Jak otevřít láhev vína bez vývrtky
Do této situace se pravděpodobně v životě dostane dříve či později téměř každý.
Téměř idylka, krásné počasí, báječná společnost, dobré jídlo a víno. Jenže něco důležitého chybí. A sice vývrtka. Láhev vína je uzavřená špuntem a přemýšlíte jak jí otevřít. Co se s tím dá dělat?
Jak celé situaci předejít
Předně je nutné uvést, že se lze dopředu připravit, abyste se do této situace nedostali. I když otvírák na víno není kondom, abyste ho nosili stále u sebe, lze této situaci do jisté míry předejít.
Otvírák na víno je například součástí mnoha zavíracích (kapesních) nožů, včetně švýcaráku, který má doma téměř každý.
Další volbou jsou různé reklamní plastové otvíráky na víno, které se rozdávají zadarmo jako propagační materiály ve vinotékách, na vinobraních, u vinařů i při degustacích, nebo jako pozornost při zakoupení láhve. Nejsou sice nějak extra kvalitní nebo stylové, ale pár lahví otevřít zvládnou než se rozpadnou. Vhodně si je rozmístěte jako nouzové řešení, například jeden do auta, další na chatu či chalupu, do letního bytu, do apartmánu na horách, do kapsy cestovního kufru, nebo oblíbené cestovní tašky, apod. Pokud je budete mít všechny zastrčené doma v jednom šuplíku, stejně je nevyužijete.
Otvírák jako přívěšek na klíče. Tohle je elegantní a praktické řešení pro každého milovníka vín.
Pokud nejste někde na úplné samotě uprostřed hlubokého lesa, otvírák si půjčte. Rozhlédněte se. Není poblíž nějaký obchod, přátelští sousedé nebo jakékoliv místo včetně baru, kde byste mohli obsluhu poprosit o zapůjčení vývrtky?
Toto vše je mnohem lepší, než zkoušet otevřít láhev vína alternativními způsoby, při kterých se můžete nejen zranit, ale i ušpinit a víno nevhodnou manipulací rozlít, nebo láhev rozbít.
Praktické příklady jak otevřít láhev vína bez vývrtky
Přečtěte si, jaké jsou možnosti otvírání vína bez vývrtky a vyberte si takový, který zvládnete nejlépe.
1. Pomocí dílenského nářadí
V mnoha návodech se uvádí, že potřebujete kleště a šroubek, nebo dokonce kleště a hřebík, apod. Ale to úplná hloupost.
Tento systém funguje pouze s vruty. Potřebujete tedy vrut se širokým závitem, který pomocí vhodného šroubováku našroubujete doprostřed špuntu – co nejvíce to jde, aniž by prošel skrz. Poté ho uchopíte za hlavičku kleštěmi a i se špuntem vytáhnete. Pokud nemáte kleště, lze použít i vidlička.
Toto se vám většinou povede, pokud vám někdo pomůže držet láhev, nebo se vám korkový špunt třeba vlivem stáří úplně nerozdrolí.
2. Zapalovačem
Další pomůckou, s níž víno otevřete bez vývrtky je zapalovač. Kromě toho, že vám pomůže otevřít vaši vysněnou láhev, nachystáte s ním svému obecenstvu také působivou podívanou.
Jak na to? Zvyšte na zapalovači plamen na maximum a zahřívejte jím hrdo lahve, tedy tu část mezi tekutinou a korkem. Po krátké době špunt v lahvi povolí a začne sám vylézat. Dávej pozor na ruce, sklo bude velice brzy rozpálené.
Tohle bude chtít opravdu výkonný zapalovač a pak také ohřejete i víno, což není rovna žádoucí..
3. Klíčem
Jestli jste si zvolili klíč jako klíč k úspěšnému otevření vína, obrňte se trpělivostí.
Klíč při otvírání lahve bude sloužit jako páka a je důležité jej zabodnout do korku v úhlu cca 45 stupňů. Následně s ním páčivým či krouživým pohybem jemně korek uvolněte. Možná to zabere trochu víc času, ale nezoufejte, korek se po chvíli začne vysouvat směrem ven. Tento postup otvírání vína je vhodný pro hlavně pro zručné.
Tady jsou pochybnosti, zda se vám to běžným klíčem vůbec povede a zda se vám s ním potom ještě povede otevřít zámek.
4. Hustilkou – pumpičkou na kolo
Láhev pevně zajistěte. Pokud jste na to dva, váš partner vám může víno podržet. Špičatý konec pumpičky zapíchněte do korku. Pokud jste dostali konec skrz korek, stačí už jen zlehka zapumpovat a dostat trochu vzduchu pumpičkou do lahve. Vzduch vytlačí korek ven a víno je vaše.
Tento scénář je jednoduchým způsobem, jak se dostat k vínu například na konci cyklostezky.
5. Jak otevřít víno botou
Existují dva ověřené způsoby, jak otevřít víno botou a oba dva jsou vlastní všem, kteří rádi popíjí víno venku. První z nich spočívá v tom, že láhev postavíte do boty a zvednete ji tak, abyste jednou rukou drželi hrdlo a druhou rukou špičku boty. Pak podrážkou několikrát silně praštíte do zdi. Nárazy způsobí, že se korek uvolní a začne se vysunovat.
Nebo vyzkoušejte druhou variantu, při níž si láhev vložíte mezi stehna hrdlem dolů a pevně ji stiskněte. Botou pak bijete do dna, dokud se špunt neuvolní.
Asi ani nemá smyls zmiňovat, že tímto způsobem u archivních vín budete vířit sedimenty.
6. Zatlačte korek dovnitř
Nejznámějším a také nejčastěji využívaným způsobem, jak otevřít víno bez vývrtky, je zatlačení špuntu dovnitř. Někdy to není možné, a to především pokud je lahev hodně plná. Tento způsob je docela namáhavý, ale často končí úspěchem. Na vtlačení zátky dovnitř je dobré najít nástroj, který se vejde do hrdla, a přesto má dostatečně širokou plochu, abyste na korek mohli dobře zatlačit. Obvykle funguje silný popisovač (fix) nebo vařečka.
Horní strana korku, která byla v kontaktu s okolím, může být zaprášená nebo jiným způsobem znečištěná. Tím, že ji zatlačíte do vína, můžete znehodnotit jeho chuť nebo aroma.
Jak potom dostat korek z lahve?
Tuto otázku si asi kladete, pokud jste víno otevřeli vařečkou či jiným tupým předmětem tak, že jste korek prostě zatlačili dovnitř. Víno je nyní na dosah, ale jak se zbavit korku uvnitř láhve? Máte-li u sebe provázek nebo stuhu, držte oba konce a oko, které jste ze stuhy vytvořili, dostaňte pomocí vařečky dovnitř ke korku. S trochou trpělivosti a snahy se vám jistě podaří okem ze stuhy obejmout korek. Poté stačí už jen vytáhnout korek ven z lahve.
7. Láhev můžete zkusit otevřít i nožem či nůžkami
Korek lze vytáhnout ven také nožem nebo nůžkami. Ne, že by to nebylo vůbec možné, ale tyto pokusy často končí až fanatickým rozbodáním korku, který už nezbude než vyřezat ven po kouscích. Pak si ale připravte i jemné sítko, protože kousky zátky skončí ve víně.
Postup je v tomto případě velmi podobný tomu s klíčem.
8. Otevřít láhev pomocí tkaničky od bot
Za naprostý majstrštyk lze považovat tento efektní, ale velmi náročný způsob. Spočívá v omotání hrdla smyčkou z tkaničky a ve střídavém taháním obou konců. Tím dojde k zahřátí hrdla láhve pod korkem. Trvá to velmi dlouho a je potřeba silného tření, aby se hrdlo v místě hodně ohřálo. Poté je možné hrdlo prudce zchladit pod tekoucí studenou vodou. V místě tření sklo praskne a celé hrdlo se odlomí.
9. Odvrtejte ho
Toto je opravdu barbarský způsob. Ale funguje.
Počítejte ale s tím, že víno bude potřeba následně přefiltrovat, například přes papírový ubrousek, či kávový filtr.
Otvírání vína bez vývrtky vyžaduje opatrnost
Dnes už je naštěstí tento problém čím dál tím výjimečnější. Spoustu druhů kvalitního vína totiž můžete koupit i bez korku. Ten se dnes nejčastěji používá u archivních vín. U těch, které je vhodné spotřebovat dříve, už dnes většinou najdete šroubovací uzávěr. Přesto sáhnout po víně s korkovým uzávěrem, aniž by si toho člověk všiml, není ničím výjimečným. A některá vína mají také místo korku plastový uzávěr.
Ať už zvolíte jakoukoliv z doporučených metod, vždy dávejte pozor! Nezřídka dojte při vyndávání korku ke zranění a troufáme si tipnout, že nechcete místo popíjení vína skončit na pohotovosti. Pamatujte také na to, že než láhev strčíte například do boty a začnete s ní bušit o zeď, je potřeba odstranit svrchní ochranný obal či zátku. Tak na zdraví.
Pokud máte nějaký vlastní, nebo znáte lepší způsob jak otevřít láhev vína bez vývrtky, zašlete nám ho, rádi ho zveřejníme.