaku VSOP z oblasti Champagne.
Po několikaletém uležení v dubových sudech byl pak představen první prémiový zázvorový likér přicházející na trh v nádherné a výrazné láhvi ve tvaru bambusového stonku.
Američané po distribuci likéru do USA v roce 2008 nejprve nad kombinací zázvoru a medu nevěřícně kroutili hlavami, dokud likér neokusili, v našich zemích, zejména na Moravě se běžně pije (volitelně s přídavkem slivovice) odvar zázvoru s medem preventivně proti chřipce a nachlazení. Není též bez zajímavosti že zázvor má též významné afrodisiakální účinky.
Barva likéru je přírodní, bledě žlutá, vůně jemně zázvorová, chuť je zprvu sladce zázvorová s lehkým náznakem vanilky a medu, později hladká a vyvážená s výrazným nutkáním k dalšímu usrkávání.
Likér Domaine de Canton je velmi často používán jako součást mnoha míchaných nápojů.
Likér je výborný například i v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou. Doporučuje se podávat vychlazený, popřípadě s jemně drceným ledem, ale lze jej podávat též jako grog nebo punč tak, že do dvou dílů horkého čaje, saké nebo jablečného moštu přidáme jeden díl likéru Domaine de Canton a servírujeme v čajovém šálku.
Classic Ginger Martini připravíme ze dvou dílů vodky, dvou dílů Domaine de Canton, přidáme trochu citronové šťávy a podáváme ve vychlazené martini sklenici ozdobené kolečkem citronu.
Eccau
Velmi hustý a silný likér chuti kmínové (alašové), jehož zvláštností jsou usazené krystaly cukru na dně, někdy i na stěnách láhve.
Pro tento svůj zvláštní vzhled bývá také zván ledová kmínka, nebo krystalová kmínka. Krystalizace se docílí přesyceným roztokem cukru. Svou hustotou spadá do kategorie krémů, neboť obsah cukru bývá až 50 % přičemž stupňovitost je rovněž co možno nejvyšší. Likér je bezbarvý, výjimečně světle fialový.
Encian
Cizí název pro lihovinu, vyráběnou v alpských krajích destilací hořcového kořene. U nás jest podřadného významu, ač jinak se hořcový kořen zhusta používá.
Fernet
Pronikavě hořká žaludeční lihovina, užívaná spíše jako lék.
Původní originální značka je italský Fernet Branca (Fratelli Branca, Milano), jehož receptura byla původně sestavena jako preventivní lék proti choleře.
Další je známá značka Fernet Stock pocházející ze severní Itálie. Pan Lionello Stock později, asi v roce 1920, přesunul výrobu likéru do Plzně v tehdejší nově vzniklé Československé republice. Fernet Stock je u nás nejznámějším a nejpropagovanějším aperitivem a jeho název je přísně chráněn.
V pozdější době byla uvedena na trh celá řada obdobných výrobků, u nichž se výrobci snaží co nejvěrněji vystihnouti chuť a účinky Fernetu původního užívajíce ovšem místo původního jména nebo značky vlastní (Fernet‒Stock, Fernet‒Cora, Fernet‒Brotto a pod.) nebo prostě názvu Fernet.
Síla Fernetu bývá od 35 do 45 %, cukr nemá obsahovati vůbec, barva je temně hnědá.
K originálním značkám v ČR patří Fernet Branca.
Genever
Pálenka se silnou příchutí jalovce, bez cukru nebo nepatrně přislazená. Oblibě se těší v Holandsku a Belgii; bývá buď bezbarvá nebo nažloutlá. Typická značka je Bols Genever.
Gin
Anglická jalovcová pálenka obdobná holandskému Genever. Obě lihoviny odpovídají naší borovičce a jsou buď bez cukru, nebo mírně přislazeny (nejvýše 10 %). Popíjení Ginu prý pomáhá ulevit od bolesti při artrózách.
Griotte
Sladký višňový likér charakteristického aroma a značné hustoty, dle které je možno jej řaditi mezi krémy. Lihu neobsahuje zpravidla více jak 25 až 30 %.
Kvalitní Griotka obsahuje 20 až 25 % čisté višňové šťávy, která tvoří základ tohoto likéru; ostatní přísady, jako rum, slivovice a různé látky aromatické a kořenité doplňují a zaokrouhlují její charakter.
Vzhledem k vysokému obsahu višňové šťávy nelze pravou Griotku vyrábět jen z tresti a všechny výrobky tohoto druhu tj. bez pravé višňové šťávy jsou likérem vyloženě umělým, u kterého bylo aroma ovoce napodobeno. Na rozdíl od trestí je možno používat ovocné extrakty, které používají pravou višňovou šťávu.
Griotka se nebarví. Má krásnou, tmavočervenou barvu, kterou jí dodává přírodní višňová šťáva.
Chartreuse
Jeden z nejznámějších a také nejdražších světových likérů, protějšek slavné Benedictine. Originál pochází z prastarého kláštera Chartreux v Grenoblu v jižní Francii, kde byla tamními mnichy přísného řádu Kartusiánů, založeného již roku 1084, výroba proslaveného likéru založena.
Úspěchy Chartreusky pohnuly mnohé výrobce v celém světě k pokusům o docílení dobré napodobeniny. Výsledky byly velmi různé a finanční oběti, které si podobné pokusy vyžádaly, odradily již četné výrobce od dalšího úsilí.
Přece však vzniklo několik velmi dobrých značek, které úspěšně vystihují typickou chuť původní Chartreusky a jsou cenově mnohem přístupnější.
Adjustace a vzhled láhve jsou ovšem přizpůsobovány původnímu vzoru. Místo názvu Chartreuse bývá užíván též název Carthäuser.
Původní francouzská Chartreuse obsahuje asi 56 % lihu, jinak se vyrábí obvykle v síle 40 až 45 %.
Chuť je mírně nasládlá, po požití zvolna hořknoucí. Vyrábí se ve třech druzích a barvách, z nichž nejznámější a nejoblíbenější je Chartreuse zelená. Kromě ní bývá uváděna Chartreuse žlutá, v chuti poněkud odlišná, posléze pak bílá (bezbarvá), která však do obchodu přichází jen zřídka.
Cherry-brandy
Velejemný višňový likér lahodné chuti a ušlechtilého aroma. Nesprávně bývá ztotožňován se známějším likérem Griotte, který je však hustší, sladší a slabší. Kromě toho má Griotte svou typickou chuť a zvláštní aroma.
Podstatou likéru Cherry–brandy je opět čistá višňová šťáva (succus), které obsahuje rovněž 20 až 25 %, nebo macerát (výluh) z čerstvých višní.
Z ostatních přísad je obvyklý (na rozdíl od Griotte) cognac, resp. i jiné lihoviny, posléze pak různé aromatické a kořenité přísady.
Způsob výroby u tohoto likéru je jaksi volnější a každý výrobce se snaží vytvořiti svou vlastní specialitu.
Již sám název Cherry-brandy, což může být přeloženo jako višňová pálenka poskytuje výrobci širší pole působnosti, třebaže není přesný, poněvadž jde o višňový likér.
Název vyvolává mnohdy též klamnou domněnku, že jde o cognac. Budiž zde opakováno, že pod názvem brandy se rozumí nejen tuzemský cognac, ale všeobecně a ve spojení s bližším označením také lihovina jiného druhu, od cognacu odlišná.
Právě tak nelze tento likér zaměňovati s višňovými destiláty (např. italské maraschino), které svým charakterem ovocných destilátů i vzhledem (jsou bezbarvé, nažloutlé nebo růžové) se nápadně odchylují.
Cherry-brandy je tedy pravý višňový likér a jako takový se těší zasloužilé oblibě. Některé světové značky (Luxardo-Zara, holandské Bols a Haering, anglický Krohn Brothers) přicházejí do obchodu jako specialita v cenách značně vysokých.
Stupňovitost Cherry-brandy bývá asi 35 %, hustota je poměrně značná; barvu dává přítomnost pravé višňové šťávy.
Jägermeister
likér německé rodinné firmy Mast, kterážto byla založena v roce 1878 Wilhelmem Mastem a nejprve se zaměřovala na produkci vína.
Později se do rodinného podniku začal zapojovat zakladatelův syn Curt Mast, který měl velkou zálibu a talent na výrobu bylinných extraktů. Po mnoha experimentech sestavil bylinný likér, a jelikož byl sám vášnivým lovcem nazval tento likér Jägermeister.
Likér je vyroben výhradně z přírodních surovin a Curt Mast, jej věnoval všem skutečným lovcům.
Znakem Jägermeisteru se stala hlava majestátního jelena, chránící svoje stádo, – znak hrdosti a ochrany. Kříž, který se nachází mezi parohy jelena, ale symbolizuje ještě jiný příběh. Lovci jménem Hubertus se podle legendy zjevila hlava jelena a přivedla jej k víře v Boha. Svatý Hubert se tak později stal patronem všech lovců.
Ve druhé polovině 20. století, začal Jägermeister pronikat do celého světa. Nejprve do západní Evropy a Spojených států amerických, potom do střední, východní Evropy i Asie.
V současnosti se distribuuje do více než 100 zemí světa a ve světovém žebříčku nejprodávanějších lihovin se nachází na 8. místě. Výroba likéru stále probíhá v sídle rodinného podniku Mast Jägermeister v německém městečku Wolfenbütell.

Všechny díly