Ipa a Neipa – Někdo to rád hořké

Nejprve k názvosloví

  • IPA – pivní styl Indian Pale Ale
  • NEIPA – nejedná se (jak by se na první pohled mohlo zdát) o pivo které tzv. není IPA, ale o pivní styl IPA, poprvé vyrobený ve státě Vermont v oblasti Nové Anglie v USA, tedy New England IPA – NEIPA.

IPA

Počátkem minulého desetiletí dorazily pivní styly ALE a IPA díky minipivovarům i do České republiky. Nachmelený styl Ale a ještě silnější a nachmelenější styl India Pale Ale byly na dlouhou dobu styly, které se na našem trhu pomyslně přetlačovaly s u nás dlouho oblíbenými ležáky.

Zahraniční minipivovary uváděly své vlastní značky

  • skotský BrewDog
  • dánský Mikkeller
  • americký Sierra Nevada
  • americký Flying Dog.

Piva jako Punk IPA od BrewDog si získala takřka kultovní status, na svou dobu byla enormně hořká a plná těžkých chutí převážně klasických amerických chmelových odrůd. Styl IPA se stal velmi oblíbený.

Český pivovar Permon uvařil pivo nazvané Any IPA jako reakci na oblíbenou průpovídku slýchanou v pivních barech, kdy host chtěl nějaké pivo stylu IPA. „Co si dáte?“ „Nějakou IPU.”

Mnohé české pivovary vařily IPA po svém, s až moc velkým důrazem na slady, bez dostatečné hořkosti a aromatičnosti. Ty progresivnější kopírovaly osvědčenou americkou formuli, tedy více je lépe a rozjely se závody v síle a hořkosti.

  • První české IPA se šplhaly ke 100 IBU neboli International Bitterness Unit. Tedy někam na trojnásobek hořkosti českého ležáku.
  • Hardcore IPA od skotských Brewdog měla 150 IBU,
  • IPA od amerických Dogfish Head 60.
  • Minute IPA a 90 Minute Imperial IPA měly rovnou v názvu, jak dlouho se chmel vařil a na jaký stupeň hořkosti se výsledný nápoj dostal.
  • Dánský Mikkeller přichystal IPA s tisícovkou jednotek hořkosti.

Vznik stylu NEIPA

Za kolébku piva New England IPA (NEIPA) je označován pivovar jménem Alchemist. Pivovar Alchemist se nachází ve městě Stowe ve státě Vermont ve Spojených státech amerických. Jde o významné celoroční turistické středisko na severovýchodě USA a leží nedaleko kanadských hranic.

Vše ale začalo jinde, ve městě Waterbury. Zde manželé Jen a John Kimmichovi, kteří měli dlouholeté zkušenosti s provozem restauračních zařízení a, v případě Johna, i s výrobou piva, založili v listopadu 2003 malý městský bar, u kterého nechyběla pivovarská technologie.

Dva měsíce poté, co Kimmichovi otevřeli Alchemist, John uvařil první várku piva s názvem Heady Topper. Zatímco se americké minipivovary předháněly v hodnotách hořkosti IBU, v Pivovaru Alchemist se pracovalo na jiném pivu IPA.

Okamžitá reakce zákazníků na ochutnávku nového piva byla zmatená. Podobnou IPu ještě nepili. Všichni hledali odpověď na stejnou otázku: „Co je to ?“. Pivo bylo mlhavé až zakalené. Hladký, smetanový pocit v ústech, na rozdíl od suchého, který byl znám u dosavadních piv typu IPA. S malou až žádnou hořkostí chmele na konci, tropická, šťavnatá spíše než klasicky hořká chuť. Bylo silné i chmelené se svými osmi procenty alkoholu a zhruba 75 jednotkami hořkosti, chmely přidávaly až později během chmelovaru nebo následně při takzvaném chmelení za studena, kdy se z chmele macerují aromatické a nikoli hořké látky.

Jak již pojmenování pivovaru napovídá, lze bez nadsázky napsat, že ve zdejších varnách nikdy nevládlo konzervativní soustředění na běžné americké ale či ležáky typu pils. Kimmich uvařil pro svůj bar i některé jiné typy piva, nicméně „tajemná“ double IPA pivovar proslavila. Hospoda ve Waterbury byla zpočátku jediným místem, kde jste si ji mohli ochutnat či koupit. Městečko s několika tisíci obyvateli se brzy stala Mekkou pro pijáky řemeslných piv.

V červnu 2016 se výroba přestěhovala do zcela nových a větších prostor v asi 17 kilometrů vzdáleném městě Stowe. Nadšenci a stoupenci si tak mohli opět koupit slavnou dvojitou IPA přímo u zdroje. Alchemist již není restaurační minipivovar, ale podnik zabývající se výrobou a distribucí piva. Uvnitř se nachází 3 500 hl varna, ochutnávková místnost a obchod se suvenýry.

Jako oficiální pivní styl pivo NEIPA Brewers Association (americká obchodní skupina spojující tisíce pivovarů, dodavatelů, distributorů, maloobchodníků a jednotlivců, zabývajících se výrobou či prodejem piva) neuznala. Na serveru Beer Advocate je chmelový mok Heady Topper hodnocen mezi nejlepšími pivy na světě.

Samozřejmě, že si „nového“ piva všimli nejdříve v pivovarech v okolí, tedy ve Vermontu. Přes poměrně náročnější výrobu, začali rychle NEIPu napodobovat. Proto byla původně snaha pojmenovat pivo podle místa, tedy Vermont IPA, ale název New England IPA se veřejnosti rychleji zažil. Nová Anglie je souhrnné pojmenování pro státy USA v jejich severovýchodním koutě.

Postupně se NEIPA rozšířila po celém východním pobřeží USA a pak se proslavila i na druhé straně Atlantického oceánu, tedy V Evropě a dorazila i do České republiky.

Toto byl praotec dnešních chmelových džusů, které vytlačily původní hořké a pryskyřičnaté West Coast IPA ze západního pobřeží Spojených států a jejich následné odnože a varianty. Dnes už se necílí na množství IBU a pokud se na plechovkách moderních NEIPA objevuje nějaký číselný údaj, vede s v gramech chmele na litr. Cokoli nad dvacet už je považováno za velmi štědrou nálož ovocných, aromatických látek. Kalnost a krémovou konzistenci tomuto stylu dodávají ovesné vločky, které se vedle sladů podílejí na hutném těle těchto piv.

Lidé, kteří objevili kouzlo řemeslného piva v posledních letech, si natolik navykli na tyto nachmelené „džusy“, že jen obtížně chápou setkání s tradičním, hořkým IPA. Přitom ale i samotní sládci se začínají navracet k drsnějším interpretacím NEIPA. Sám John Kimmich, který stál u zrodu stylu, trochu opovrhuje tím, co se z jeho „vynálezu“ stalo. Jeho pivo bylo před takřka 20 lety možná hladší než běžné IPA, ale žádná chmelová šťáva to nebyla.

Nadále tak platí v rámci návratu ke kořenům – Někdo to rád hořké.