Vína k asijským pokrmům 1/5 – Thajsko

Podávání vhodné odrůdy vína k dobrému jídlu patří ke gurmánským zážitkům. Víno je však potřeba vhodně kombinovat s nabízeným menu. Obecně platí, že víno a jídlo by se mělo především doplňovat v celkové harmonii chuti, barev a vůní.

Existují obecná a tradičně zavedená pravidla pro správné kombinace vína a jídla. Každý člověk má však jiné smyslové vjemy, a proto kombinace jídla a vína nabízí mnoho různých úhlů pohledu. Víno dokáže zvýraznit chuťové a aromatické látky v jídlech. Nalézt vyváženou harmonii a soulad mezi vínem a jídlem není úplně snadný, proto je zde primární doporučené víno k pokrmům podle základních gastronomických menu. Kombinace vína a vhodných pokrmů pro výsledné spojení harmonií chutí.

O asijské kuchyni

Asijská kuchyně zahrnuje celou škálu chutí od sladké, pálivé, kyselé, slané, hořké až po umami – přičemž mnoho pokrmů kombinuje několik chutí najednou. Rozsáhlost asijské kuchyně a nekonečně mnoho kombinací mohou být pro mnohé zvláštní, pokud zvažují, jak lze asijské chutě kombinovat s vínem.

Thajsko

Snoubení vína s thajským jídlem není jednoduchý úkol. Slané, sladké, kyselé a pikantní, to vše v dokonalé harmonii. Thajská kuchyně je jedinečná.

To, co patří do vašeho oblíbeného Pad Thai nebo thajského kari, není náhodná sestava ingrediencí. Je to složitá, velmi dobře promyšlená směs starobylého koření a směsice různých ingrediencí.

Jako univerzální víno k thajským jídlům se doporučuje suchý Ryzlink rýnský

Nejlepší volba je Ryzlink rýnský. Pokud je thajská kuchyně především o harmonii, je suchý Ryzlink rýnský vítaným partnerem tohoto gastro zážitku. K thajské kuchyni je přímo dokonalý: dynamická chuť tropického ovoce s kyselinkou a sladkostí meruněk, která přebije koření. Existují dokonce Ryzlinky, které mají v buketu jasmín. Pokud jste navíc citliví na horko, nízký obsah alkoholu v krvi zajistí, že se oheň ve vašich ústech nevymkne kontrole. Ano, dávejte si pozor na obsah alkoholu a množství chilli.

Rulandské šedé je univerzální volba

Rulandské šedé (Pinot Gris/Pinot Grigio) je vhodnou alternativou k Ryzlinku rýnskému. Má méně intenzivní chuť tropického ovoce a jemnější kyselinku. Hledejte víno, které má kořeněné tóny hřebíčku a zázvoru a dlouhý, lechtivý závěr. To většinou bývají Burgundy z Alsaska.

K chilli se nejlépe hodí Veltínské zelené

Lehké, pikantní a kyselé jídlo si zaslouží lehké, pikantní a kyselé víno. Mimochodem, Veltlín se nejlépe hodí k oblíbenému thajskému jídlu Pad Thai.

Chenin Blanc je správná volba

Vína z odrůdy Chenin Blanc, která jsou ve své podstatě sladká a mají středně vysokou kyselinku, byla snad zrozena pro kombinaci s thajskou kuchyní. Hledejte suchý nebo polosuchý Chenin, abyste dosáhli obzvláště chutné kombinace.

Bílé víno Grenache Blanc

Chuť asijské hrušky, nezralého manga, limetkové kůry a citronové trávy dělá z tohoto vína vynikající kombinaci s thajskými pokrmy. Jen si dejte pozor na obsah alkoholu. Často je 13-15 % a způsobí, že kapsaicin v chilli papričkách bude pálit mimořádně jasně. Z jídla budete mít tedy velmi intenzivní pocit a nezapomenutelný zážitek.

Šumivé růžové víno

Šumivé růžové víno je vhodné párovat s jedním konkrétním pokrmem – thajskými závitky. Ale toto šumivé víno, které je plné ovoce a lehké sladkosti se skvěle hodí ke všem druhům oblíbených thajských jídel.

Rulandské modré a Zweigeltrebe

Ovocnost a kyselinka se neomezují jen na bílá vína. Pokud nesnesete žádné z výše uvedených, Rulandské modré bude ta správná volba.

A pak je zde ještě Zweigeltrebe. Lehké rakouské červené pikantní víno s charakterem, který uhasí žízeň a bude k thajským pokrmům moc dobré.

S víny, jako je Ryzlink rýnský, Grüner Veltliner, Chenin Blanc, šumivé růžové a Rulandské modré, je těžké udělat chybu. K thajským pokrmům se hodí všechna.

Příklady párování thajských pokrmů s víny

Pad Thai a Riesling

Tyto sladkokyselé nudle není třeba představovat. Objednejte si je s klasickým německým suchým Ryzlinkem a zažijete nezapomenutelný gurmánský zážitek. Můžete experimentovat i s rýnskými víny – Halbtrocken a Feinherb a uvidíte, jaká kombinace vám bude vyhovovat. Další alternativou je oranžové víno, které se skvěle snoubí s omáčkou Pad Thai, která se vyrábí hlavně z tamarindu.

Pad See Ew a Rulandské modré

K tomuto jídlu s širokými nudlemi a chutí umami si dejte červené víno. Rulandské modré má tu správnou kombinaci elegance a svěžesti, která doplní tuto pikantnější alternativu Pad Thai. Rulandské modré, zejména to z Nového světa, se hodí i k různým druhům thajského kari. A trochu si ho vychlaďte.

Červené kari, zelené kari a Tramín červený

Tyto dva různé druhy kari mají tradičně stejný základ z kokosového mléka, přičemž klíčovým rozlišovacím prvkem je barva chilli papriček. I když se mohou lišit v koření, neliší se ve vůni. Kde je vůně, tam musí být Gewürztraminer. Další variantou je Muškát, který je také aromatický, například Muscateler 

Massaman Curry a Carignan

Je to sice thajské kari, ale v ničem si nezadá se svými červenými a zelenými příbuznými. S přísadami, jako je mrkev a brambory, a kořením, jako je kardamon, skořice a kmín, potřebuje toto bohaté kari trochu svalnatější víno. Odrůda Carignan je pro tento úkol více než vhodná.

Thajské jarní závitky (smažené) a šumivé rosé

Křupavost a bublinky tvoří pekelně dobrou úderku. Růžové šumivé víno dodá lahodné zeleninové náplni správné množství ovoce a sladkosti.

Thajské čerstvé závitky a Torrontés

Díky větší svěžesti a křupavé zelenině zkuste argentinské víno Torrontés. Sladce vonící, ale sušší, než byste očekávali, je tou správnou kombinací, kterou k této zdravé variantě závitků chcete.

Thajská smažená rýže (Kao Pad) a šampaňské či sekt Brut

Sáhněte po nejlepší vhodné kombinaci – minerálním a suchém sektu. Vyzkoušejte odrůdový sekt z Ryzlinku. Pokud chcete opravdu dekadentní kombinaci (obyčejné jídlo a neobyčejné pití), tak doporučuji šampaňské úplně bez cukru, tedy Brut Nature, Brut Zéro nebo Zéro Dosage.

Polévka Tom Yum a Grenache Blanc

Citronová tráva, kafrové limetky, galangal. To vše obsahuje polévka Tom Yum, ke kterému se výborně hodí chuťový profil Grenache Blanc. Je těžké párovat vína se složitými, kořeněnými pokrmy, ale Grenache Blanc a Tom Yum, to je dokonalá kombinace. Napijte se, ochutnejte polévku a pak se připravte, protože jste na expresní cestě do města chutí, kde právě teď bydlíte jenom vy. Dávejte si pozor na obsah alkoholu. Grenache Blanc mívá 13-15 % a v kombinaci s pikantní polévkou Tom Yum vám bude hořet pusa. Grenache Blanc není víno, které běžně koupíte. Pokud ho nemáte, vyzkoušejte Chardonnay nebo Ryzlink rýnský, které jsou skvělou alternativou.

Thajské BBQ a Malbec

Kouř a náznaky sladkosti ze sójové omáčky, ústřicová omáčka v marinádě, plus dřevěné uhlí a plamen – to je nebeská kombinace s Malbecem.

Salát ze zelené papáji a Veltlínské zelené

Sladkokyselé. Ovocné a pikantní. Křupavé. Salát ze zelené papáji (neboli Som Tum) je ukázkou toho, v čem spočívá kouzlo thajské kuchyně. U tohoto jídla si vychutnáte každý detail. Ryzlink rýnský, je k tomuto salátu ohromující, ale chuť nezralého ovoce ve Veltlínu je k tomuto salátu mnohem lepší. O tolik lepší, že si chce objednat další porci a pořád se k této dvojici vracet.

Mango Sticky Rice a Ryzlink rýnský

Oblíbený thajský dezert ze sladkého manga a krémové rýže má vynikajícího partnera pro párování: polosladký nebo sladký Ryzlink rýnský. Očekávejte vůni citronu, zázvoru a jasmínu a povzbuzující kyselost. Dokonce bych se nebála si k tomu dát ledové víno – Ryzlink rýnský.

Všechny díly