Výběr vína k celému menu

Když už chceme podávat k dobré večeři dobré víno, měli bychom vědět, jaké. Víme, že víno by mělo být kvalitní. Jaká odrůda se ale hodí ke grilovanému masu, těstovinám a čím zapít ovocný dort?

V zásadě platí velmi jednoduché pravidlo. K těžkým jídlům podáváme těžká vína a k lehkým jídlům podáváme lehká vín a. Podívejme se postupně na všechny tři hlavní chody.

Toto je ovšem pouze všeobecné doporučení, které vyhovuje naprosté většině konzumentů a je prověřené. Stejné doporučení by vám pravděpodobně sdělil každý profesionální sommeliér.

Ovšem záleží především na vaší chuti a vašich oblíbených pokrmech. Výsledkem by vždy měla být harmonická kombinace, ovšem taková, jaká právě vám chutná a vyhovuje. Proto se jedná pouze o doporučení, nikoliv dogma.

Předkrmy

Jako předkrm se podávají lehká jídla typu chřest, ke kterému se nejlépe hodí Chardonnay nebo německý Ryzlink, tedy lehká bílá vína.

Červené by mohlo celou chuť předkrmu přebít. Obsah alkoholu by neměl překročit 12 procent.

Těžší červená vína podáváme k masovým předkrmům jako klobásky a paštiky. Dobrá je třeba Frankovka s nižším obsahem kyselin.

Hlavní jídla

Většina lidí si k hlavnímu jídlu vybere suché víno, protože nemá výraznou chuť a podporuje chuť k jídlu. Hledejte vína s podobnými vlastnostmi, jako ostatní suroviny.

Kyselejší omáčky se žádají vína s vyšším obsahem kyselin.

Můžete ale jít i druhou cestou a hledat vína, která naopak zjemní chuť hlavního jídla. Výrazné omáčky se slanou chutí můžete kombinovat se sladším vínem.

Vepřové maso je dobré podávat s mladým červeným vínem s nižším obsahem kyselin.

Výrazná bílá vína zase doplňují drůbeží maso. Pro ryby a plody moře vybíráme jemná vína, tedy klidně i růžová.

Dezerty a sýry

U sladkých zákusků je to celkem jednoduché. Hodí se k nim výrazná sladká vína.

Stejně jednoduchý se zdá být i výběr vína k sýrům. Je obecně známo, že k sýrům je skvělé červené víno.

Když je sýr velmi výrazně aromatický, vyberte raději zemité suché víno.

Pokud používáte víno jako ingredienci při přípravě pokrmů, je většinou to samé víno ideální i pro servírování.

Obecně je důležité se ve finále spolehnout na vlastní chuť. Pokud milujete sladká vína, dejte si je klidně i k vepřovému.

Konkrétní příklady párování vína a jídla

  • zeleninový salát – lehká nebo šumivá vína
  • šunková rolka – výrazné bílé víno
  • paštika – plné bílé víno
  • volské oko – šumivé víno
  • zeleninová polévka – růžové víno
  • mastná polévka – plné červené víno
  • pstruh – Ryzlink vlašský, Muller Thurgau,
  • štika – šumivé víno
  • kapr smažený – Rulandské bílé
  • grilované kuře – Rulandské bílé
  • smažené kuře – Veltlínské zelené
  • guláš – Modrý Portugal
  • bažant – Svatovavřinecké
  • divočina, srnčí – Frankovka
  • ořechový zákusek – Muškátová vína
  • ovocný zákusek – Tokajská vína
  • čokoláda a zmrzlina – bez vína
  • kozí sýr – Tramín, Sauvignon
  • tvrdé sýry – bílá vína
  • sýrová pěna – šumivé víno