Rudolf Jelínek – výroba ovocných destilátů 1/2

V tomto článku se podíváme v obrazech na to, jak se vyrábí ovocné destiláty ve společnosti Rudolf Jelínek.

Kvašení

Základem je vyzrálé ovoce – to se pak pomocí šnekového dopravníku přivede k mlýnku. Tady se ovoce mírně naruší tak, aby se usnadnil proces fermentace nebo-li kvašení, ale zároveň se nenarušily pecky. Následně se čerpadlem dopraví do fermentačních tanků, kde kvašení probíhá.

Kvašení („alkoholové“) je proces, při kterém jsou cukry přeměňovány kvasinkami na alkohol. Kvasinky vlastní enzymy, které tuto přeměnu cukrů na alkohol, oxid uhličitý a teplo zajistí. Pod teplotou 10°C se proces kvašení zastavuje, s rostoucí teplotou se také zvyšuje rychlost kvašení, ale výhodnější je raději kvasit pomaleji, jako ideální je považována teplota okolo 15°C, která by měla být stálá.

Alkoholické nápoje vznikající přirozeným kvašením mají obsah alkoholu asi jen 14%. Pro získání vyššího obsahu alkoholu je nutné využít destilace.

Několikanásobnou destilací získáme destilát (70-75%), který se pak musí naředit před stáčením do lahví.

Kapacita kvasných tanků ve společnosti R. Jelínek je 2,7 mil. litrů při naplněnosti tanků na 80%.

Destilace

Jak z kvašeného ovoce získáme pálenku? Destilací!

Princip je jednoduchý – při zahřívání dochází k oddělení alkoholu od ostatních složek kvasu. Poté je vše v rukou zkušených destilatérů, kteří s pomocí nejmodernější techniky vyrábí jemný a voňavý ovocný destilát.

Kolikrát se u Rudolfa Jelínka pálí slivovice? Třikrát. Protože díky tomu lze docílit lahodné chuti a příjemné vůně. A proč je některá slivovice zlatá? Klasická slivovice je čirá.

Mezi produkty společnosti najdete ale i krásně zlatavou slivovici. Čím to? Zraje totiž tři roky v dubových sudech, díky čemuž dostane nejen zlatou barvu, ale i vůni podobnou koňaku či brandy.

Destilační přístroj
  1. Vodookružná vývěva
  2. Zásobník kvasu
  3. Přívod kvasu do kotle
  4. Destilační kotel
  5. Rektifikační kolona
  6. Deflegmátor
  7. Katalyzátor
  8. Chladič
  9. Epruveta
  10. Zásobníky
  11. Odvod výpalků

Všechny díly