Domácí krémové likéry 2/2 – Perníkový, vanilkový, kakaový a kávový
Pokračujeme druhým dílem v článku o recepturách na domácí krémové likéry. Nebudete se již zdržovat žádným úvodem, ten najdete v prvním díle článku a půjdeme rovnou k recepturám.
První díl najdete zde – Domácí krémové likéry 1/2 – Mandlový a kokosový likér – ALKOHOL DRINK.
3. Domácí perníkový likér
Ingredience potřebné pro výrobu perníkového likéru
Rozpis surovin je cca na 1 litr likéru.
- 1 plechovka kondenzovaného slazeného karamelizovaného mléka
- 250 ml alkoholu, nejlépe rumu
- 250 ml trvanlivé smetany
- 100 ml vody
- Jedno balení koření do perníku
Postup práce při výrobě perníkového likéru
- Nejprve vařící vodou vypláchněte láhve na likér i s uzávěry a nechte je vychladnout.
- Vodu svařte s kořením a nechte nejlépe několik desítek minut povařit, aby koření pustilo silice.
- Kořeněný rozvar nechte vychladnout.
- Koření pečlivě odstraňte, pokud používáte drcené, je potřeba jej přecedit, nejlépe se na to hodí papírový filtr na kávu.
- Do mixéru dejte kondenzované zkaramelizované slazené mléko.
- Přidejte alkohol, smetanu a kořeněný rozvar.
- Zapněte mixér na nejvyšší rychlost.
- Rozmixujte vše na homogenní směs.
- Přelijte do čistých lahví a uzavřete vhodným uzávěrem.
4. Domácí vanilkový likér
Ingredience potřebné pro výrobu vanilkového likéru
Rozpis surovin je cca na 1 litr likéru.
- 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
- 250 ml alkoholu, nejlépe rumu
- 250 ml trvanlivé smetany
- Vanilkový lusk
Postup práce při výrobě vanilkového likéru
- Nejprve vařící vodou vypláchněte láhve na likér i s uzávěry a nechte je vychladnout.
- Kořeněný rozvar nechte vychladnout.
- Do mixéru dejte kondenzované slazené mléko.
- Přidejte alkohol a smetanu.
- Vanilkový lusk podélně rozřízněte, špičkou nože vnitřek vyškrábněte a přidejte do mixéru.
- Zapněte mixér na nejvyšší rychlost.
- Rozmixujte vše na homogenní směs.
- Přelijte do čistých lahví a uzavřete vhodným uzávěrem.
Poznámka
- Zbytek vanilkového lusku rozhodně nevyhazujte, je to stále cenná surovina, postačí vám k ochucení několika kilogramů cukru, pokud ho uzavřete společně s nasekaným luskem do láhve a občas protřepete, snadno si tak doma vyrobíte vanilkový cukr, popřípadě ho můžete vložit macerovat do láhve vodky a vyrobíte si tak domácí vanilkovou vodku.
5. Domácí kakaový likér
Ingredience potřebné pro výrobu kakaového likéru
Rozpis surovin je cca na 1 litr likéru.
- 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
- 250 ml alkoholu, nejlépe rumu
- 250 ml trvanlivé smetany
- Dvě polévkové lžíce hořkého kakaa
Postup práce při výrobě kakaového likéru
- Nejprve vařící vodou vypláchněte láhve na likér i s uzávěry a nechte je vychladnout.
- Do mixéru dejte kondenzované slazené mléko.
- Přidejte kakao.
- Přidejte alkohol a smetanu.
- Zapněte mixér na nejvyšší rychlost.
- Rozmixujte vše na homogenní směs.
- Přelijte do čistých lahví a uzavřete vhodným uzávěrem.
6. Domácí kávový likér
Ingredience potřebné pro výrobu kávového likéru
Rozpis surovin je cca na 1 litr likéru.
- 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
- 250 ml alkoholu, nejlépe rumu
- 250 ml trvanlivé smetany
- Tři polévkové lžíce instantní kávy
Postup práce při výrobě kávového likéru
- Nejprve vařící vodou vypláchněte láhve na likér i s uzávěry a nechte je vychladnout.
- Do mixéru dejte kondenzované slazené mléko.
- Přidejte alkohol a smetanu.
- Přidejte instantní kávu.
- Zapněte mixér na nejvyšší rychlost.
- Rozmixujte vše na homogenní směs.
- Přelijte do čistých lahví a uzavřete vhodným uzávěrem.
Všechny díly