Vína k asijským pokrmům 4/5 – Japonsko, Korea a Tchaj-wan
Podávání vhodné odrůdy vína k dobrému jídlu patří ke gurmánským zážitkům. Víno je však potřeba vhodně kombinovat s nabízeným menu. Obecně platí, že víno a jídlo by se mělo především doplňovat v celkové harmonii chuti, barev a vůní.
Existují obecná a tradičně zavedená pravidla pro správné kombinace vína a jídla. Každý člověk má však jiné smyslové vjemy, a proto kombinace jídla a vína nabízí mnoho různých úhlů pohledu. Víno dokáže zvýraznit chuťové a aromatické látky v jídlech. Nalézt vyváženou harmonii a soulad mezi vínem a jídlem není úplně snadný, proto je zde primární doporučené víno k pokrmům podle základních gastronomických menu. Kombinace vína a vhodných pokrmů pro výsledné spojení harmonií chutí.
Japonsko
Japonci pijí ke svým tradičním pokrmům zejména pivo a pak také saké – japonský kvašený nápoj.
Nejlepší víno k sushi
V chuťových profilech japonských jídel jsou dvě hlavní složky. Jsou to dashi (daši – japonský vývar) a citrusové plody. Když se řekne sushi, většinou se jako první vybaví saké, a to právem. Hovorově se saké nazývá japonské rýžové víno a ve skutečnosti má blíže k pivu než k vínu.
Párování vína a japonských jídel
Sushi Kohada a oranžovým vínem
Oranžová vína mají ve srovnání s jinými bílými víny vyšší obsah kyseliny octové. Kohada sushi se připravuje s rýžovým octem, který obsahuje dostatek kyseliny octové. Oranžová vína pomáhají odstranit chuť ryby – fungují jako očista jazyka.
Dragon Roll a Veltlínské zelené
Tato původní rakouská odrůda se po světě moc nepěstuje. Máme štěstí, že u nás ano. Veltlíny mají vysokou kyselinku a chuť bílého pepře, zeleného hrášku, limetky a citronu. Mohlo by se skvěle hodit k Dragon Roll (úhoř, krab, okurka, avokádo, omáčka z úhoře). Ostrá kyselost prořízne bohatost omáčky a lepkavé rýže a zelené chutě se skvěle doplňují s okurkou a avokádem.
California Roll a růžové víno
Růžové víno má jasnou kyselinku a je suché, přičemž v něm převládá červené ovoce a minerály. Představte si jahody macerované na kusu mokré břidlice. Krab a krémové avokádo v kalifornské rolce si přímo říkají o lehké, světlé rosé. A nejlepší tip je růžové víno, které bylo speciálně vytvořen pro párování s asijskými pochoutkami – Asia Blend rosé z rakouského vinařství Weinwurm.
Tekka Maki a Merlot
Toto párování je párováním molekulární harmonie. Když už to bereme hodně chemicky, tak beta-jonon má stejnou sloučeninu jako maliny, mořské řasy a červené odrůdy hroznů Merlot, Syrah a Cabernet Sauvignon. Beta-jonon například výrazně přispívá k typické vůni růží, a to navzdory jeho nízké koncentraci obsažené v jejích květech.
Chopped Scallop Roll a Prosecco
Tyto severoitalské bublinky mají jasnou, broskvovou, citronovou ovocnou esenci, někdy s nádechem sladkosti. Prosecco je vynikajícím doplňkem k rolce z nasekaných hřebenatek. Hřebenatky jsou přirozeně sladké, měkké a jemné. Krémová rolka z nasekaných hřebenatek, která se někdy připravuje i pikantně, si přímo říká o sladký nádech a vysokou kyselost, která prořízne její šťavnatost.
Ebi Fry a Muscadet
Z chemického hlediska má Muscadet vyšší obsah kyseliny mléčné oproti nižšímu obsahu kyseliny jantarové. Zajímavé je, že krevety mají také vysoký poměr kyseliny mléčné a nízký poměr kyseliny jantarové. Pokud využijete párování stejných kyselin s víny a potravinami, bude to jedinečné a přesné párování.
Další vína, která se hodí k sushi
- Gavi: Piemontské víno vyrobené z hroznů odrůdy Cortese má vysoký obsah kyselin a broskvovou, květinovou vůni. Vyzkoušejte ho k tradičnímu sashimi.
- Chablis: Chardonnay v severním Burgundsku roste na kimmeridských jílovitých půdách, které jsou doslova rozdrcenými mušlemi z období jury.
- Muscadet Sèvre et Maine: Je to víno s nízkým obsahem alkoholu, vysokým obsahem kyselin, vážně minerální a slané (drsné). Další perfektní volba pro sashimi.
- Assyrtiko: Řecký poloaromatický hrozen ze Santorini se skvěle hodí k mořským plodům a vyniká tóny citrusové kůry, bílých květů a včelího vosku. V úvahu přichází žlutý ocas, který se k němu výborně hodí.
Korea
Korejská kuchyně zachycuje podstatu ročního období a uchovává ji. Příprava ingrediencí je jednoduchá a zároveň se zvýrazňují chutě díky zapojení prvků fermentace, které zvýrazňují umami. Navzdory obecnému přesvědčení, že korejská jídla jsou ostrá, bych úplně nesouhlasila. V Korei jsem nikdy nebyla, ale do korejské restaurace v Benediktské jsem párkrát zavítala. Vše záleží na vyváženosti. Když je v jídle koření, musí být také sladké nebo kyselé, aby byla celková chuť vyvážená.
Párování vína a korejských jídel
Korejské smažené kuře a šampaňské
Jedná se o dokonalé párování. Levné obyčejné jídlo a dokonalé francouzské bublinky. Představte si, že přijdete z práce a dáte si smažené kuře s výbornou BBQ omáčkou a se šampaňským. Samozřejmě je můžete nahradit levnější variantou, třeba sektem.
Bibimbap a Gamay (Beaujolais)
Korejský bibimbap (v překladu míchaná rýže) obsahuje zeleninu smíchanou s rýží a gochujangem (pasta z červené papriky). Hvězdné jídlo korejské kuchyně je vlastně večeře „co dům dal“. Rýži se zeleninou můžete doplnit i plátky syrového nebo vařeného masa, tofu, místo volského oka přidat omeletu. Gamay je často přehlížená odrůda, ale je tak všestranná a vhodná k jídlu. Jasné a bohaté červené ovoce s parfémovanými květinovými tóny vyvažuje pikantnost gochujangu a toto středně plné víno se příjemně nese celým pokrmem.
Samgyeopsal (grilovaný vepřový bůček) a Sangiovese
Samgyeopsal zasnubte s vínem, které má dostatečně tělnatou konzistenci a mírné třísloviny, které dokážou protnout bohatost vepřového bůčku. Doporučuje se Sangiovese, Brunello di Montalcino nebo Chianti Classico.
Jukhoe a Nebbiolo
Yukhoe je syrové hovězí maso marinované s asijskou hruškou, sójovou omáčkou, česnekem a sezamovým olejem, které je pak na povrchu doplněno syrovým žloutkem. Tento pokrm má podobnost s carne cruda (tatarským biftekem ve stylu Piedmonte) a hodí se k němu odrůda Nebbiolo.
Tchaj-wan
Na Tchaj-wanu převládají sladké a slané chutě s trochou koření na jihu. Tchaj-wan byl ovlivněn kulturami Hokkien, Cantonese, Hakka a Japonska, takže kuchyně je pestrá a aromatická s použitím sójové omáčky, česneku, zázvoru a fermentovaných omáček. Mnoho lidí si myslí, že k tchajwanským pokrmům z mořských plodů se nejlépe hodí suchá bílá nebo šumivá vína. Ve skutečnosti však omáčky a způsoby vaření mořské plody proměňují. Pokud se použije sójová omáčka nebo těžká kořeněná omáčka, často se k nim lépe hodí červené víno s lehkým tělem nebo víno s vyšší kyselinkou.
Příklady párování vína a tchajwanských jídel
Xiaolongbao (knedlíčky vařené v páře) a Pinot Noir
Xiaolongbao je snad nejznámějším pokrmem z Tchaj-wanu, obvykle se jí se sójovou omáčkou, octem a plátky zázvoru. Pinot Noir se vyznačuje červeným ovocným aroma s lehkým, ale vyváženým tělem a jasnou kyselostí a bude výbornou kombinací.
Kuře se třemi poháry a černá královna
Three Cup Chicken se dobře snoubí s odrůdou Black Queen, místní odrůdou na Tchaj-wanu. Víno vykazuje velmi intenzivní chuť černého ovoce s vysokou kyselinku. Víno se dokáže snoubit s cukrem a tukem z každého pokrmu a jasná řízná kyselinka dokáže proříznout mastné pokrmy a pročistit chuťové buňky.
Krab z červeného moře vařený v páře a Vin Jaune (Savagnin)
Zima je na Tchaj-wanu krabí sezónou a vyzrálé žluté víno Vin Jaune nebo Château Chalon odhaluje některé kvasnicové vůně jako sušenky nebo sýr a víno se vždy dobře páruje s plně umami mořskými plody. Také kyselinka dokáže krásně proříznout bílkoviny kraba.
Ananasový koláč a Marsala
Ananasový koláč je jedním z nejznámějších suvenýrů na Tchaj-wanu a skvěle se hodí k místnímu fortifikovanému sladkému vínu světové úrovně. Víno Formosa ve stylu italské Marsaly z vinařství Shu-Sheng Leisure Domaine v tchajwanském Tchaj-čungu získalo v roce 2019 zlatou medaili na mezinárodní degustační soutěži ve Francii. Pokud budete mít někdy to štěstí a navštívíte Tchaj-wan, toto víno musíte ochutnat.
Všechny díly
- Vína k asijským pokrmům 1/5 – Thajsko – ALKOHOL DRINK
- Vína k asijským pokrmům 2/5 – Čína – ALKOHOL DRINK
- Vína k asijským pokrmům 3/5 – Vietnam a Indie – ALKOHOL DRINK
- Vína k asijským pokrmům 4/5 – Japonsko, Korea a Tchaj-wan – ALKOHOL DRINK
- Vína k asijským pokrmům 5/5 – Indonésie, Singapur, Malajsie, Filipíny a Kambodža – ALKOHOL DRINK