Víno a jídlo 1/2

Podávání vhodné odrůdy vína k dobrému jídlu patří ke gurmánským zážitkům. Víno je potřeba nejen správně skladovat a servírovat, ale především vhodně kombinovat s nabízeným menu.

Obecně platí, že víno a jídlo by se mělo především doplňovat v celkové harmonii chuti, barev a vůní. Správně zvolenou kombinací vína a jídla dojde k umocnění chutí obou složek.

Existují pouze obecná a tradičně zavedená pravidla pro správné kombinace vína a jídla. Každý člověk má však jiné smyslové vjemy, a proto kombinace jídla a vína nabízí i mnoho různých pohledů. Kombinace by měla být pro každého stolovníka spíše experimentem vlastní chuti tak, aby vynikla chuť vína i podávaného pokrmu. Výběr vhodného vína k podávanému jídlu je spíš věcí vlastního vkusu.

Důležitým aspektem pro výběr vhodného vína není pouze barva vína, ale i jeho odrůda, způsob sklizně, vyzrálost a teplota podávání. Další významným faktorem je úprava jídla, výběr surovin, kořeněnost jídla, přílohy, celková skladba menu a další. Víno dokáže zvýraznit chuťové a aromatické látky v jídlech. Víno a jídlo je hlavní součástí slavnostní tabule a musí se vzájemně doplňovat.

Nalézt vyváženou harmonii a soulad mezi vínem a jídlem není snadné. Zavedený vzorec červené víno = tmavé maso, bílé víno = ryba, lehká jídla = lehká vína, vydatná jídla = vyzrálejší vína je velmi obecný.

Výběr vhodných druhů vín a odrůd k jednotlivým menu

Nejedná se o úplný výčet, ale o příklady vhodných kombinací, pokud se jimi budete řídit, nemůžete šlápnout úplně vedle. 

Předkrmy – studené pokrmy

  • Předkrmy z hovězího masa – červená vína s vyšším obsahem kyselin (Frankovka, André).
  • Zeleninové saláty – bílá, lehká vína s jemným aroma (Aurelius, Sauvignon).
  • Slaný zákusek a pečivo – bílá suchá vína a šumivá vína.
  • Sladký zákusek, moučník – sladká vína (Tramín, Ryzlink rýnský).
  • Paštiky, šunka, studená masa – suchá bílá a růžová vína, lehká červená vína.
  • Lehké neutrální předkrmy – lehká bílá vína výraznějšími kyselinami (Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský).
  • Výraznější předkrmy – lehká, kořenitá, aromatická vína (Müller Thurgau).
  • Pikantní klobásy a uzeniny – mladší červená vína s vyšším obsahem kyselin (Frankovka, André).

Předkrmy – plody moře

Kaviár – bílá vína (Chardonnay).
Krabí nebo krevetový koktejl – suchá bílá vína (Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Rulandské šedé).
Sushi – bílá suchá a svěží vína (Sauvignon, Veltlínské zelené).

Polévky

  • Drůbeží polévky – bílá vína (Müller Thurgau).
  • Hovězí polévky – zralá bílá vína (Neuburské).
  • Zeleninové polévky – růžové a svěží bílé víno (Müller-Thurgau, Sylvánské, Veltlínské zelené).
  • Rybí polévky – bílá vína (Rulandské bílé).
  • Zvěřinové polévky – plná červená vína s vyšší kyselinou (Frankovka, Svatovavřinecké).
  • Bílé zahuštěné a krémové polévky – bílá vína (Sylvánské zelené, Neuburské, Rulandské bílé)
  • Mastné vývary – zralá růžová vína nebo plnější vína červená.

Všechny díly