Víno a jídlo 2/2

Sýry

  • Sýry tvrdé typu Čedar, Parmazán, Primátor – červená vína (Frankovka, Modrý Portugal), svěžejší bílá vína (Veltlínské zelené).
  • Sýry s bílou plísní typu Hermelín – červená vína (André, Cabernet Sauvignon, Frankovka) nebo lehká bílá vína Rulandské šedé.
  • Sýry s modrou plísní typu Niva – červená výběrová vína.
  • Sýry měkké – bílá sladší vína.
  • Sýry tavené – lehká bílá suchá nebo růžová vína (Ryzlink vlašský).
  • Sýry kozí, ovčí a pařené – výrazná a svěží bílá vína (Sauvignonem, Chardonnay, Müller Thurgau, Sylvánské, Veltlínské zelené).
  • Sýry s tmavou plísní – plná výběrová červená vína.
  • Sýry zrající a výrazné – plná červená vína s vyšší tříslovinou.

Ryby

Velmi důležitá je zvolená úprava ryb. Obecně platí, že k jemným rybám podáváme lehčí bílá vína, k rybám tučnějším pak bílá vína zralejší a plnější.

  • Ryby mořské – bílá vína (Chardonnay, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský).
  • Ryby sladkovodní – bílá vína (Ryzlink vlašský, Aurelius).
  • Ryby vařené a dušené – bílá vína přívlastková kabinetní.
  • Ryby uzené – bílá vína pozdní sběr.
  • Ryby smažené – plnější bílá vína (Ryzlink rýnský).
  • Ryby grilované – zralá bílá vína (vhodná jsou i lehká vína červená).

Drůbeží masa

  • Drůbeží (kuřecí a krůtí) masa – lehce aromatická bílá vína (Pálava, Chardonnay).
  • Krocan – k bílému masu bílá vína, k červenému masu červená vína (Modrý portugal, Rulandské modré).
  • Grilované kuře – bílá i červená vína (Merlot).
  • Kuřecí maso na asijský způsob – bílá vína (Ryzlink rýnský).
  • Pečená kachna a husa – vyzrálá červená vína (Frankovka, Svatovavřinecké).

Tmavá masa

Obecná zásada pro podávání vína k tmavým masům: čím tmavší je maso, tím zralejší a plnější červené víno. K tučnějším masům podáváme mladší červená vína s vyšším obsahem tříslovin.

  • Pečená nebo dušená hovězí masa – červená vína (Cabernet Sauvignon).
  • Hovězí steak – vyzrálá a plná červená vína (Cabernet Sauvignon).
  • Vepřového masa – mladá nebo plná červená vína (Modrý portugal).
  • Telecí masa – chlazená vína.
  • Jehněčí masa – především zralá červená vína (Rulandské modré, Svatovavřinecké), růžová vína (Zweigeltrebe).
  • Skopová masa – červená vína s bohatou tříslovinou.
  • Zvěřina – červená vína (Cabernet Sauvignon, Frankovka, Svatovavřinecké, Rulandské modré).

Všechny díly