Domácí krémové likéry 2/2 – Perníkový, vanilkový, kakaový a kávový

Pokračujeme druhým dílem v článku o recepturách na domácí krémové likéry. Nebudete se již zdržovat žádným úvodem, ten najdete v prvním díle článku a půjdeme rovnou k recepturám.

První díl najdete zde – Domácí krémové likéry 1/2 – Mandlový a kokosový likér – ALKOHOL DRINK.

3. Domácí perníkový likér

Ingredience potřebné pro výrobu perníkového likéru

Rozpis surovin je cca na 1 litr likéru.

  • 1 plechovka kondenzovaného slazeného karamelizovaného mléka
  • 250 ml alkoholu, nejlépe rumu
  • 250 ml trvanlivé smetany
  • 100 ml vody
  • Jedno balení koření do perníku

Postup práce při výrobě perníkového likéru

  1. Nejprve vařící vodou vypláchněte láhve na likér i s uzávěry a nechte je vychladnout.
  2. Vodu svařte s kořením a nechte nejlépe několik desítek minut povařit, aby koření pustilo silice.
  3. Kořeněný rozvar nechte vychladnout.
  4. Koření pečlivě odstraňte, pokud používáte drcené, je potřeba jej přecedit, nejlépe se na to hodí papírový filtr na kávu.
  5. Do mixéru dejte kondenzované zkaramelizované slazené mléko.
  6. Přidejte alkohol, smetanu a kořeněný rozvar.
  7. Zapněte mixér na nejvyšší rychlost.
  8. Rozmixujte vše na homogenní směs.
  9. Přelijte do čistých lahví a uzavřete vhodným uzávěrem.

4. Domácí vanilkový likér

Ingredience potřebné pro výrobu vanilkového likéru

Rozpis surovin je cca na 1 litr likéru.

  • 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
  • 250 ml alkoholu, nejlépe rumu
  • 250 ml trvanlivé smetany
  • Vanilkový lusk

Postup práce při výrobě vanilkového likéru

  1. Nejprve vařící vodou vypláchněte láhve na likér i s uzávěry a nechte je vychladnout.
  2. Kořeněný rozvar nechte vychladnout.
  3. Do mixéru dejte kondenzované slazené mléko.
  4. Přidejte alkohol a smetanu.
  5. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, špičkou nože vnitřek vyškrábněte a přidejte do mixéru.
  6. Zapněte mixér na nejvyšší rychlost.
  7. Rozmixujte vše na homogenní směs.
  8. Přelijte do čistých lahví a uzavřete vhodným uzávěrem.

Poznámka

  • Zbytek vanilkového lusku rozhodně nevyhazujte, je to stále cenná surovina, postačí vám k ochucení několika kilogramů cukru, pokud ho uzavřete společně s nasekaným luskem do láhve a občas protřepete, snadno si tak doma vyrobíte vanilkový cukr, popřípadě ho můžete vložit macerovat do láhve vodky a vyrobíte si tak domácí vanilkovou vodku.

5. Domácí kakaový likér

Ingredience potřebné pro výrobu kakaového likéru

Rozpis surovin je cca na 1 litr likéru.

  • 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
  • 250 ml alkoholu, nejlépe rumu
  • 250 ml trvanlivé smetany
  • Dvě polévkové lžíce hořkého kakaa

Postup práce při výrobě kakaového likéru

  1. Nejprve vařící vodou vypláchněte láhve na likér i s uzávěry a nechte je vychladnout.
  2. Do mixéru dejte kondenzované slazené mléko.
  3. Přidejte kakao.
  4. Přidejte alkohol a smetanu.
  5. Zapněte mixér na nejvyšší rychlost.
  6. Rozmixujte vše na homogenní směs.
  7. Přelijte do čistých lahví a uzavřete vhodným uzávěrem.

6. Domácí kávový likér

Ingredience potřebné pro výrobu kávového likéru

Rozpis surovin je cca na 1 litr likéru.

  • 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
  • 250 ml alkoholu, nejlépe rumu
  • 250 ml trvanlivé smetany
  • Tři polévkové lžíce instantní kávy

Postup práce při výrobě kávového likéru

  1. Nejprve vařící vodou vypláchněte láhve na likér i s uzávěry a nechte je vychladnout.
  2. Do mixéru dejte kondenzované slazené mléko.
  3. Přidejte alkohol a smetanu.
  4. Přidejte instantní kávu.
  5. Zapněte mixér na nejvyšší rychlost.
  6. Rozmixujte vše na homogenní směs.
  7. Přelijte do čistých lahví a uzavřete vhodným uzávěrem.

Všechny díly