Světové koktejly – Russian Spring Puch
Koktejl Russian Spring Puch (tedy v překladu ruský jarní punč) patří k moderním koktejlům, které se často vyznačují netradičním tzv. moderním složením. Jako báze, tedy alkoholický základ koktejlu je zde použita vodka, což se dá očekávat u koktejlu který má v názvu „russian“. Kromě vodky koktejl ještě obsahuje likér z černého rybízu, cukrový sirup, citrónovou šťávu, na povrchu je pak vrstva šumivého vína.
Russian Spring Puch je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a opravdu netradiční chuťovou kombinaci. Chuťový profil tady vypadá už podle receptury velmi zajímavě.
Koktejl Russian Spring Puch patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly new era drinks (moderní koktejly).
Náročnost přípravy koktejlu Russian Spring Puch
Příprava patří k těm jednodušším a tradičním. Koktejl se připravuje v šejkru, všechny suroviny kromě šumivého vína se dávkují na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené sklenice tumbler přes strainer na čistý led. Na povrch koktejlu pak nalijeme šumivé víno. Zdobí se jehlou s ovocem
Recept na přípravu koktejlu Russian Spring Puch
- Připravíme si potřebné ingredience
- Vodku (0,25 dl)
- Čerstvou citrónovou šťávu (0,25 dl)
- Likér z černého rybízu (0,15 dl) – Crème de Cassis
- Simple sirup (0,10 dl) – cukrový sirup
- Šumivé víno (dle potřeby) – na vrchní vrstvu koktejlu, dolití
- Kostky ledu
- Plátek citrónu, ostružiny (dle originální receptury), případně maliny – vše na jehle
- Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny tekuté ingredience kromě šumivého vína
- Krátce a intenzivně protřepeme
- Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice naplněné čistým ledem, v domácích podmínkách lze použít led ze šejkru a necedíme, jen obsah šejkru přelijeme
- Na vrchol nalijeme šumivé víno
- Koktejl se zdobí jehlou s ovocem
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Russian Spring Puch
Russian Spring Puch je koktejl z vodky a likéru , podle ingrediencí specifikovaných IBA, International Bartenders Association uvádí tento nápoj ve své kategorii New Era Drinks .
Ruský jarní punč vytvořil Dick Bradsell v 80. letech v Londýně v Anglii. Tvrdí, že si nepamatuje, ve kterém baru v té době pracoval, ale vypráví příběh o tom, jak vytvořil recept pro osobní přátele, kteří si přáli uspořádat koktejl a zároveň minimalizoval množství peněz, které museli utratit za alkohol. Účastníci dostali vodku, cassis, cukrový sirup a citronovou šťávu a byli požádáni, aby si přinesli vlastní šumivé víno.
Koktejl je pojmenován po ruské vodce a podobný koktejlu Tom Collins, což je jarní nápoj.