Charakteristika odrůd vína 2/2 – Modré
Charakteristika vín
Červená vína
Agni
kříženec (André x Irsai Oliver).
Alibernet
kříženec (Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon)
André
kříženec Frankovky a Svatovavřineckého. Víno je tvrdé, potřebuje delší ležení.
Cabernet Sauvignon
Vína mají bohatý obsah taninu a antokyanů, ale i kyselin. Teprve při zrání vína na sudech barrique a po dlouhodobém uložení na lahvích se objevují nejvzácnější tóny zralosti a plnosti červeného vína.
Frankovka
Patří k vysoce ceněným odrůdám produkujícím kvalitní vína vhodná k archivaci v lahvích nebo v sudech typu barique. Pro své časné rašení a pozdnější zrání vyžaduje teplejší polohy. Vína jsou charakteristická svojí hloubkou, tříslovinou a nasládlou zemitostí vyváženou vyšším stupněm kyselin. Díky těmto atributům může víno zrát několik let v lahvích.
Vyznačuje se rubínovou barvou, jemným sametovým buketem a trpkou chutí a výraznou vůní. Vína jsou velmi plná při úměrné sklizni a z dobře vyzrálých hroznů. Velmi dobře se hodí pro zrání na lahvi, dají se využít pro výrobu vín v barrique. Vhodné k divoké kachně, grilovanému masu a pečenému hovězímu.
Merlot
Dává plná vína, s chutí ovoce po třešních a rybízu.
Neronet
Kříženec (Svatovavřinecké x Modrý Portugal) x (Alicante Bouchet x Cabernet Sauvignon)
Portugalské modré
Tmavě červené, krásné a jemné, s poměrně nevýraznou vůní. Vhodné k pečenému kuřeti.
Rulandské (Burgundské) modré (Pinot noir)
Tato odrůda byla do Čech dovezena z Burgundska Karlem IV. Pěstování je velmi náročné, neboť je to odrůda velmi náchylná k mutaci. Vína jsou plná, v plné zralosti sametová, kořenitá s hořkomandlovou příchutí. Nejvyšší jakosti dosahují ležením na láhvi.
Rubínově rudé, s příjemnou vůní, plné, sametově elegantní. Toto víno přinesl Karel IV. z Burgundska (Francie) v 14. století. Víno je nejen plné, ale i kořenité a mimořádně dobré pro zrání na sudech i na lahvích. Pro víno této odrůdy je typická světle granátová barva. Když se víno v neplném poháru pohne k jedné straně tak, aby se vytvořila tenká vrstva vína, pak okraj vína má zlatavě cihlovou barvu. Při stárnutí se v něm ozývají tóny švestkových vůní láhvové zralosti. V současné době se řadí vína Rulandského modrého k nejcennějším vínům světa a platí se velmi dobře. Vhodné k bažantovi, zvěřině, grilovanému masu.
Svatovavřinecké
Víno jemné svěží vůně s ovocnými tóny zralé víšně, která později přechází do buketu připomínajícího povidla až černý rybíz. Chuť je sametová, harmonická. Doporučujeme k pikantním úpravám vepřového a krůtího masa včetně bažanta, ale i k hovězímu ve vlastní šťávě.
Vavřinecké
Křížencem Frankovky a Svatovavřineckého.Tmavé až rubínově rudé, s příjemnou, charakteristickou chutí. Kvalitní sametové víno, které vydrží. Mívá větší množství kyselin.Vhodné k zvěřině a grilovanému masu.
Zweigeltrebe
Odrůda červeného vína původem z Rakouska vzniklá křížením Svatovavřineckého a Frankovky. Víno jasně červené barvy, jemné ovocné vůně, plnější chuti s výraznější tříslovinou. Charakteristická vůně a chuť přechází do černého rybízu. Tmavě červené víno s charakterem, výraznější, ale nevtíravá chuť. Vína jsou v prvním roce hrubší, ale po vyzrání bývají harmonická, pevná, odrůdově typická . Na jedné révě rostou dva rozdílné druhy hroznů. Vhodné k pečeni.
Vznikla křížením Frankovky a Svatovavřineckého v Klosterneuburgu. Dobře se adaptuje na různé podmínky, má dobrou odolnost vůči mrazům a plísním. Sklizně této odrůdy jsou pravidelné a bohaté. Víno má jemnou vůni, v chuti je ovocné s jemnou tříslovinou. Zráním se stává harmonické a plné.