Velikonoční zelené pivo na Zelený čtvrtek

Velikonoce jsou nejen významným křesťanským svátkem, ale také obdobím bohatým na tradice. K nim patří nejen vajíčka, pomlázka či mazanec, ale také specifické nápoje.

Velikonoční svátky jsou plné symboliky, radosti a samozřejmě i dobrého jídla a pití. Mezi tradičními zvyky, jako je barvení vajíček či pletení pomlázek patří také několik posledních let i pití zeleného piva, které se stalo oblíbenou formou velikonočních oslav. Většinou se začíná servírovat na Zelený čtvrtek a jeho zásoby jsou jen omezené. Zelené pivo se od klasického chuťově moc neliší, zato barvou ano. Na Zelený čtvrtek se má konzumovat vše, co je zelené. A tak není divu, že tohoto zvyku využily i pivovary a začali své pivo barvit.

Historie velikonočního piva

Tradice vaření speciálních piv spojených s Velikonocemi je velmi dlouhá. Kořeny sahají do středověkých klášterů, v nichž mniši vařili speciální postní piva označovaná jako „doppelbock“ nebo „bock“.

Tato piva byla silnější, bohatší na živiny a mnichům údajně pomáhala přečkat čtyřicetidenní půst. Slavný příklad pochází z Bavorska, kde mniši v klášterním mnichovském pivovaru Paulaner vařili pivo Salvator, jehož tradice přetrvala dodnes.

Na naše území se tradice velikonočních piv před několika lety vrátila zejména díky malým rodinným pivovarům, ke kterým se později přidaly i oblíbené známé značky.

Na rozdíl od původních silných speciálů bývají dnešní velikonoční piva obvykle světlejší, s nižším obsahem alkoholu a svěží chutí, která se dobře snoubí s lehkými jarními pokrmy. Mezi oblíbené ingredience patří jarní byliny, citrusová kůra, med nebo i květy bezu či sedmikrásek.

Zelené pivo jako velikonoční symbol

Jedním z nejznámějších velikonočních piv je zelené pivo, které má své kořeny v Irsku. Je spojováno především s oslavami svátku svatého Patrika, který připadá na 17. březen.

V České republice se stalo populárním především v souvislosti se Zeleným čtvrtkem, kdy by se podle tradice měly konzumovat především zelené pokrmy, a to byly již historicky zejména ty, které obsahují zelené jarní byliny.

Pivovary této tradice využily a začaly vařit zeleně zbarvené pivo. Velikonoční zelené pivo se vyrábí podobně jako klasické, avšak s přidáním speciálních složek, které mu dodávají jeho charakteristickou barvu.

Mezi nejčastěji používané přírodní ingredience patří bylinné extrakty a výluhy z kopřiv, máty či meduňky a dále zelený ječmen.

Některé pivovary experimentují též s extrakty z řas nebo speciálně upravenými kvasinkami, jiné však využívají pouze potravinářská barviva.

Jak se vaří zelené pivo

Základní postup výroby zeleného piva je stejný jako u běžných piv. Specifického zeleného zabarvení se dosáhne až v závěrečné fázi vaření, kdy se do piva přidává ono podstatné barvivo. 

Pivo lze obarvit dvěma způsoby:

Umělé barvivo

  • Při barvení piva se častokrát používají potravinářská barviva, jedná se o snadnější a levnější variantu. Na umělá barviva je také o něco větší spoleh, protože jsou stabilnější a umožňují dosažení přesnějšího odstínu požadované barvy.

Přírodní barviva

  • Odvážnější pivovary používají barviva přírodní. Pro získání zelené barvy se využívají kvašené extrakty z bylin, jako je kopřiva apod. Takové obarvení ale není tak výrazné, proto se mnoho pivovarů uchyluje právě k chemickému způsobu – na druhou stranu spousta sládků ve svém pivu žádnou chemii nechce, proto se marketingové senzaci jménem zelené pivo vyhýbá raději úplně.
  • Zelené pivo vzniká spojením kvalitní vody, ječného sladu, chmele a bylin. Pivo se poté vaří na dva rmuty. Do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy v horké vodě. Zelené pivo se většinou začíná prodávat na Zelený čtvrtek (letos 17. 4. 2025) a v prodeji je jen pár dní, než dojdou zásoby.

Pivovary, které nabízejí zelené pivo

Na Zelený čtvrtek se začalo v mnohých hospodách točit takzvané zelené pivo. Podle tradice se na Zelený čtvrtek jedí zelené potraviny, a pivovary toho využily po svém – uvařily pro tuto příležitost piva s příměsí, která způsobila zelenou barvu. Jenže se většinou jedná o čistou chemii. Některé pivovary se proti tomuto postupu chemickým barvením vymezily, a nabízejí tak velikonoční speciály s normální, běžnou barvou.

Zde je uveden výčet zelených piv:

  • Starobrno – Zelené pivo 13°
  • Černá Hora – Velikonoční Krasličák 14°
  • Pivovar Ježek – Velikonoční Krasličák 14°
  • Hradecký klenot – Zelený ležák 12°
  • Podklášterní pivovar Třebíč – Zelená Karkulka 13°
  • Purkmistr – Svatý Patrik 12°
  • Regent – Jarní zelená 12°
  • Litovel – Zelený Patrik 11°
  • Ferdinand – Zelený ležák 11°
  • Klášterní pivovar Želiv – Poutní Velikonoce 16°
  • Pivovar Rohozec pro své zákazníky navařil Velikonoční 11°
  • Pivovar Nymburk připravuje Velikonoční speciál Postřižiny 11°
  • Pivovar Hubertus z Kácova nabízí Velikonoční speciál 12°
  • Pivovar Chotěboř má k ochutnání Velikonoční ležák 12°
  • Pivovar Dudák ze Strakonic přichystal Velikonoční zelené 12°
  • Beskydský pivovárek pro vás má brčálový Zelený velikonoční speciál ALE 12°
  • Pivovar Padochov připravuje Velikonoční speciál 13°
  • Pivovar Krušnohor vaří na Velikonoce pivo Velikonoční APA 13°
  • Pivovar Chodovar mívá každoročně Mr. Albi Velikonoční speciál 13°
  • Pivovary Lobkowicz mají v nabídce Velikonoční Krasličák zelené nefiltrované 14°
  • Pivovar Krakonoš zve k ochutnávce speciálu Krakonoš 14° Velikonoční

Zelené pivo se nenabízí pouze na čepu, ale také v lahvi. V kamenných obchodech či e-shopech seženete například Velikonoční zelenou 11° od Nachmelené Opice, která je uvařená z českého a bavorského sladu, žateckého chmele a premiantu.

Zelené pivo v lahvi produkuje také pivovar Jarošov (India Pale Lager s americkým chmelem Mosaic a francouzským Barbe Rouge) a Rohozec (jemná jedenáctka uvařená z vody z pískovcových skal Českého ráje).

Velikonoční likéry

Kromě zeleného piva jsou s Velikonocemi spojeny i další tradiční nápoje. V předkřesťanských dobách se na našem území tradičně pily nápoje z medu a prvních jarních rostlin. Tato medovina ochucená kopřivami nebo pampeliškami byla oblíbená pro svou sladkost a povzbuzující účinky.

V českých domácnostech se tradičně objevují též bylinné likéry, často vyráběné podomácku. Základem takovéto „velikonoční kořalky“ bývají jarní bylinky naložené v alkoholu. Tento likér má nejen zahřát, ale podle pověr také pročistit tělo po zimě.

Další nejen vánoční, ale i velikonoční klasikou je vaječný likér. Velmi oblíbený je v Nizozemsku, kde se mu říká Advocaat. Jde o krémový nápoj s bohatou chutí, který se vyrábí z vaječných žloutků, cukru, vanilky a brandy. Jeho konzistence je tak hustá, že se někdy podává lžičkou.

Velikonoční limonády

Ti, kteří dávají přednost nealkoholickým nápojům, si mohou pochutnat na jarních limonádách. Domácí limonáda z mladých kopřiv, citronu a medu je nejen osvěžující, ale podle lidové tradice i zdraví prospěšná.  Další oblíbené varianty velikonočních limonád obsahují též květy bezu či pampelišek.

Velikonoční drinky v zahraničí

S existencí speciálních velikonočních nápojů se setkáme nejen u nás, ale i v zahraničí. V Německu jsou populární silná piva typu bock, která se vaří speciálně pro velikonoční období, v Belgii pivovary vaří velikonoční speciály svých klasických piv s přídavkem rozmanitých koření.

Zajímavý trend je i v USA, kde některé pivovary vyrábějí „easter ale“ s příchutěmi jako vanilka, skořice, nebo dokonce čokoláda jako odkaz na velikonoční sladkosti.

Ve Švédsku je během Velikonoc velmi oblíbený påskmust, nealkoholický nápoj s kořenitými tóny. Ve Velké Británii se s oblibou podává speciální velikonoční punč, který kombinuje různé druhy alkoholu s ovocem a kořením.

Ať už si přiťuknete chlazeným velikonočním pivem, nebo si dopřejete sklenku vaječného likéru, jedno je jisté – Velikonoce bez dobrého pití by nebyly kompletní.

Proč vlastně pít zelené pivo

  • Zelené pivo obsahuje mnoho prospěšných látek, jako jsou antioxidanty, vitamíny a minerály, které pomáhají posilovat imunitu a zlepšovat celkové zdraví.
  • Zelené pivo má jedinečné aroma, které se liší od běžných piv. Při správné přípravě má pivo jemnou sladkou chuť a aroma, které se jen tak nezapomíná.
  • Zelené pivo je unikátní a méně známý nápoj, který se liší od běžných piv. Jeho koupě a vyzkoušení je zajímavým zážitkem pro milovníky piv.
  • Zelené pivo má bohatou historii a tradici, která sahá až do starověku. Jeho výroba a konzumace jsou pevnou součástí tradic mnoha zemí.
  • V kombinaci s kvalitou a chutí, kterou zelené pivo nabízí, je jasné, že si ho stojí za to vyzkoušet. Ať už jste milovníkem piv nebo hledáte něco nového a zajímavého, zelené pivo je skvělou volbou.