Řecká brandy – Metaxa
Metaxa je řecká brandy.
Její chuť je podmanivá a nenapodobitelná. Je příjemně sladká a jemná. Tato brandy je uznávaná jako zcela samostatná jedinečná kategorie mezi zrajícími destiláty.
Obsah alkoholu se pohybuje kolem 38 %.
Výroba, destilace a zrání Metaxy
K výrobě Metaxy se používají sluncem vysušené vinné hrozny tří druhů, které se destilují a zrají minimálně tři roky v sudech z limuzského dubu, počet let je na lahvích označen počtem hvězdiček.
Po skončení procesu zrání se destilát míchá s archivními ročníky muškátových vín a utajovanou směsí bylin. Tato směs pak ještě půl roku zraje. Tím se výrobní proces liší od postupů používaných u klasických brandy.
Na kvalitu a zralost dohlíží Metaxa Master, který musí ovládat několik umění: Vybrat správné destiláty a muškátová vína z ostrova Samos, smíchat je v perfektním poměru a doladit chuť tak, aby Metaxa chutnala stejně skvěle. Umění spojit ve správný čas vinné destiláty, muškátová vína a směs řeckých bylin a koření ovládá jediný člověk na světě – Metaxa Master, Costas Raptis. V každém druhu Metaxy si vychutnáte jinou kombinaci a najdete odlišné chutě a vůně.
Výsledkem je vyzrálý řecký klenot jantarové barvy s vůní pomerančové kůry, čokolády a páleného dubu, s chutí sušeného ovoce, pomerančové kůry a stopy koření. Slunné Řecko v tekuté podobě.
I když byla Metaxa nejprve přirovnávána ke koňaku a později k brandy, není možné ji zařadit.
Dnes je uznávána pro to, čím skutečně je, jedinečným jantarovým destilátem.
Příběh Metaxy
Spyros Metaxa, narozený roku 1848 v Řecku, byl potomkem rodiny obchodníků s hedvábím. Tento dobrodruh a muž s vytříbeným vkusem se rozhodl založit obchod s kvalitním zbožím. Na svých cestách Spyros Metaxa objevoval destiláty a vína z celého světa.
Destiláty v jeho době byly obvykle příliš drsné a chybělo jim aroma a osobitost. Spyros Metaxa toužil vytvořit jedinečný destilát, který bude jemný a zároveň intenzivní, který by byl dobrodružstvím pro všechny smysly.
Obchodník a dobrodruh Spyros Metaxas dlouho dumal a experimentoval nad tím, jak vytvořit jemný a unikátní nápoj a objevuje ten nejjemnější alkohol pod sluncem. Povedlo se mu to v roce 1888, kdy dal světu vůbec první láhev této jedinečné řecké brandy. Začal budovat palírnu.
Svou první palírnu postavil Spyros Metaxa roku 1888 v Pireu, přístavu poblíž Atén. Při kopání základů našel minci bojovníka ze Salamíny, kterou najdete ve znaku každé Metaxy. Z palírny v Aténách začal vyvážet svůj jantarový poklad a položil tak základ řecké legendě.
Po smrti Spyrose nadále o značku pečovala jeho žena Despina, po které nesl jméno sud číslo 2. Netrvalo dlouho a Metaxa si začala budovat své skvělé jméno také mimo své domovské území.
V 60. letech společnost postavila palírnu Kiffisia a položila základy distribuční sítě, která již zásobuje více než 75 zemí světa. Česká republika a Slovensko jsou třetí nejdůležitější trh pro značku Mataxa.
Jedinečnost nápoje Metaxa podtrhuje také fakt, že tento alkoholický nápoj tvoří mezi ostatními zrajícími destiláty zcela zvláštní a unikátní kategorii.
Konzumace Metaxy
Metaxa se na rozdíl od brandy pije vychlazená.
Oblíbená je i s tonikem nebo v různých koktejlech. Servírovací sklo není striktně předepsáno, ale „Napoleónka“ nic nepokazí. Přípustné je dokonce servírování na ledě, ale nejlepší způsob je vychlazená a neředěná.
Dá se pít jak samotná, tak i jako součást různých koktejlů. Populární je například míchaný drink SunTonic, který se skládá z Metaxy, toniku a plátku pomeranče a řezu citronu.
Je také součástí koktejlů Alexander nebo Greek Mojito (řecké Mojito).
Metaxa AEN
V rámci 120-tého výročí založení firmy byla v roce 2008 představena Metaxa AEN, která zrála 80 let v úplně prvním sudu, který byl na zrání použit. Mimochodem AEN není žádná zkratka, je to starořecké slovo a znamená „navždy“. Prodejní cena láhve o objemu 0,7 l byla 1.000 eur a má sběratelský potenciál a předpoklad růstu ceny.
Kontakt
Veškeré informace o toto unikátním destilátu, kompletní portfolio produktů, recepty na koktejly i možnosti exkurze najdete na webových stránkách společnosti.