Španělský vinařský region

O španělském vinařství

Historie pěstování vína ve Španělsku je stará tisíce let. Španělsko je vinařská velmoc a také třetí největší výrobce vína s produkcí více než 35 milionů hektolitrů ročně. Plocha vinic zaujímá celkem cca 1,2 milionu hektarů. Podnebí ve Španělsku je velmi rozdílné, což dává možnost pěstování různých odrůd.

Půda je zde vápnitá až písčitá. Tyto faktory dávají španělským vínům nezaměnitelný styl a různost. Nejznámější španělská vína jsou z oblasti Rioji, Navarry a Penedés. Vinařství ve Španělsku je klíčovým zemědělským odvětvím po produkci obilovin a oliv. 

Vinná réva se pěstuje i na ostrovech Španělska (Mallorca, Kanárské ostrovy). Španělsko vyniká zejména červenými víny jako jsou odrůdy Tempranillo, Syrah, Merlot a Malbec. Z bílých vín pak především odrůdy Viura a Savignon Blanc.

Historie vinařství ve Španělsku

Historie španělského vinařství sahá až do 3. tisíciletí před Kristem, kdy jsou doloženy pozůstatky po kmenech keltských a iberských.  První stopy při zakládání vinic ve Španělsku zanechali Féničané v 8. století př. n. l. poblíž města Cádizu. Po Féničanech ovládli Pyrenejský poloostrov Kartaginci, kteří zde zaváděli nové způsoby pěstování vinné révy a její kultivace.

Po Punských válkách španělská území ovládají Římané. Během římské nadvlády se španělská vína vyvážela a došlo k velkému rozvoji vinařských regionů Tarraconensis a Baetica. Nejpopulárnějším španělským vínem v Římě bylo víno známé pod názvem Saguntum. Po pádu Římské říše je Španělsko napadeno germánskými kmeny, které zničily velké množství vinic. V 8. století obsadili Španělsko Arabové a pod vlivem koránu dochází k úpadku španělského vinohradnictví.

Teprve vlivem křesťanství (od roku 929) dochází k výsadbě nových vinic a celkovému rozvoji vinohradnictví. Již roku 1102 se vínům La Rioja dostalo oficiálního uznání od krále Sancho de Navarra. Španělská vína jsou žádaným artiklem pro svou kvalitu a jsou vyvážena do Anglie. V roce 1364 soud Edvarda III. stanovil maximální cenu vína prodávaného v Anglii. Španělská vína byla hodnocena na stejné úrovni jako vína z Gaskoňska a výše než z La Rochelle.

Po objevení Ameriky v roce 1492 přichází nová éra. Víno je vyváženo do Nového světa a španělští misionáři zde zakládají nové vinice. Konflikt s Anglií oslabil španělské námořnictvo a přispěl k zadlužení země. Španělsko začíná být závislé na příjmech ze svých kolonií, včetně vývozu vína do Ameriky. Vznik vinařského průmyslu v Mexiku, Peru, Chile a Argentině byl vnímán jako ohrožení těchto příjmů. Vína byla ceněno natolik, že v roce 1635 zakázal starosta Logroňa pohyb jakýchkoliv vozů v bezprostřední blízkosti vinných sklepů – obával se, že otřesy vozů mohou nějakým způsobem narušit kvašení vína.

Z roku 1650 se dochovaly první zmínky o záruce a o ochraně kvality vín La Rioja. V sedmnáctém a osmnáctém století jsou španělská vína (především sherry z oblasti Malaga a La Rioja) stále populární. Později španělské víno ​​ztrácí svou popularitu vlivem konkurence. Roku 1787 byla založena Královská hospodářská společnost vinařů z kastilské Riojy. Katastrofou pro španělské vinice bylo napadení révokazem Phylloxera – region Málaga v roce 1878 a region La Rioja v roce 1901.

Roku 1902 bylo vyhlášeno královské nařízení, které vymezovalo „původ“ vín La Rioja. Toto nařízení vedlo o několik let později (1926) k vydání Dekretu o vzniku a původu, jehož cílem bylo vymezit oblast La Rioja, kontrolovat používání „známky kvality“ a doporučit zákonná opatření proti uzurpaci nebo falsifikaci jména La Rioja.

Další katastrofou byla občanská válka a 2. světová válka. Od 50. let dvacátého století znovu dochází k pomalému rozvoji španělského vinohradnictví. V současné době jsou španělská vína vysoce kvalitní a konkurenceschopná.

Vinařské oblasti Španělska – klasifikace

  • DO Penedès – nejproduktivnější oblast Katalánska a Španělska vůbec. V oblasti se produkují vína s vynikajícím poměrem kvality a ceny. V oblasti se také původně zrodila cava – tradiční šumivé víno.
  • DOCa Priorat – jedna ze dvou vinařských oblastí pyšnící se nejvyšším stupněm certifikace původu.
  • DO Ribera del Duero – region naprosto jedinečný pro svou kombinaci terroir, specifického mikroklimatu a původních odrůd hroznů, které společně vytvářejí podmínky pro vznik velmi osobitých a komplexních červených vín.
  • DO Empordà – v provincii Girona, nejsevernější oblasti Katalánska, leží v zalesněných údolích překrásná vinařská oblast Empordà, kde se doslova potkávají francouzské a španělské vinice.

Španělské vinařské oblasti

Španělsko má množství různých vinařských oblastí, více než polovina vlastní klasifikaci Denominación de Origen (DO). Dvě vinařské oblasti – Rioja a Priorat – vlastní nejvyšší stupeň DOCa.

Španělské vinařské oblasti: Abona, Alella, Alicante, Almansa, Arabako Txakolina, Arlanza, Arribes, Bierzo, Binissalem / Mallorca, Bizkaiko Txakolina, Bullas, Calatayud, Campo de Borja, Cariñena, Catalunya, Cava, Cigales, Conca de Barberà, Condado de Huelva, Costers del Segre, Dehesa del Carrizal, El Hierro, Domino de Valdepusa, Empordà -Costa Brava, Finca Elez, Getariako Txakolina, Gran Canaria, Jerez-Xérès-Sherry, Jumilla, La Gomera, La Mancha, La Palma, Lanzarote, Málaga a Sierras de Málaga, Manchuela, Madrid, Méntrida, Mondéjar, Monterrei, Montilla-Moriles, Montsant, Navarra, Pago Guijoso, Penedès, Pla del Bages, Pla i Llevant (Mallorca), Priorat, Rías Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro, Ribera del Duero, Ribera del Guadiana, Ribera del Júcar, Rioja, Rueda, Somontano,Tacoronte Acentejo, Tarragona, Terra Alta, Tierra de Léon, Tierra del Vino de Zamora, Toro, Utiel-Requena, Valdeorras, Valdepeñas, Valencia, Valle de Güimar, Valle de Orotava, Ycoden-Daute-Isora, Yecla, Vinos de Pago, Pago Señorío de Arinzano.

Rioja 

Nejznámější vinařská oblast Španělska, která v roce 1991 získala nejvyšší stupeň národního ocenění DOCa. Tato vinařská oblast produkuje velmi kvalitní, zejména červená vína. Tato vinařská oblast je ovlivněna středozemními vlivy i vlivy Biskajského zálivu a leží na horním toku řeky Ebro. Vinařská oblast se dělí na tři regiony: Rioja, Navarra a Jižní Baskicko.