Základní cukrový sirup – Simple syrup
Při přípravě většiny koktejlů je potřeba cukrový sirup. Je to nezbytná složka a základní barmanská ingredience.
Cukrový sirup je také známý jako základní sirup, protože obsahuje pouze vodu a rozpuštěný cukr, nic jiného. Odtud pochází často užívaný anglický název simple syrup.
Do koktejlů nelze použít sypký cukr, protože ten se v chladném nápoji špatně rozpouští. Koktejly s cukrovým sirupem jsou jemnější a mají lepší konzistenci, neboť se tekutiny lépe smíchají.
Cukrový sirup bychom neměli nahrazovat průmyslově vyráběným ovocným sirupem, protože tento obsahuje mnoho dalších chemických látek, umělá barviva a syntetické příchutě.
Cukrový sirup se dá běžně koupit, ale lze ho i snadno a poměrně levně vyrobit doma, což si dnes ukážeme.
Postup výroby cukrového sirupu
- Připravíme si základní suroviny
- 2 kg cukru
- 1 litr vody
- Do hrnce nasypeme cukr, přilijeme studenou vodu a necháme rozpouštět při pokojové teplotě.
- Nádobu s vodou a částečně rozpuštěným cukrem pomalu ohříváme a za občasného míchání přivedeme do varu.
- Pokud se na povrchu tvoří pěna, průběžně jí lžící odstraňujeme, jinak by byl sirup zakalený. Do koktejlů je potřeba čirý.
- Cukrový rozvar povaříme 5-6 minut dle požadované hustoty, kterou můžeme regulovat přidáním další vody, pokud se nám zdá příliš hustý a naopak delším vařením, pokud je příliš řídký.
- S hustým sirupem se špatně manipuluje, proto je vhodnější uvařit spíše sirup spíše řídký, asi jako tekutější med.
- Hotový sirup stočíme do skleněné láhve (použijte trychtýř, jinak si vše opatláte) a necháme vychladnout.
- Láhev opatříme nálevkou pro snadnější dávkování.
- Sirup je hotov
Sirup lze skladovat v baru, spíži či kuchyni při běžné pokojové teplotě. Jeho trvanlivost je prakticky neomezená.
Volba druhu cukru
Cukr pro výrobu sirupu můžeme v zásadě použít jakýkoliv, ale nemá smysl z toho dělat nějakou velkou vědu – použijte ten nejlevnější, stejně se vám tak jako tak ve vodě rozpustí.
- řepný
- třtinový
- tmavý
- světlý
- moučkový
- krupicový
- krystalový
- kostkový
Do většiny koktejlů se však používá sirup světlý. Cukrový sirup se nekazí a můžeme ho používat po dlouhou dobu i k běžnému slazení všech potravin a teplých i studených nápojů.
Pokud by nám sirup zkrystalizoval, lze krystalky rozpustit opětovným zahřáním celé lahve včetně obsahu např. ve vodní lázni, nebo v mikrovlnné troubě.
Závěr
V recepturách koktejlů se tento sirup běžně nazývá jako simple syrup, základní sirup nebo cukrový sirup. Ve špatných překladech z anglicky psaných receptur pak najdete také název jednoduchý sirup.
Děkuji za recept, vařím již podruhé a je to hned hotové. Používám ten sirup i do čaje.